Kjemikalieinspeksjonen forbyr Grummes væskekartongemballasje

PUBLISERT: 16 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar


I april i fjor året ble Grummes vaskemiddel lansert i væskekartongemballasjer fra Elopak. Nå forbys de av den svenske Kjemikalieinspeksjonen.

I april i fjor ble Grummes vaskemiddel lansert i væskekartongemballasje fra Elopak. De erstattet ståposer av plast og hensikten var – som oftest ved slike tilfeller – å erstatte plast som i de senere år har fått et voldsomt dårlig rykte hos oss konsumenter. Å pakke noe som ikke er matvarer i denne typen emballasjer har ikke blitt gjort tidligere, i hvert fall ikke i Sverige. Varemerket Grumme eies av Orkla. Nå rammes man av et hardt tilbakeslag. Den svenske Kjemikalieinspeksjonen forbyr bruken med henvisning til at det er risiko for forveksling med matvarer.

”Vi fikk inn et bilde på at produktet hadde havnet i en persons kjøleskap”, sier Charlotte Rahm, inspektør hos Kjemikalieinspeksjonen til Gøteborgs-Posten.

Det er en EU-forordning om at produkter med farlige stoffer ikke skal kunne forveksles med mat, med hensyn til synshemmede og mindreårige. I tillegg står det at innholdet er vegansk, noe som kan få folk til å tro at det er drikkbart. Derfor stoppes nå Grummes produkter.

Ikke uventet er ikke Orkla enig med Kjemikalieinspeksjonen.

”I løpet av året produktene har vært på markedet, har vi solgt flere millioner pakker og ikke mottatt noen tilfeller der noen ved et uhell har inntatt vaskemiddel”, skriver Sara Paulsson, kommunikasjonssjef hos Orkla i en epost til GP.

I fjor intervjuet bladet Packnews (tidligere nord emballage) Øystein Lie som er senior produktutvikler på Orkla Home & Personal Care om prosjektet. Dette sa han på spørsmålet om risiko for forveksling:

”Det har vi selvsagt diskutert mye. Det har vært viktig for oss å følge EUs regelverk og merkeforskrifter. Vi har vært veldig nøye med å jobbe med utformingen av emballasjen og grafikken på den. Det må tydelig fremgå at det ikke er noe du bør drikke eller spise”.

”På skrukorken er det et symbol som indikerer at innholdet ikke skal drikkes. Rundt lukkemekanismen står det også skrevet at det ikke må drikkes. I tillegg er det en merkelapp som sitter over skrukorken og som sier at det er en CO₂-nøytral pakke. Grafikken viser også klesvask, tøy og blomster. Ingen bilder av frukt og bær som antyder dufter av vaskemiddel. Det er vi trygge på. Det går aldri an å være 100 prosent, men vi merker som vi skal”.

”Skulle man til tross for dette få i seg noe, er det ingen fare for liv og helse. Men det smaker forferdelig så ingen vil få i seg mye. Kanskje bør man også innse at en ståpose med skruelukking for vaskemiddel er av samme type som de som brukes til yoghurt og barnemat, så også der kan det skje en forveksling ved en uheldig anledning”.

”Vi mener at det vi vinner på miljøet her må settes opp mot de mulige risikoene som finnes”.

Siste ord er ikke sagt i saken, Orkla vil anke vedtaket. De emballasjene som nå ligger ute i butikkhyllene kan selges.

Orkla har investert mye penger i utviklingen og gjort en rekke markedsundersøkelser, så det kan ikke sies at dette har vært en rask og lite gjennomtenkt avgjørelse, men den berører likevel det som nå skjer der varemerkeeiere nærmest slår knute på seg for å komme bort fra plast og tilfredsstille forbrukerne.

 

Les mer

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

En bæreske skal være sterk og bære frem budskapet

Den finske bølgepapprodusenten Adara Pakkaus Oy's produserer en ny boks for bær laget av ubestrøket hvit kraftliner hvor høykvalitetstrykk kombineres med naturlig følelse og høy styrke.
Adara_Berry-box_MetsaBoard-Natural-WKL-Brightx

Multivac Group med ny varemerkeidentitet

Siden første mars har Multivac kombinert alle aspekter av selskapets kompetanse innen emballasje- og prosesseringsløsninger under en ny merkevareidentitet.
MULTIVAC_neues-CD_1x

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx