Paneldiskusjon om emballasjebransjen

Foto: Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2023
OPPDATERT: 1 mars
Fra venstre: Sindre Rosnæss (Goods / Norwegian Trash), Terje Skovly (Roaf), Karl Johan Ingvaldsen (Plastretur), Ola Ronæss (Circular Packaging Cluster), Eirik Bergh (Multi Color Corporation) Sigridur Thormodsdottir (Norsk Standard) og Sina Marie Lystvet (Grønt Punkt)

På Holdbarmessen tirsdag 14. februar ble det holdt en paneldebatt med tema «Hvilke utfordringer står emballasje-bransjen ovenfor?». Men det ble raskt klart at det diskusjonen dreide seg om var resirkulering av plast.

Debattleder Ola Ronæss fra Circular Packaging Cluster holdt en lang innledning om arbeidet til denne klyngen. En flaskehals i overgangen til en sirkulær plastøkonomi er bruk av resirkulert plast. I dag brukes altfor lite resirkulert plast, mye på grunn av utfordringer med kvalitet, stabile leveranser og pris.  I 2018 utviklet Forum for sirkulær plastemballasje et veikart som identifiserte et antall hovedgrep for å nå gjenvinningsmål innen 2025 og 2030.

Handelens Miljøfond har lansert 9 prinsipper for god plastøkonomi, og andre analyser for en mer sirkulær og bærekraftig emballasjebruk er utviklet. I 2022 kartla Circular Packaging Cluster 9 hovedblokkeringer for sirkulær emballasje og adresserte flere systemiske endringer og innovasjonsbehov, nødvendige for å nå målsetningene. Likedan slår kartleggingen fast at de 9 blokkeringene må løses i sammenheng og ikke hver for seg.

Paneldeltakerne var fra alle deler av emballasjens sirkulære verdikjede, fra designeren til avfallshåndtereren, via representanter fra Norsk Standard og Grønt Punkt.

Det var generell enighet om at noe må gjøres og man var jo også klar om at det vil komme en forordning fra EU som man vil måtte forholde seg til. Mange mente også at Norge var i en god posisjon til å kunne ta en ledende rolle og være et pilotprosjekt for videre implementering, tatt i betraktning at vi er flinke til å omfavne ny teknologi.

Karl Johan Ingvaldsen fra Plastretur ivret for et nasjonalt plastsorteringsanlegg, hvor man skiller forskjellige typer plast fra hverandre for videre foredling til nytt bruk. Grunnen til at dette bør være nasjonalt og ikke regionalt er at vi er for få i vårt land til at mengdene blir store nok om man skulle ha hatt slike anlegg lokalt. Også når det gjelder gjenbruk av plasten etter at den har blitt granulat eller pellets er vi til og med kanskje for få i Norge, slik at videre behandling kanskje bør ses i et nordisk perspektiv. Det er også et uttalt mål at plast som er utviklet for matemballasje også etter gjenvinning bør brukes til samme formål, og ikke til et hvilket som helst annet plastbasert produkt.

Terje Skovly fra ROAF fortalte fra det arbeidet de gjør med sortering at det bør være felles retningslinjer for avfallssortering fra husholdningene, slik at det ikke blir forskjell fra kommune til kommune hvor mange forskjellige kategorier man skal sortere søppel i. Flytter man fra et sted til et annet blir det i dagens situasjon et annet sett regler å forholde seg til.

Sina Marie Lystvet fra Grønt Punkt adresserte også vandrehistorier som går blant forbrukerne om at sorteringen ikke har noe for seg, da «alt blir jo likevel bare brent». Hun hadde også et poeng om at det ofte er markedsavdelingene i selskapene som er bremsekloss i det å fremskaffe nye emballasje som er bærekraftig. De har gjerne diskusjoner med designere angående valg av materialer, farger og andre miljøfaktorer, men så strander prosjektene på at markedsavdelingen ikke synes at de nye emballasjene er salgbare nok, og så går de for noe som ikke er like miljømessig bra.

Terje Skovly sa seg enig og fortalte om et prosjekt de hadde hatt med Sørlandschips, hvor de hadde kommet frem til en god emballasje, men så valgte potetgullprodusenten å gå sin egen vei.

Eirik Bergh fra MCC hadde med seg en emballasje som var et vellykket resultat fra et samarbeidsbrosjekt, en ketsjupflaske fra Idun.

Fra Norsk Standard tok prosjektleder Sigridur Thormodsdottir til orde for at det er greit å bruke standarder som et verktøy til å få industrien til å holde seg innenfor visse rammer, men at det var viktig at man fikk konsensus fra bransjene og ikke bare trer regler ned over hodene på dem.

Designer Sindre Rosnæss, gründer og daglig leder fra Goods / Norwegian Trash jobber med å lage nye produkter av resirkulert plast. Han ønsket seg gjerne rammer å jobbe innenfor, bar de ikke blir for rigide.

Les mer

Fagtrykk lanserte ny produksjonslinje for emballasje

Trondheimsfirmaet Fagtrykk hadde 3. oktober offisiell lansering av deres nye produksjonslinje for emballasje i egne lokaler i Fossegrenda i Trondheim. 
fagtrykk1

Drupa skrur ned på antall messedager

Drupa fastholder sin fireårs syklus og har nå presentert datoene for neste messe som arrangeres våren 2028. Det som derimot endres på er antall messedager.
DRUPA24_01x

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer.
krones1

Påmeldingen til Emballasjedagene er åpen

Årets emballasjehappening finner sted på Scandic Park Hotell i Sandefjord torsdag 21. og fredag 22. november. Emballasjedagene er Emballasjeforeningens årlige konferanse hvor hele vår verdikjede samles for meningsbryting, kompetanseutveksling og sosial mingling.
emballasjedagen2024

Siste nytt

Lite kunnskap om emballasjens miljøpåvirkning blant svenske øldrikkere

En ny undersøkelse fra Sveriges Bryggerier viser at svenskene foretrekker å kjøpe øl på flaske for smakens skyld, men boksen er populær av praktiske årsaker. Nær fire av ti synes det er vanskelig å vite hvilken emballasje som er mest miljøvennlig, samtidig som like mange svarer at de ikke bryr seg om emballasjens miljøpåvirkning.
Namnlös design - 7

Ny internasjonal toppjobb for Fujifilms Tommy Segelberg

Tommy Segelberg er utnevnt til segmentsjef for Digital Packaging innenfor EMEA-regionen for Fujifilm.
Tommy-Segelberg-2048x1469x

Svenske GAIA Biomaterials leverer materialer til millioner av sugerør i USA

I disse dager starter det amerikanske selskapet Evanesce produksjonen av de første 7,5 millioner sugerørene av det svenske materialet Biodolomer. En krittbasert plastforsegling produsert av Gaia Biomaterials i Helsingborg.
Irish Coffee

Paboco lanserer nå verdens første markedsklare papirflaske

Paboco og Blue Ocean Closures har inngått partnerskap for å lage bransjens første markedsklare kombinasjon av papirflaske og fiberbasert lukking. Den er nå tilgjengelig på markedet og forventes å nå forbrukerne tidlig i 2025. 8. oktober ble den for første gang vist frem til markedet. Det fant sted på legemiddelmessen CPHI i Milano.
Main-Imagex