Flere smarte og intelligente emballasjer

Foto: Harry van Deursen
PUBLISERT: 29 november 2023
OPPDATERT: 29 november
Foto: Harry van Deursen.

Del to av rapporten fra AIPIAs Active & Intelligent Packaging Industry Association konferanse og utstilling i Amsterdam.

Da AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Association holdt sin tolvte konferanse i Amsterdam i november, var det mye spenning å hente, både fra scenen og blant utstillerne. Packnews’ kollega, Harry van Deursen, redaktør i VerpakkingsManagement, rapporterer. Her er siste del.

Masseproduksjon av papirflasker

Cullen, England, har produsert tremasse- og papprodukter og emballasje i over 40 år. Selskapet er spesielt sterkt representert i medisinsk sektor. Nytt for i år er introduksjonen av en papirflaske. Denne er produsert ved hjelp av teknologien som selskapet har hatt internt i flere år: våtforming.

Foto: Harry van Deursen.

Cullen lager flasken i to deler som klemmes sammen. Denne ‘pressed fit’-flasken har derfor en skillesøm i midten, men dette merkes knapt takket være den ru overflaten og en eventuell etikett gjør den enda mindre synlig. Flasken er foreløpig kun egnet for tørre produkter, som urter og medisiner, men selskapet jobber med en flaske for væske.

– Fordi vi allerede har maskinene og er kjent med teknologien, kan vi umiddelbart produsere i store mengder, for eksempel millioner av pakker, sier Maureen Stevenson, markedsfører i Cullen.

– Dette er den første skalerbare papirflasken på markedet.

QR-kode 2.0 effektiv mot piratkopiering

Laava har utviklet Smart Fingerprints for serialisering og merkevarebeskyttelse av produkter og emballasje. Denne koden kan sees på som en oppgradering av QR-koden og er utviklet i samarbeid med australske CSIRO og AustCyber.

– Smart Fingerprints bruker en patentert optisk fingeravtrykkteknologi og muliggjør identifisering av sporbarhetsdata, digitale historier og eksklusivt innhold, forklarer Gavin Ger, administrerende direktør i Laava.

Bilde: Harry van Deursen.

– Ved ganske enkelt å skanne fingeravtrykket med smarttelefonen sin, kan kundene identifisere produktet sitt.

Kundene kan også følge produktets «reise» fra produksjon til detaljhandel, med nøkkeldatapunkter fra hele leverandørkjeden.

Reid Fruit, som selger high-end kirsebær, har brukt Smart Fingerprints for å beskytte merket sitt mot forfalskning. Bærene er pakket i eksklusive pakker på to kilo hver, verdt 200 dollar og selges hovedsakelig i Asia.

Fingeravtrykkene er trykt av Peacock Bros. med digital etikettutskrift og etterbehandlingsteknologi. Hver etikett bruker bilder som er unikt generert for hvert enkelt produkt og bruker proprietær optisk skanningsteknologi, noe som gjør dem mye sikrere enn en QR-kode, sier selskapet.

Når en eske med kirsebær med et forfalsket Laava Smart Fingerprint skannes av forbrukeren, vil en «Mistenkt forfalskning»-melding vises på smarttelefonskjermen, som varsler dem om at produktet ikke er ekte, sammen med støtteinformasjon fra Reid Fruits.

Reid Fruits har brukt Laavas patenterte teknologi på sine kirsebæresker for tjue eksportmarkeder fra plukkesesongen 2019-2020. Selskapet sier det har potensial til å ha tusenvis av forfalskninger per sesong til ti tilfeller stoppet av Laava-plattformen i 2019-2020, og bare tre i 2020-2021 – en nedgang på 60 prosent fra året før.

– Det faktum at Reid Fruits har opplevd en så dramatisk reduksjon i produktforfalskning viser den umiddelbare fordelen med Smart Fingerprint-teknologi, sier Gavin Ger.

– Ikke bare identifiserer dette svindlerne, men falskmønterne innser raskt at deres handlinger ikke vil gå ubemerket hen hvis de prøver å kopiere Reid Fruits-emballasje.

McDonald’s sparer en million gjenbrukbar emballasje fra deponi med RFID-brikker

McDonald’s i Frankrike har vært i stand til å fjerne én million pakker fra søppelet sitt ved å integrere RFID-brikker i gjenbrukbar emballasje og servise, ifølge Checkpoint Systems. Integreringen av RFID-teknologi er et svar på den franske loven som krever at hurtigmatkjeder skal bruke gjenbrukbart servise i restaurantene sine fra 1. januar 2023.

Overgangen fra engangsprodukter til gjenbrukbare kopper, beholdere, gafler og kniver krever et robust system for å spore og administrere disse gjenbrukbare materialene. Det er også nødvendig å sikre effektiv forretningsdrift og etterlevelse av loven.
Julien Thibult, RFID-salgsdirektør for Checkpoint Systems Frankrike, beskrev hvordan det haster:

– Fra kunngjøringen av loven hadde McDonald’s tre år på seg til å tilpasse seg i tusenvis av restauranter. Det er en veldig kort periode. Selskapet har vært vant til engangsemballasje i femti år. Overgangen til gjenbruksemballasje betyr ikke bare en kulturendring, men får også konsekvenser for alle driftsprosesser.

Foto: Harry van Deursen.

Løsningen ligger i bruk av UHF RFID-teknologi. I motsetning til tradisjonelle strekkoder eller QR-koder som krever siktlinje for skanning, enten manuelt eller automatisk, kan UHF RFID-brikker leses uten direkte siktlinje, noe som muliggjør rask og effektiv varetelling selv i utfordrende miljøer.
Maskinvare- og smartemballasjeteknologiprodusenten Zebra Technologies tilbyr RFID-skanning.

– Det muliggjør raske lagertellinger uten siktlinje, selv i vanskelige miljøer, forklarer produktutviklingssjefen.

Som bevis presenterte Thibult en kort video der en McDonald’s-ansatt holdt en avfallspose foran en skanner og systemet viste at det var tre drikkebeger igjen i posen. Ansatte må da fjerne dem fra avfallsposen for å hindre at de går til avfallshåndtering.

– Vi reddet mer enn 1 million gjenbrukbare gjenstander som ellers ville blitt ødelagt, sa Thibult.

Implementeringen av RFID-teknologi gir sanntidsinnsikt i lagernivåer, noe som er avgjørende for hurtigmatkjeder som ikke har råd til å gå tom for gjenbrukbart servise.

– De trenger sanntidsinnsikt i varelager, understreker Inge Fleuren, global RFID-produktløsningssjef i Checkpoint Systems.

RFID-teknologi gjør det mulig å gjennomføre raske og effektive lagertellinger. Fleuren viste en video som viser hvordan man kan telle mer enn 1500 unike gjenbrukbare gjenstander på mindre enn ett minutt. Denne muligheten effektiviserer beholdningsprosessen, som tidligere ble utført sjeldent og med mindre presisjon. I tillegg er RFID-systemet designet for å automatisk legge inn påfyllingsbestillinger når beholdningen faller under en viss terskel, noe som sikrer at restauranter opprettholder optimale nivåer av gjenbrukbare varer.

Identifikasjonsmulighetene til RFID-brikkene gjør det også mulig å spore livssyklusen til hvert gjenbrukbare produkt, inkludert antall ganger det har blitt vasket og når det må skiftes ut. Dette nivået er nødvendig for å administrere kvaliteten og levetiden til de gjenbrukbare produktene.

Når vi ser fremover, undersøker Checkpoint ytterligere applikasjoner for RFID-teknologi i næringsmiddelindustrien. Thibult nevnte mulige initiativer som innskudds- eller incentivprogrammer for retur av gjenbrukbare varer, forbedring av lojalitetsprogrammer og forbedring av overholdelse av salgssteder for å sikre ordrenøyaktighet. I tillegg kan teknologien utvides til å håndtere ferskt matavfall, ved å utnytte eksisterende RFID-infrastruktur i restauranter.

Dansk MAP-emballasje laget av fibermasse

Danske Hartmann introduserte emballasje med modifisert atmosfære (MAP) laget av papirmasse. Et PE-laminat med oksygenbarriere sikrer nødvendig holdbarhet. Plastmengden er mindre enn ti prosent og filmen er lett å fjerne via en trekkflik i hjørnene.
Hartmann er en produsent av eggekartonger laget av resirkulerte papirfibre. På grunn av trenden mot mindre plast i emballasje utviklet selskapet en ny MAP-emballasje for blant annet kjøtt, kylling og fisk, sier Kati Orskov.

Foto: Harry van Deursen.

– Det er en treårig utvikling. Vi gjennomfører for tiden tester i Danmark og vi forventer at emballasjen kommer på markedet tidlig i 2024.

Orskov innrømmer at separasjon av den indre plastfilmen fra massebeholderen avhenger av forbrukerens vilje til å handle.

– Vi gir dem i hvert fall muligheten til å skille plasten fra pappen. Til syvende og sist er det opp til forbrukeren å legge beholderen inn i papirgjenvinningsstrømmen. Forbrukeren forblir ofte den kritiske faktoren i resirkulering av emballasje.

Beholderne kan leveres i alle former, inkludert samme form som eksisterende plastbeholdere. Ifølge Orskov gjør dette dem enkle å behandle på eksisterende pakkelinjer.

– Det er et spørsmål om plug & play. De passer til pakkerens nåværende pakkelinje.

Unilevers Persil bruker tilgjengelig QR-kode på emballasjen
Foto: Harry van Deursen.

Unilever og partnerne Zappar, Connected Experience Consulting (CEC) og Royal National Institutes of the Blind ønsker å gjøre emballasje mer tilgjengelig ved å bruke Accessible QR-koden (AQR). Denne forbedrede QR-koden har et særegent mønster rundt kantene, noe som gjør det lettere å oppdage og skanne for synshemmede brukere.

Presentasjonen begynte med en video som viser hva synshemmede forbrukere møter når de handler. En seende kvinne går inn i en butikk full av produkter som bevisst mangler merkevarebygging eller informasjon. Kvinnen har store problemer med å identifisere produkter på grunn av mangel på tilgjengelig informasjon. Ved å gjøre dette viser videoen virkeligheten til millioner av synshemmede mennesker over hele verden som ikke kan se informasjonen som trengs for å bruke produktene trygt og effektivt.

– Det er 39 millioner mennesker som er blinde over hele verden og hundrevis av millioner er synshemmede, sa Sarah Masters fra Unilever. Dette viser den doble viktigheten av å takle denne utfordringen, ikke bare som et moralsk imperativ, men det har også et kommersielt potensial.

Det er derfor emballasjeindustrien tar i bruk AQR-koden for å forbedre tilgjengeligheten for synshemmede forbrukere og gjøre informasjon tilgjengelig gjennom enkle, skalerbare løsninger.

Caspar Thykier fra Zappar, forklarte de tekniske aspektene ved AQR-koden. Den inneholder et D3-mønster (prikk-punktstrek) i tillegg til den eksisterende QR-koden.

– D3-mønsteret rundt den eksisterende QR-koden muliggjør deteksjon på større avstander. Den gir brukerne nødvendig informasjon slik at synshemmede forbrukere kan motta samme produktinformasjon som seende.

Dette betyr at når den først er tilgjengelig via smarttelefon, gir koden informasjon om produkt, bruk, sikkerhet og resirkulering på en strukturert måte designet med blinde og svaksynte brukere i tankene.
Initiativet har allerede fått positive tilbakemeldinger fra synshemmede, med en person som sa at teknologien ville gjøre dem i stand til å lage mat for første gang. Denne følelsen ble gjentatt av en annen foredragsholder fra Unilever, som påpekte at teknologien lar folk behandle medisinske tilstander privat og med verdighet.

Persil-emballasjen med AQR-koden ble rullet ut i mars med ideen om å utstyre hele serien med denne koden innen utgangen av 2024. For eksempel vil Unilever under lanseringen samarbeide med Microsoft for å samle inn tilbakemeldinger fra blinde og synshemmede brukere for å optimalisere teknologien. Selskapet planlegger deretter å utvide AQR-kodene til sine andre merker og produkter over hele verden.

Siste nytt

Ny teknikk for biobasert celleplast muliggjør resirkulering av et omtalt material

TotalEnergies Corbion og Useon har inngått et strategisk partnerskap for å fremme utvikling og global kommersialisering av EPLA-formede produkter – en ny generasjon bærekraftige, høyytelses skummaterialer laget av PLA, et av de mest brukte bioplastmaterialene.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Konsumentemballasjer av plast blir filament for 3D-printing

Mengden plastavfall i tyske husholdninger er tredoblet de siste 30 årene, en stor del av dette kommer fra emballasje. Tyske forskere har nå klart å konvertere plast til filament for 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Hevner vi oss på loven om fastmonterte flaskekorker?

Mange irriterer seg over kravet om at plastkorker skal festes på emballasjen, en EU-beslutning som var forventet å skulle redusere forsøplingen i naturen. I Hold Sverige Rent sin nasjonale søppelundersøkelse ser det ut til at resultatet har blitt det motsatte.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Områ: Norges nye plastsorteringsanlegg

Testkjøring foregår i disse dager og høsten 2025 åpner Tomra og Plastretur det første og eneste nasjonale finsorteringsanlegget for plastemballasje offisielt. Anlegget som ligger i Holtskogen Næringspark i Indre Østfold skal hete Områ.
default

Les mer

Adventkalendere konkurrerer i Packnorth Award 2025

1. oktober deles prisene ut til vinnerne av Packnorth Award på Empack i Kista. Konkurransen har flere nye kategorier i år. En av dem er litt annerledes, nemlig adventkalendere. Et av bidragene som kom inn i denne kategorien er den finske Lumene-kalenderen.
Lumene_Advent_Calendar_V1x

interpack utsolgt som vanlig, men det kan være muligheter for å fortsatt få tak i en utstillingsplass

Hvis du går med planer om å stille ut på interpack i Düsseldorf neste år, kan du nesten bare legge de tankene til side. Vanligvis er messen utsolgt mer enn ett år før den blir en realitet. Cirka 2800 utstillere fra hele verden vil være i hallene. Et større antall selskaper står trolig i kø for å få sjansen via at noen kanskje trekker seg. Men, det kan være en sjanse for å få plass likevel, ifølge messedirektør Thomas Dohse.
Interpack23_MT59191_credit_Messe_Duesseldorf_Constanze_Tillmannx

Vant priser for årets beste plastgrep

Lerum, Arla, Trioworld Lundin og Den Stolte Hane vant årets Plastløftepriser for sin innovative og bærekraftige emballasje.
plastloftet-vinnere3

De nominerte til Plastløfteprisene 2025

11 bedrifter er nominert til Grønt Punkt Norge sine prestisjefylte Plastløftepriser.
I 2024 har til sammen 94 virksomheter gjennomført Plastløftet, og 9.april skal 11 av disse konkurrere om de fire Plastløfteprisene. Prisene deles ut i kategoriene: "Økt bruk av gjenvunnet plast", "Reduksjon av unødvendig plast", "Design for gjenvinning" og "Holdbarhet".
finalister