Sopp omvandler tre til filmmateriale

PUBLISERT: 10 februar 2023
OPPDATERT: 1 mars
Her kan du se tre ulike varianter av trefilmen, som KTH-forskerne har utviklet. Det nye materialet er basert på balsatre. (Foto Salla Koskela)

Ved å studere og etterligne hvordan sopp bryter ned tre, har forskere ved KTH i Stockholm kunnet lage tynne filmer av tre, som kan erstatte plast, glass eller metall i alt fra emballasje til elektronikk.

Tre blir et stadig mer vanlig materiale å foredle til forskjellige, nye formål. Frem til nå har disse prosesseringsmetodene vært energikrevende og satt betydelige økologiske fotavtrykk. Forskere ved KTH i Stockholm har sett nærmere på hvordan energiforbruket kan reduseres ved å studere hvordan sopp bryter ned trevirke. De har delvis etterlignet denne prosessen da de laget en ny og sterk trefilm.

To av de vanligste prosessene for å transformere treets optiske og mekaniske egenskaper og dermed tildele materialet mer avanserte oppgaver er på den ene siden å fjerne komponenten lignin (delignifisering), og på den andre siden å fortette den (fortetting).

Disse prosessene krever litt kjemi og energi, og KTH-forskerne har sett nærmere på hvordan raffineringsprosessen kan forbedres fra et energiperspektiv.

Qi Zhou, professor ved institutt for glykovitenskap ved KTH, har sammen med kolleger tatt utgangspunkt i hvordan naturen, og spesifikt sopp, bruker ulike enzymer for å endre celleveggene i tre ved nedbrytning. Arbeidet har vært så vellykket at forskerne har klart å utvikle en ny trefilm. Dette uten å måtte bruke verken høye temperaturer, høyt trykk eller forbehandling med kjemikalier for å modifisere strukturen og sammensetningen av celleveggene.

Qi Zhou, professor ved avdeling for glykovitenskap ved KTH. Bilde: Trykk bilde

– Dette er en miljøvennlig og bærekraftig måte å skreddersy mikrostrukturen til tre for å produsere veldig sterk, sammenleggbar, transparent og anisotropisk film, sier Qi Zhou.

Ifølge Qi Zhou kan trefilmen ha flere ulike bruksområder der det tidligere ble brukt ulike plaster, glass eller metall. Alt fra emballasje til elektronikk. Arbeidet er av så stor betydning at det nettopp har resultert i en vitenskapelig publikasjon.

– Det viktigste for oss er å understreke at denne enzymbaserte teknologien, som vi har utviklet, kan brukes som en generell, bærekraftig og miljøvennlig produksjonsprosess. En måte å erstatte oljebasert plast til fordel for trefiber i produksjon av komposittmaterialer og ulike støpte produkter, understreker professor Qi Zhou.

Qi Zhou sier at forskerne ikke har kvantifisert hvor mye energi som kan spares med deres nye fordelingsprosess. Det ville kreve mye arbeid å sammenligne forskernes enzymatiske metode med en mer klassisk kjemisk behandling. Men det faktum at det økologiske fotavtrykket minker, er tydelig fra de åpenbart forskjellige energimengdene som kreves for å produsere de ulike materialene.

– Fordelen med den enzymbaserte prosessen er at den kun trenger et trykk på 2,7 Megapascal ved romtemperatur, mens en mer tradisjonell kjemisk prosess trenger 15 Megapascal og 100 grader Celsius. Materialet vårt er dobbelt så sterkt sammenlignet med tradisjonelt produsert lagdelt tre!, sier Qi Zhou.

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Danska UR har gått från tre till tusen anställda på 17 år

Danska robotföretaget Universal Robots startades i en källare år 2005 av tre unga forskare – nu har man nått milstolpen tusen anställda!
ur-starten-utvald

Siste nytt

Plastdagen 2023

For tredje år på rad arrangeres Plastdagen 2023 den 19. oktober i Oslo. Arrangementet fokuserer på teknologiens rolle i plasthåndtering i lav- og mellominntektsland. Dette er en viktig møteplass for alle som bryr seg om miljøutfordringene knyttet til plast.
plastdagen

Emballasjedagene 2023

Torsdag 9. og fredag 10.november arrangerer Emballasjeforeningen sin årlige konferanse. Foredragsholdere fra inn- og utland vil dele innsikt om trender, utfordringer og innovasjoner innen emballasje og emballering.
Emballasjedagene_logo_600x400

PulPac oppskalerer ved å nedskalere med formstøpingsteknikk

PulPac lanserer en ny maskinplattform, PulPac Scala, som de sier representerer et betydelig skritt i tørr-fiberrevolusjonen. Scala-plattformen er basert på sprøytestøping, en teknologi knyttet til plastbehandling, kombinert med PulPacs nye Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front-1

Blue Ocean Closures og Coca-Cola i utviklingssamarbeid

Blue Ocean Closures, som produserer skrukorker for emballasje, har kommet til enighet om et samarbeid med Coca-Colas EMEA FoU-senter i Brussel.
blue-ocean-utvalg