Horizon viste helautomatisk pakkeløsning på Interpack

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 16 mai 2023
OPPDATERT: 9 juni
Global Market & Business Development Manager, Mr. Yasuo Taketsugu sammen med administrerende direktør i Horizon Nordic, Paul Jakobson foran deres Buckle Folder AF-408F. Foto: Søren Winsløw.

Horizon er kjent for sine etterbehandlingsløsninger for spesielt bok- og hefteproduksjon. Men deres sterke fokus på digitalisering og automatisering har ført med seg nye muligheter.

Derfor burde jeg kanskje ikke blitt fullt så overrasket da jeg så dem ha stand på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf. Her kom de frem til en helautomatisk pakkeløsning med ikke mindre enn to roboter.

Løsningen, som de kaller Flexible Package Stacker (SPL-300L), består av en stabler som stablet brune papirposer på messen, som etterpå ble buntet sammen, avlevert i et utlegg, hvor en treakset Omron robotarm med sugekopper plukket opp de buntede posene og la dem i en transporteske. Da esken var full løftet Horizons Autolifter transportesken vekk fra påfyllingen og kjørte den til en ny destinasjon i produksjon. Uten menneskelig innblanding.

På messen løp roboten av gode grunner kun mellom utlegging og lasting.

Autolifteren er en kombinasjon av to roboter, med den øvre delen utviklet av Horizon selv. Den kan oppdage når transportesken er full, trekke den ut av påfyllingsposisjonen og heve eller senke posisjonen, slik at den for eksempel kan tas fra et bord og legges på en pall. Den nederste delen er en transportrobot utviklet av et eksternt robotfirma, den sørger for at Autolifteren kan flytte og bringe varene dit de skal brukes.

Paul Jakobson, som er leder for Horizon Nordic, var på messen og sa at han ser en mulighet for at mange mindre aktører i både den grafiske verden, men også i emballasjeindustrien, kan dra nytte av denne typen automatisering. Han sier:

– Vi ser en økning i behovet for å kunne håndtere mange, men små opplag. Både på det grafiske feltet, men absolutt også innenfor mindre emballasjeproduksjon. Derfor bruker vi messen til å vise hva vi kan og se hvor stor interessen kan være.

Hele Flexible Package Stacker-løsningen, der Omrons robotarm plukker opp en buntet pakke og legger den i transportesken. I forgrunnen venter Horizons Autolifter på at esken skal fylles slik at den kan tas med videre i prosessen. Foto: Søren Winsløw
Innstikk er fortsatt nødvendig

Selv om EU er i ferd med å åpne for muligheten for digitalisering av innstikk (brettede papirer med informasjon om ingredienser og når det gjelder legemidler: bruksmåte og eventuelle bivirkninger), er det fortsatt stor etterspørsel etter dem etter spesielt farmasøytiske produkter, men også pleie- og kosmetikkprodukter.

Derfor hadde Horizon også tatt med sin nyeste lommefoldemaskin, Buckle Folder AF-408F. Med 4 x 4 lommer og to knivbrett (Knivenhet KTU-40), ble den utviklet til å lage innlegg på veldig tynt papir.

Det som gjør det spesielt interessant for mange bedrifter er at nesten alle innstillinger gjøres automatisk. Dette betyr at omstillingstiden kun er noen få minutter, hvor det tidligere kunne ta opptil en time å bytte om på en foldemaskin.

Et av triksene er at det er en måler på maskinen, hvor man måler tykkelsen på papiret, så den vet hvordan de enkelte rullene skal stilles ettersom papiret blir tykkere og tykkere på grunn av brettene.

Innstilling av lengden på falslommene gjøres ved å spesifisere papirformatet og hvilken type fals du ønsker basert på et sett med maler. Når de er valgt, stiller maskinen selv alle parametere elektronisk. Ingen manuell justering.

For å sikre en god bretting har Horizon en såkalt vannkrøllefunksjon, hvor papiret påføres en liten mengde vann der det skal brettes. Dette gjør at papiret bøyer seg lettere og holder det bøyd når det kommer ut av maskinen. Det er en spesielt praktisk funksjon for papir som er brettet mange ganger og som må pakkes i en liten boks.

Det var med stor entusiasme at Yasuo Taketsugu demonstrerte Flexible Package Stacker SPL-300L. Foto: Søren Winsløw

Les mer

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Xeikon viser innovasjoner i nøkkelsegmenter på Drupa

Xeikon, som er en del av Flint Group, tilbyr digitale løsninger for både den grafiske industrien og emballasjeindustrien. På Drupa viser de frem de siste innovasjonene i disse segmentene.
SV-kollage-1536x1024x

Snart er det Drupa - her er de seks største trendene å sjekke ut

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx