
En gigant innen matemballasje lanserer et helt nytt, såkalt enkeltlinjekonsept, hvor alle prosesser koordineres med hverandre i en enkelt produksjonslinje.
Steffen Bamberger, direktør i PM Automation, forteller at den nye kutte- og pakkelinjen inneholder en rekke nye innovasjoner, men at det er evnen til å få det hele til å spille sammen som gjør linjen til noe spesielt. Han sier:
– Vi har laget et modulsystem som består av en rekke ulike enheter som kan settes sammen nærmest vilkårlig. Det betyr at vi med de samme elementene kan konfigurere en rekke ulike løsninger basert på kundens behov. Dette gjør det enklere for oss å produsere en rekke varianter og dermed enklere og raskere for kundene å få tilgang til systemet.
På interpack ble det som sagt vist en skjære- og pakkelinje for for eksempel pålegg, oster og annet som skal skjæres i skiver og legges på trau. Etter kutting legges platene ut i stabler eller forskyves (shingles) og kjøres via transportbånd til en buffer, hvor de enkelte stablene løftes opp i trau via en robot. Trauene kjøres deretter inn for forsegling og kvalitetskontroll før de legges i esker.
Hver pølse har en ende
Bufferen er en av nyvinningene som muliggjør automatisk produksjon. For som Steffen Bamberger sier, hver pølse har en ende. Så det blir korte pauser i skjæreprosessen. Men ved å justere hastigheten på resten av prosessen – og utnytte bufferen – kan den gå kontinuerlig, noe som er bra for produksjonen som helhet og spesielt for energiforbruket.
En annen innovasjon er de konfigurerbare robotene, OptiRobot 6000, som løfter pålegget fra bufferen til trauene. De er treaksede robotarmer med gripere tilpasset materialet de skal plukke opp. Robotene er kamerastyrt.
En tredje innovasjon er en ikke-invasiv test av oksygeninnholdet i de ferdige pakkene. Med andre ord kan PowerSort automatisk teste at ompakkingen er tett. Emballasje som ikke oppfyller kvalitetskravene blir automatisk sortert ut. De andre pakkene sendes videre til distribusjon.
Et ledd i bærekraftig utvikling
GEA beskriver selve systemet som en del av utviklingen for økt bærekraft. Den gjennomførte integrasjonen og koordineringen gjør at det totale energiforbruket synker, hevder GEA. I tillegg jobber de målrettet med å integrere større bærekraft i valg av materialer og har et konsernmål om å være helt CO2-nøytrale innen 2040.
Nytt testsenter
GEA har også etablert et nytt testsenter, XLAB. Det er 1500 m2 stort og tanken er at de kan vise live demonstrasjoner og teste ulike kundeønsker.
– Vi er glade for å åpne vårt nye teknologisenter etter en byggetrinn på bare seks måneder. Med XLAB tar vi produkttesting for våre nasjonale og internasjonale kunder til et helt nytt nivå. En spesiell funksjon er den nye 500 m2 luftkondisjonerte hallen, som kan kjøles ned til frysepunktet og muliggjør kundetesting under realistiske forhold, sier Moritz Krunke, administrerende direktør for GEAs Wallau-anlegg.
Packnews rapporterer nyheter fra emballasjemessen interpack 2023, som foregår 4. – 10. mai i Düsseldorf.
Tekst: Søren Winsløw