Økt kvalitet på innsamling og sortering må til for å nå EU-krav

PUBLISERT: 12 februar 2021
OPPDATERT: 26 januar

Kun 18 prosent av hardplasten i HDPE og PP blir gjenvunnet i EU i dag. Nå skal det bli mer.

EUs gjenvinningskapasitet for HDPE og PP behandler i dag kun 18 prosent av det harde plastavfallet. Avansert innsamling og sortering må til.

Plastic Recyclers Europe (PRE) har gjennomført en ny undersøkelse som viser at HDPE og PP står for nesten en tredel av etterspørselen til emballasjeformål. Men det er altså bar 18 prosenten som settes på markedet som blir samlet inn og gjenvunnet.

Oppskalering av EUs gjenvinningskapasitet avhenger av at man klarer å samle inn mesteparten av plasten for resirkulering.

Økte investeringer må til

Investeringer i avansert innsamling og sortering er identifisert som nøkkelen for å øke resirkuleringen av hard plast. – Å få tak i de ekstra tonnene og sortere ut potter, kasser og skåler er en måte å endre dette på, sier Werner Kruschitz, leder for arbeidsgruppen for PP/PO i PRE.

– Innholdet av resirkulerte harde polyolefiner i nye produkter må økes, sier Herbert Snell, leder av arbeidsgruppen for HDPE i PRE. – Den eksisterende trenden der resirkulert HDPE fra flasker brukes i nye flasker og HDPE- og PP-bokser resirkuleres til bruk i nye bokser, må fortsette å øke.

Produktet må lages slik at det faktisk kan resirkuleres

For å kunne gjøre harde polyolefiner helt sirkulære, må man sikre at produktet faktisk er lagd for å kunne resirkuleres. Det vil opprettholde en høy verdi materialet etter bruk, samtidig som det gjør gjenvinningen mer kostnadseffektiv og innfrir kravene til de mest krevende bruksområdene.

PRE påpeker dessuten at offentlige tiltak kan øke bruken av resyklater, som for eksempel krav til resirkulert innhold ved offentlige innkjøp. Avfallsstrømmer med hard plast har potensial for å kunne gi et større bidrag til å nå materialgjenvinningsmålene for plastemballasje.

PRE mener at det avhenger av at man utvikler bedre infrastruktur for resirkulering og markeder for denne typen plast i Europa. Samarbeid mellom industrien og europeiske myndigheter er kritisk for å få det til, mener de.

 

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

World Packaging Organization og AIPIA i smart samarbeid

WPO, World Packaging Organization, og AIPIA, Active and Intelligent Packaging Industry Association, har signert et Memorandum of Understanding (MOU), for å fremme deres samarbeid om å dele ideer om smart emballasje og vitenskapen bak denne.
WPO-AIPIAx

Fiberflaske som er klar for industriell produksjon

Flasker laget av fiber er et område som interesserer mange utviklere og nå og da kommer det informasjon om nye produkter. Du ser imidlertid ikke mye av dem på markedet. På den nylig avsluttede Pack Expo i Las Vegas ble et alternativ vist frem.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

Sveriges mest kjøpte bil fyller 70 år og har blitt ”grønn”

Godteriproduktet Ahlgrens biler kalles "Sveriges mest kjøpte bil" – i år fyller den 70 år og har samtidig fått nytt design og emballasje som i stor grad består av "grønn" bioplast. Dette skriver Nordisk Bioplastforening på sine nettsider.
bilar-plantpack-utvald

Her er de nominerte i Packnorth Award 2023 - del 2

Vi fortsetter presentasjonen av de nominerte til årets Packnorth Awards, denne gangen emballasje i kategoriene næringsmidler og netthandel.
A-gg-red