Q-Meierienes Matredderpris utdelt til «Trine på Gården»

PUBLISERT: 14 mars 2019
OPPDATERT: 20 januar


Trine Lohne fra Søgne fikk fredag 8. mars utdelt årets første matredderpris fra Q-Meieriene for å gå foran med et godt eksempel i kampen mot matsvinn. 

Sørlendingen er kanskje best kjent som «Trine på gården» og har de siste årene jobbet målrettet med å kombinere matglede og matredding.

God stemning med mat
– Flere tipset oss om at Trine på Gården var en ekte matredder, sier Q-sjefen Bent Myrdahl. Han har siden oktober i fjor delt ut flere matredderpriser. 28 mars arrangerer de Matredderdagen 2019 der årets matredder skal kåres.

Med seg i juryen har Myrdahl Mette Nygård Havre som er kjent som hele Norges matredderdronning og som også har fått æren av å få Q-Meieriene til å endre datomerkingen på melkekartongen til «Best før, men ikke dårlig etter» for å kurere datoskrekken til nordmenn.

– Trine på Gården forvandler nedfallsfrukt til det deiligste syltetøy og overmodne tomater og krokete gulrøtter blir til den beste marmelade, sier Nygård Havre som har fulgt Trine lenge på sosiale medier.

Grisepoteter blir gourmetpoteter
Hun lot seg inspirere da hun så at Trine gjorde om grisepoteter til gourmetpoteter samtidig som hun og barna, som er med i den lille bedriften, lager skikkelig god stemning med mat.

– Det er kjempeflott å bli lagt merke til. Jeg har siden 2012 blitt kjent med flere og flere bønder som jeg drar hjem til og snakker med om matsvinn. Noen tenker at det er OK med 50% svinn på blomkålen. Der kommer vi inn og tryller frem nye produkter, sier Trine på Gården.

Hun forstod fort at mye kunne gjøres i kampen mot matsvinn ved å stå sammen med bonden.

– Løken som ikke passer inn i strømpen kan bli til syltet løk. Plommene som er for små kan bli til plommegløgg og guleroten som er for stygg kan bli til en spennende gulerotmarmelade, sier Lohne.

Ekte og ærlig mat
Historien om Trine på Gården startet ifølge Lohne med en drøm om å fornye mormors kjøkken. Selv om bedriften er liten, har de hele tiden vært kjempestolte over fokuset på å skape matglede for andre gjennom satsing på lokale råvarer fra stolte bønder. det Trine kaller «ekte og ærlig mat».

Som kokk og fagperson er kampen mot matsvinn egentlig bare en ny og spennende utfordring som ønsker å dele med andre.

– Det er veldig inspirerende å høre på hvordan Trine klarer å være innovativ med sine produkter laget av perfekte råvarer som hadde blitt kastet bare fordi de «ikke passer inn», sier innovasjonssjef i Q-Meieriene Annette Waage Jung.

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Plastdagen 2023

For tredje år på rad arrangeres Plastdagen 2023 den 19. oktober i Oslo. Arrangementet fokuserer på teknologiens rolle i plasthåndtering i lav- og mellominntektsland. Dette er en viktig møteplass for alle som bryr seg om miljøutfordringene knyttet til plast.
plastdagen

Emballasjedagene 2023

Torsdag 9. og fredag 10.november arrangerer Emballasjeforeningen sin årlige konferanse. Foredragsholdere fra inn- og utland vil dele innsikt om trender, utfordringer og innovasjoner innen emballasje og emballering.
Emballasjedagene_logo_600x400

PulPac oppskalerer ved å nedskalere med formstøpingsteknikk

PulPac lanserer en ny maskinplattform, PulPac Scala, som de sier representerer et betydelig skritt i tørr-fiberrevolusjonen. Scala-plattformen er basert på sprøytestøping, en teknologi knyttet til plastbehandling, kombinert med PulPacs nye Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front-1

Blue Ocean Closures og Coca-Cola i utviklingssamarbeid

Blue Ocean Closures, som produserer skrukorker for emballasje, har kommet til enighet om et samarbeid med Coca-Colas EMEA FoU-senter i Brussel.
blue-ocean-utvalg