Krigen i Ukraina påvirker det europeiske pallemarkedet

PUBLISERT: 9 mars 2022
OPPDATERT: 26 januar

Et stort antall trepaller er essensielle for å sikre trygg og knirkefri flyt i transportsektoren.

EPAL melder at krigen i Ukraina og EU-sanksjoner mot Russland og Hviterussland gir en langsiktig påvirkning på det europeiske pallemarkedet.

– EPAL støtter folket i Ukraina som har vår sympati, omtanke og solidaritet, skriver selskapet i en pressemelding.

Selskapet får regelmessige oppdateringer fra lisenshaverne i Ukraina om behov for hjelp og vil aktivt støtte befolkningen i Ukraina.
Krigen og de europeiske sanksjonene mot Russland og Hviterussland har stor påvirkning på det europeiske pallemarkedet. EPAL støtter sanksjonene og håper at de vil bidrar til en rask slutt på krigen, volden og forflytning av befolkningen.

Produksjon av paller er for tiden stanset i mange fabrikker i Ukraina på grunn av krigen. Eksporten av trevirke til emballasje og paller har også stanset opp. Sanksjonene mot Russland og Hviterussland innebærer at import av trevirke fra disse landene til europeisk prosessindustri ikke lenger er tilgjengelig.

Det er heller ingen lastebilsjåfører fra Ukraina, Russland og Hviterussland, noe som forsinker transporten av materialer og paller.

Reduserer brist på paller

– Krig og sanksjoner vil påvirke produksjonen av EPAL Europaller i EU-landene. I denne situasjonen vil bruken av PAL europaller redusere den bristen på paller som ellers ville ha oppstått når det er mangel på trevirke eller økte priser, sier Robert Holliger, President i EPAL.

– Vi regner med betydelig økt etterspørsel etter nye EPAL Europaller, og det er forutsigbart at det vil bli stopp i leveransene av disse. Samtidig vil det bli økt etterspørsel etter brukte og reparerte paller i alle kvalitetsklasser.

Dirk Hoferer, Visepresident i EPAL, anbefaler alle pallebrukere å planlegge forbruket av pallerf or hele 2022 og bestille EPAL Europaller tidlig.

– I denne vanskelige situasjonen, som trolig vil overgå bristen i 2021, vil langsiktige leveranseavtaler mellom brukere og leverandører vise sin verdi. Til tross for mangel på trevirke klarte man å unngå stopp i leveranser av paller og transportlogistikk under mangelen på trevirke i 2021.

Den varslede leveransebristen på trevirke og økt pris på strøm, transport og råvarer vil påvirke prisene for palletønner og EPAL Europaller. Men siden trepaller kan brukes i mange år og kan repareres på en økonomisk måte, kan høyere innkjøpspris oppveies av gjenbruk, utveksling, salg og reparasjon.

 

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Verdens mest moderne anlegg for plastgjenvinning er i Sverige

Det har vært snakk om lenge og nå er det snart tid for innvielse. Svensk Plaståtervinnings gigantanlegg i Motala innvies 15. november.
Konceptbild_sitezerox

Flexonyhet på LabelExpo

Svenske PrimeBlade, som produserer "doctor blades", det vil si nalstål til flexopresser, har en verdensledende posisjon, ikke minst med sine unike, nanobehandlede blader. På Labelexpo lanserte de en nyhet som kanskje er den eneste i verden, et spesielt såkalt "containment"-blad, beregnet på å hindre at farge i kammernalen renner bakover inn i maskinen.
Bonnie-Hagen-PrimeBladex

Ny rapport: -For mye papirbasert emballasje til engangsbruk

Papirbasert matemballasje markedsføres som et bærekraftig alternativ til plast. Dette til tross for at det vanligvis kombineres med plast eller andre kjemiske belegg, sjeldent inneholder resirkulert materiale, og det driver global avskoging og industrielt vannforbruk. Dette hevder en ny rapport fra en NGO-koalisjon bestående av European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network og Rethink Plastic-alliansen.
sebastian-unrau-sp-p7uuT0tw-unsplashx

Sverige fjerner plastposeskatt

I Sverige ble det innført skatt på plastposer i 2020. Nå har regjeringen besluttet å fjerne denne avgiften.
glada-pasarx