Flexonyhet på LabelExpo

PUBLISERT: 19 september 2023
OPPDATERT: 20 september
Bonnie Hagen kan mye om stål.

Svenske PrimeBlade, som produserer «doctor blades», det vil si nalstål til flexopresser, har en verdensledende posisjon, ikke minst med sine unike, nanobehandlede blader. På Labelexpo lanserte de en nyhet som kanskje er den eneste i verden, et spesielt såkalt «containment»-blad, beregnet på å hindre at farge i kammernalen renner bakover inn i maskinen.

Ofte bruker flexobedrifter de samme stålnalene både for å strippe blekket og for å forhindre at det blør. Det finnes varianter, for eksempel av plast, men de har svakheter som at de blir varme under lange kjøringer og dermed ikke er like tette, eller at plastbiter havner i lakken. De kan ikke fjernes med magneter, slik det er vanlig med metallfragmenter.

– Alle våre nalstål er av så høy kvalitet at det er vanskelig å gjøre dem enda bedre. En måte å komme videre i utviklingen er å se hva som kan gjøres med selve stålet, sier Jimmy Nyström, som er markedsdirektør.

Alt sagt og gjort, rett i begynnelsen av året gikk Bonnie Hagen inn i rollen som FoU-sjef i PrimeBlade. Hun er doktor på materialet stål og hva mer kan du be om når du lager nalblader?

– Jeg skjønte ganske raskt at de ikke har gjort så mye materialmessig i denne bransjen, de har rett og slett brukt det som er tilgjengelig, men det er faktisk mye som skal gjøres med stålet, sier hun.

Laserteknologi

På kort tid utviklet hun containmentbladet ved hjelp av laserteknologi. Egenskapene til materialet endret seg. Nøyaktig hvordan er en godt bevart hemmelighet, men laseren bygger nye egenskaper inn i stålet.

– Bladet består av litt tynnere og mykere stål, så mye kan jeg si.

«Stopp pressen» er ikke et uvanlig uttrykk når det kommer til nyheter, men denne nyheten skal i stedet forhindre at pressene stoppes.

– Det er et problem for flexoprintere at blekket har en tendens til å løpe bakover og smøres ut i maskinen. Du må stoppe og vaske av den vannbaserte malingen. Hvis det tørker, blir det problemer.

Redusert antall stopp

Med vårt nye blad minimeres behovet for stopp, forutsatt at du har velfungerende tetninger i kammernal, sier Jimmy Nyström.

– Vi har testet bladet med en flexoprinter som går rundt fire hundre tusen meter og i løpet av den tiden måtte stoppe for rengjøring mellom fem og syv ganger. Med dette bladet var ett eller to stopp alt som skulle til, og det betyr store pengebesparelser.

– Dette er et blad for virkelig lange løp, det er ikke noe man bytter mellom hver jobb.

– Det er ikke vanlig å ha et spesialutviklet blad for dette og det blir veldig spennende å se hvordan bransjen tar imot det, avslutter Jimmy Nyström.

Les mer

Teknikknerding med Galli på Scanpacks scener

Hun er en teknologinerd. Hun er ekspertstemmen med masse energi, og latteren er aldri langt unna. Dette er nok de beste grunnene til å ikke gå glipp av Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina-Gallix

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Flexobransjen lever og har det godt

At flexobransjen lever i beste velgående må være hovedkonklusjonen på heldagsarrangementet som Dansk Flexo Forum og Sweflex hadde satt sammen.
AFF_07

HP kommer til Drupa med tre nøkkelord

Nøkkelordene for HP hos Drupa er automatisering, integrering og bærekraft, ord som de skal adressere gjennom tre teknologier.
drupa24_hpx

Siste nytt

Oppstart for Re3-plast: Reduce, Reuse, Recycle

Den 5. og 6. mars hadde Grønn plattform-prosjektet Re3-plast oppstart hos Nofima i Ås. Prosjektet ledes av Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i Nofima, og eies av Nortura ved Per Berg.
re3plast

Konsumentene katalysator for nye bærekraftige emballasjeløsninger

Det er oss forbrukere som driver utviklingen av ny, bærekraftig, emballasje og plastemballasje er ille ute, ifølge en undersøkelse fra Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Ny teknikk gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksible emballasjer

Aptar CSP Technologies og ProAmpac har utviklet en teknologi som gir innebygd fuktbeskyttelse i fleksibel emballasje.
proampac-and-aptar-1709018491x

Lanserer mat-trau av 100% resirkulerte materialer

Klöckner Pentaplast (kp) sier de lanserer en viktig milepæl i matemballasjeindustrien og har lansert de første mattrauene bestående av hundre prosent resirkulert PET (rPET) som utelukkende kommer fra trau.
KP-trayx