Kjemikalieinspeksjonen forbyr Grummes væskekartongemballasje

PUBLISERT: 16 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar


I april i fjor året ble Grummes vaskemiddel lansert i væskekartongemballasjer fra Elopak. Nå forbys de av den svenske Kjemikalieinspeksjonen.

I april i fjor ble Grummes vaskemiddel lansert i væskekartongemballasje fra Elopak. De erstattet ståposer av plast og hensikten var – som oftest ved slike tilfeller – å erstatte plast som i de senere år har fått et voldsomt dårlig rykte hos oss konsumenter. Å pakke noe som ikke er matvarer i denne typen emballasjer har ikke blitt gjort tidligere, i hvert fall ikke i Sverige. Varemerket Grumme eies av Orkla. Nå rammes man av et hardt tilbakeslag. Den svenske Kjemikalieinspeksjonen forbyr bruken med henvisning til at det er risiko for forveksling med matvarer.

”Vi fikk inn et bilde på at produktet hadde havnet i en persons kjøleskap”, sier Charlotte Rahm, inspektør hos Kjemikalieinspeksjonen til Gøteborgs-Posten.

Det er en EU-forordning om at produkter med farlige stoffer ikke skal kunne forveksles med mat, med hensyn til synshemmede og mindreårige. I tillegg står det at innholdet er vegansk, noe som kan få folk til å tro at det er drikkbart. Derfor stoppes nå Grummes produkter.

Ikke uventet er ikke Orkla enig med Kjemikalieinspeksjonen.

”I løpet av året produktene har vært på markedet, har vi solgt flere millioner pakker og ikke mottatt noen tilfeller der noen ved et uhell har inntatt vaskemiddel”, skriver Sara Paulsson, kommunikasjonssjef hos Orkla i en epost til GP.

I fjor intervjuet bladet Packnews (tidligere nord emballage) Øystein Lie som er senior produktutvikler på Orkla Home & Personal Care om prosjektet. Dette sa han på spørsmålet om risiko for forveksling:

”Det har vi selvsagt diskutert mye. Det har vært viktig for oss å følge EUs regelverk og merkeforskrifter. Vi har vært veldig nøye med å jobbe med utformingen av emballasjen og grafikken på den. Det må tydelig fremgå at det ikke er noe du bør drikke eller spise”.

”På skrukorken er det et symbol som indikerer at innholdet ikke skal drikkes. Rundt lukkemekanismen står det også skrevet at det ikke må drikkes. I tillegg er det en merkelapp som sitter over skrukorken og som sier at det er en CO₂-nøytral pakke. Grafikken viser også klesvask, tøy og blomster. Ingen bilder av frukt og bær som antyder dufter av vaskemiddel. Det er vi trygge på. Det går aldri an å være 100 prosent, men vi merker som vi skal”.

”Skulle man til tross for dette få i seg noe, er det ingen fare for liv og helse. Men det smaker forferdelig så ingen vil få i seg mye. Kanskje bør man også innse at en ståpose med skruelukking for vaskemiddel er av samme type som de som brukes til yoghurt og barnemat, så også der kan det skje en forveksling ved en uheldig anledning”.

”Vi mener at det vi vinner på miljøet her må settes opp mot de mulige risikoene som finnes”.

Siste ord er ikke sagt i saken, Orkla vil anke vedtaket. De emballasjene som nå ligger ute i butikkhyllene kan selges.

Orkla har investert mye penger i utviklingen og gjort en rekke markedsundersøkelser, så det kan ikke sies at dette har vært en rask og lite gjennomtenkt avgjørelse, men den berører likevel det som nå skjer der varemerkeeiere nærmest slår knute på seg for å komme bort fra plast og tilfredsstille forbrukerne.

 

Les mer

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Vesentlig mindre CO2-utslipp når fossil plast er erstattet med bioplast

En studie som er utført av forskere fra Kina, Storbritannia og Sveits, viser at det skjer betydelig lavere utslipp av karbondioksid når fossil plast erstattes med nedbrytbar bioplast. Dette skriver Nordisk Bioplastforening på sine nettsider.
Global warming concept

Flesker til med farger, typografi og illustrasjoner for vegansk bacon

Det franske oppstartsselskapet La Vie etterstreber å tilby det beste plantebaserte baconet på markedet. Ved hjelp av typografi, farger og illustrasjoner har byrået Everland meislet ut en identitet som skal utfordre den tradisjonelle måten plantebasert mat formidles på. 
LaVie-identity-intro_1x

Lush satser på POP

Nylig fortalte vi deg om Treforms vellykkede tester med Prevented Ocean Plastic, nå går det britiske kosmetikkselskapet Lush ett skritt videre og starter kommersiell bruk av materialet.
lush

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx