Flere smarte og intelligente emballasjer

Foto: Harry van Deursen
PUBLISERT: 29 november 2023
OPPDATERT: 29 november
Foto: Harry van Deursen.

Del to av rapporten fra AIPIAs Active & Intelligent Packaging Industry Association konferanse og utstilling i Amsterdam.

Da AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Association holdt sin tolvte konferanse i Amsterdam i november, var det mye spenning å hente, både fra scenen og blant utstillerne. Packnews’ kollega, Harry van Deursen, redaktør i VerpakkingsManagement, rapporterer. Her er siste del.

Masseproduksjon av papirflasker

Cullen, England, har produsert tremasse- og papprodukter og emballasje i over 40 år. Selskapet er spesielt sterkt representert i medisinsk sektor. Nytt for i år er introduksjonen av en papirflaske. Denne er produsert ved hjelp av teknologien som selskapet har hatt internt i flere år: våtforming.

Foto: Harry van Deursen.

Cullen lager flasken i to deler som klemmes sammen. Denne ‘pressed fit’-flasken har derfor en skillesøm i midten, men dette merkes knapt takket være den ru overflaten og en eventuell etikett gjør den enda mindre synlig. Flasken er foreløpig kun egnet for tørre produkter, som urter og medisiner, men selskapet jobber med en flaske for væske.

– Fordi vi allerede har maskinene og er kjent med teknologien, kan vi umiddelbart produsere i store mengder, for eksempel millioner av pakker, sier Maureen Stevenson, markedsfører i Cullen.

– Dette er den første skalerbare papirflasken på markedet.

QR-kode 2.0 effektiv mot piratkopiering

Laava har utviklet Smart Fingerprints for serialisering og merkevarebeskyttelse av produkter og emballasje. Denne koden kan sees på som en oppgradering av QR-koden og er utviklet i samarbeid med australske CSIRO og AustCyber.

– Smart Fingerprints bruker en patentert optisk fingeravtrykkteknologi og muliggjør identifisering av sporbarhetsdata, digitale historier og eksklusivt innhold, forklarer Gavin Ger, administrerende direktør i Laava.

Bilde: Harry van Deursen.

– Ved ganske enkelt å skanne fingeravtrykket med smarttelefonen sin, kan kundene identifisere produktet sitt.

Kundene kan også følge produktets «reise» fra produksjon til detaljhandel, med nøkkeldatapunkter fra hele leverandørkjeden.

Reid Fruit, som selger high-end kirsebær, har brukt Smart Fingerprints for å beskytte merket sitt mot forfalskning. Bærene er pakket i eksklusive pakker på to kilo hver, verdt 200 dollar og selges hovedsakelig i Asia.

Fingeravtrykkene er trykt av Peacock Bros. med digital etikettutskrift og etterbehandlingsteknologi. Hver etikett bruker bilder som er unikt generert for hvert enkelt produkt og bruker proprietær optisk skanningsteknologi, noe som gjør dem mye sikrere enn en QR-kode, sier selskapet.

Når en eske med kirsebær med et forfalsket Laava Smart Fingerprint skannes av forbrukeren, vil en «Mistenkt forfalskning»-melding vises på smarttelefonskjermen, som varsler dem om at produktet ikke er ekte, sammen med støtteinformasjon fra Reid Fruits.

Reid Fruits har brukt Laavas patenterte teknologi på sine kirsebæresker for tjue eksportmarkeder fra plukkesesongen 2019-2020. Selskapet sier det har potensial til å ha tusenvis av forfalskninger per sesong til ti tilfeller stoppet av Laava-plattformen i 2019-2020, og bare tre i 2020-2021 – en nedgang på 60 prosent fra året før.

– Det faktum at Reid Fruits har opplevd en så dramatisk reduksjon i produktforfalskning viser den umiddelbare fordelen med Smart Fingerprint-teknologi, sier Gavin Ger.

– Ikke bare identifiserer dette svindlerne, men falskmønterne innser raskt at deres handlinger ikke vil gå ubemerket hen hvis de prøver å kopiere Reid Fruits-emballasje.

McDonald’s sparer en million gjenbrukbar emballasje fra deponi med RFID-brikker

McDonald’s i Frankrike har vært i stand til å fjerne én million pakker fra søppelet sitt ved å integrere RFID-brikker i gjenbrukbar emballasje og servise, ifølge Checkpoint Systems. Integreringen av RFID-teknologi er et svar på den franske loven som krever at hurtigmatkjeder skal bruke gjenbrukbart servise i restaurantene sine fra 1. januar 2023.

Overgangen fra engangsprodukter til gjenbrukbare kopper, beholdere, gafler og kniver krever et robust system for å spore og administrere disse gjenbrukbare materialene. Det er også nødvendig å sikre effektiv forretningsdrift og etterlevelse av loven.
Julien Thibult, RFID-salgsdirektør for Checkpoint Systems Frankrike, beskrev hvordan det haster:

– Fra kunngjøringen av loven hadde McDonald’s tre år på seg til å tilpasse seg i tusenvis av restauranter. Det er en veldig kort periode. Selskapet har vært vant til engangsemballasje i femti år. Overgangen til gjenbruksemballasje betyr ikke bare en kulturendring, men får også konsekvenser for alle driftsprosesser.

Foto: Harry van Deursen.

Løsningen ligger i bruk av UHF RFID-teknologi. I motsetning til tradisjonelle strekkoder eller QR-koder som krever siktlinje for skanning, enten manuelt eller automatisk, kan UHF RFID-brikker leses uten direkte siktlinje, noe som muliggjør rask og effektiv varetelling selv i utfordrende miljøer.
Maskinvare- og smartemballasjeteknologiprodusenten Zebra Technologies tilbyr RFID-skanning.

– Det muliggjør raske lagertellinger uten siktlinje, selv i vanskelige miljøer, forklarer produktutviklingssjefen.

Som bevis presenterte Thibult en kort video der en McDonald’s-ansatt holdt en avfallspose foran en skanner og systemet viste at det var tre drikkebeger igjen i posen. Ansatte må da fjerne dem fra avfallsposen for å hindre at de går til avfallshåndtering.

– Vi reddet mer enn 1 million gjenbrukbare gjenstander som ellers ville blitt ødelagt, sa Thibult.

Implementeringen av RFID-teknologi gir sanntidsinnsikt i lagernivåer, noe som er avgjørende for hurtigmatkjeder som ikke har råd til å gå tom for gjenbrukbart servise.

– De trenger sanntidsinnsikt i varelager, understreker Inge Fleuren, global RFID-produktløsningssjef i Checkpoint Systems.

RFID-teknologi gjør det mulig å gjennomføre raske og effektive lagertellinger. Fleuren viste en video som viser hvordan man kan telle mer enn 1500 unike gjenbrukbare gjenstander på mindre enn ett minutt. Denne muligheten effektiviserer beholdningsprosessen, som tidligere ble utført sjeldent og med mindre presisjon. I tillegg er RFID-systemet designet for å automatisk legge inn påfyllingsbestillinger når beholdningen faller under en viss terskel, noe som sikrer at restauranter opprettholder optimale nivåer av gjenbrukbare varer.

Identifikasjonsmulighetene til RFID-brikkene gjør det også mulig å spore livssyklusen til hvert gjenbrukbare produkt, inkludert antall ganger det har blitt vasket og når det må skiftes ut. Dette nivået er nødvendig for å administrere kvaliteten og levetiden til de gjenbrukbare produktene.

Når vi ser fremover, undersøker Checkpoint ytterligere applikasjoner for RFID-teknologi i næringsmiddelindustrien. Thibult nevnte mulige initiativer som innskudds- eller incentivprogrammer for retur av gjenbrukbare varer, forbedring av lojalitetsprogrammer og forbedring av overholdelse av salgssteder for å sikre ordrenøyaktighet. I tillegg kan teknologien utvides til å håndtere ferskt matavfall, ved å utnytte eksisterende RFID-infrastruktur i restauranter.

Dansk MAP-emballasje laget av fibermasse

Danske Hartmann introduserte emballasje med modifisert atmosfære (MAP) laget av papirmasse. Et PE-laminat med oksygenbarriere sikrer nødvendig holdbarhet. Plastmengden er mindre enn ti prosent og filmen er lett å fjerne via en trekkflik i hjørnene.
Hartmann er en produsent av eggekartonger laget av resirkulerte papirfibre. På grunn av trenden mot mindre plast i emballasje utviklet selskapet en ny MAP-emballasje for blant annet kjøtt, kylling og fisk, sier Kati Orskov.

Foto: Harry van Deursen.

– Det er en treårig utvikling. Vi gjennomfører for tiden tester i Danmark og vi forventer at emballasjen kommer på markedet tidlig i 2024.

Orskov innrømmer at separasjon av den indre plastfilmen fra massebeholderen avhenger av forbrukerens vilje til å handle.

– Vi gir dem i hvert fall muligheten til å skille plasten fra pappen. Til syvende og sist er det opp til forbrukeren å legge beholderen inn i papirgjenvinningsstrømmen. Forbrukeren forblir ofte den kritiske faktoren i resirkulering av emballasje.

Beholderne kan leveres i alle former, inkludert samme form som eksisterende plastbeholdere. Ifølge Orskov gjør dette dem enkle å behandle på eksisterende pakkelinjer.

– Det er et spørsmål om plug & play. De passer til pakkerens nåværende pakkelinje.

Unilevers Persil bruker tilgjengelig QR-kode på emballasjen
Foto: Harry van Deursen.

Unilever og partnerne Zappar, Connected Experience Consulting (CEC) og Royal National Institutes of the Blind ønsker å gjøre emballasje mer tilgjengelig ved å bruke Accessible QR-koden (AQR). Denne forbedrede QR-koden har et særegent mønster rundt kantene, noe som gjør det lettere å oppdage og skanne for synshemmede brukere.

Presentasjonen begynte med en video som viser hva synshemmede forbrukere møter når de handler. En seende kvinne går inn i en butikk full av produkter som bevisst mangler merkevarebygging eller informasjon. Kvinnen har store problemer med å identifisere produkter på grunn av mangel på tilgjengelig informasjon. Ved å gjøre dette viser videoen virkeligheten til millioner av synshemmede mennesker over hele verden som ikke kan se informasjonen som trengs for å bruke produktene trygt og effektivt.

– Det er 39 millioner mennesker som er blinde over hele verden og hundrevis av millioner er synshemmede, sa Sarah Masters fra Unilever. Dette viser den doble viktigheten av å takle denne utfordringen, ikke bare som et moralsk imperativ, men det har også et kommersielt potensial.

Det er derfor emballasjeindustrien tar i bruk AQR-koden for å forbedre tilgjengeligheten for synshemmede forbrukere og gjøre informasjon tilgjengelig gjennom enkle, skalerbare løsninger.

Caspar Thykier fra Zappar, forklarte de tekniske aspektene ved AQR-koden. Den inneholder et D3-mønster (prikk-punktstrek) i tillegg til den eksisterende QR-koden.

– D3-mønsteret rundt den eksisterende QR-koden muliggjør deteksjon på større avstander. Den gir brukerne nødvendig informasjon slik at synshemmede forbrukere kan motta samme produktinformasjon som seende.

Dette betyr at når den først er tilgjengelig via smarttelefon, gir koden informasjon om produkt, bruk, sikkerhet og resirkulering på en strukturert måte designet med blinde og svaksynte brukere i tankene.
Initiativet har allerede fått positive tilbakemeldinger fra synshemmede, med en person som sa at teknologien ville gjøre dem i stand til å lage mat for første gang. Denne følelsen ble gjentatt av en annen foredragsholder fra Unilever, som påpekte at teknologien lar folk behandle medisinske tilstander privat og med verdighet.

Persil-emballasjen med AQR-koden ble rullet ut i mars med ideen om å utstyre hele serien med denne koden innen utgangen av 2024. For eksempel vil Unilever under lanseringen samarbeide med Microsoft for å samle inn tilbakemeldinger fra blinde og synshemmede brukere for å optimalisere teknologien. Selskapet planlegger deretter å utvide AQR-kodene til sine andre merker og produkter over hele verden.

Les mer

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

Kan roboter og KI løse våre største produksjonsutfordringer?

Når R-24, en av de største europeiske robotmessene, finner sted i Odense i Danmark mars, vil fokuset være på KI, den grønne omstillingen og fremtidens arbeidsmarked.
R24_01

Nå kan du melde på emballasje til ScanStar 2024

Nå er det mulig å melde på sine emballasjeløsninger til årets ScanStar, en nordisk emballasjekonkurranse som har eksistert siden 1969.
DSSmith_Eliza-gift-basket-1

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x