Et japansk designstudio har designet en ølboks som lager det perfekte skummet via to ringåpninger. Det dannes et forhold på 7:3 med væske og skum, som regnes som det «gyldne snitt».
Det er en del debatt om den beste måten å konsumere øl på, med eller uten skum. Det japanske designstudioet Nendo, som er grunnlagt og blir ledet av den japanske arkitekten Oki Sato, har laget en ny og innovativ ølboks, en som fokuserer på å gi alle det ølskummet de ønsker. Det er vanskelig å lage en ideell mengde skum når du heller fra en boks i et glass. Studioet hadde derfor som mål å lage en alternativ ølboks som kunne kontrollere nivået av skum som produseres ved å åpne boksen. Foam Can er designet i samarbeid med produktdesigner Shun Naruse og billedkunstner Maya Watanabe, og skal tilby en improvisert opplevelse.
«Hodet» på et glass øl, det vil si skummet, anses som avgjørende for å få øl til å smake bedre, i hvert fall i Japan. Dette er fordi et lag med skum med tilstrekkelig tykkelse fungerer som en hette for å hindre at øl kommer i kontakt med luften, og hindrer det i å frigjøre aroma, smak og kullsyre.
Selv om råmaterialer er den viktigste komponenten i danningen av skum når det helles, er det to andre faktorer å vurdere: den raske trykket i boksen når den er åpnet og friksjonen som skapes mellom boksen og væsken. Trykket inne i boksen konsentreres i den trange åpningen dersom åpningsringen ikke er helt åpen, noe som igjen øker kontaktflaten mellom ølet og boksen, noe som akselererer dannelsen av bobler.
Designprosessen avslørte også at ved å lage en boks med en smalere første åpning, kan boblene som produseres konsentreres i den smale spalten. Det nye designet plasserer åpningsringene i en vinkel mot hverandre, slik at brukeren enkelt kan åpne dem. Dette alternativet kontrollerer nøyaktig nivået av skum som produseres under helling.
Foam Can er en gråtonet minimalistisk sylindrisk boks, laget med to ringåpninger. Avstandene mellom hver av disse trekketappene og leppen på lokket endrer åpningsgraden. Når boksen åpnes med flik 1, åpnes lokket litt for å lage skum. Når glasset er omtrent halvfullt av bobler, slutter man å skjenke og venter på at det skal sette seg. Man kan da åpne ring 2 helt og helle forsiktig resten av ølet i glasset sammen med resten av skummet, og skape en jevn, men skumfri flyt av øl. Denne metoden for å helle fra boksen danner et forhold på 7:3 mellom væske og skum, som regnes som det «gyldne snitt».
Her kan du se hvordan boksen fungerer: