Jacob-prisen gikk i år til et det grønne designbyrået Goods

PUBLISERT: 19 november 2021
OPPDATERT: 26 januar

Grunnleggerne av Goods, Sandro Kvernmo og Mathias Haddal Hovet, sammen med daglig leder Camilla Martinussen.
Foto: Sverre Chr. Jarild|

Næringsminister Jan Christian Vestre delte ut den høythengende Jacob-prisen torsdag 18. november. Prisen gikk til designbyrået Goods.

Byrået er kjent for å kombinere kompromissløs satsing på bærekraft med designkvalitet av ypperste merke.
Jacob-prisen er den høyeste norske utmerkelsen for designere og arkitekter og deles årlig ut av Design og arkitektur Norge (DOGA). Årets pris ble delt ut på DOGA.

– Det er inspirerende å se unge gründere som har bærekraft som selve fundamentet for virksomheten sin og som en integrert del av forretningsideen. Norge trenger flere som dem, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Goods tar samfunnsansvar
Foto: Sverre Chr. Jarild

Goods er et byrå innen grafisk design, produktdesign og merkevarebygging. Grunnleggerne, Sandro Kvernmo og Mathias Hovet, møttes da de begge jobbet i Heydays, og sammen med Heydays etablerte de i 2019 byrået Goods for å satse fullt og helt på bærekraftig emballasjedesign og produktutvikling.

Nå får de Jacob-prisen for sin høye designfaglige kompetanse, og for måten de bruker design som verktøy både for å skape mer bærekraftige løsninger, og for å få forbrukere til å velge disse løsningene.

– Goods har valgt å ta spranget og rendyrke bærekraftprofilen. De våger å utfordre sine oppdragsgivere, og viser at bærekraft kan fungere kommersielt. Denne måten å forene estetikk og etikk på gjør Goods til et forbilde for en hel bransje, sier juryleder Christin Mørch.

En pris til dem som flytter grenser

Jacob-prisen har blitt delt ut siden 1957, og blant tidligere prisvinnere finner vi størrelser som gullsmed og smykkedesigner Grete Prytz Kittelsen, møbeldesigner Sven Ivar Dysthe, industridesigner Tias Eckhoff, glassdesigner Willy Johansson, arkitekt Cathrine Vigander og motedesigner Elisabeth Stray Pedersen.

Jacob-prisen er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmed Jacob Tostrup Prytz.

 

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Verdens mest moderne anlegg for plastgjenvinning er i Sverige

Det har vært snakk om lenge og nå er det snart tid for innvielse. Svensk Plaståtervinnings gigantanlegg i Motala innvies 15. november.
Konceptbild_sitezerox

Flexonyhet på LabelExpo

Svenske PrimeBlade, som produserer "doctor blades", det vil si nalstål til flexopresser, har en verdensledende posisjon, ikke minst med sine unike, nanobehandlede blader. På Labelexpo lanserte de en nyhet som kanskje er den eneste i verden, et spesielt såkalt "containment"-blad, beregnet på å hindre at farge i kammernalen renner bakover inn i maskinen.
Bonnie-Hagen-PrimeBladex

Ny rapport: -For mye papirbasert emballasje til engangsbruk

Papirbasert matemballasje markedsføres som et bærekraftig alternativ til plast. Dette til tross for at det vanligvis kombineres med plast eller andre kjemiske belegg, sjeldent inneholder resirkulert materiale, og det driver global avskoging og industrielt vannforbruk. Dette hevder en ny rapport fra en NGO-koalisjon bestående av European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network og Rethink Plastic-alliansen.
sebastian-unrau-sp-p7uuT0tw-unsplashx

Sverige fjerner plastposeskatt

I Sverige ble det innført skatt på plastposer i 2020. Nå har regjeringen besluttet å fjerne denne avgiften.
glada-pasarx