Heidelberg satser stort på flexotrykt falskartong

Foto: Søren Winsløw/Pressebilde
PUBLISERT: 16 mai 2023
OPPDATERT: 16 mai
Heidelberger Druckmaschinens Florian Pitzinger, global PR-sjef, og Ludwin Monz, administrerende direktør, presenterte sin store flexo-innovasjon Boardmaster på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf. Foto: Søren Winsløw

Med en helt ny trykkpresse går Heidelberg inn i kampen om markedet for falset kartong. Dette er et voksende marked hvor flexoteknologi spiller en fremtredende rolle.

Heidelberg anslår at rundt 15 prosent av markedet for falset kartong er laget med flexoteknologi – og at dette markedet vokser med 2,4 prosent per år. Derfor lanserer de nå sin egen flexomaskin kalt Boardmaster, sa administrerende direktør Ludwin Monz under Heidelbergs pressekonferanse på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf.

Den raskeste på markedet

Den er utviklet ved Heidelberg-fabrikken i Weiden i Bayern. Det er en roterende maskin som kan skrive ut i fire forskjellige bredder: 850, 1000, 1400 og 1650 millimeter. Det sies å være den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Den kan konfigureres til å skrive ut 800 meter i minuttet, forklarer Weidens fabrikksjef Matthias Boog. Hvis maskinen skal kobles inline til en stans, lamineringsmaskin eller arkmater, reduseres hastigheten til 350 meter per minutt. Boardmaster trykker på falsekvaliteter fra 70 til 800 gram per kvadratmeter.

Ifølge Heidelberg er det den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Foto: Pressebilde
Ingen innkjøringstid

Maskinen har vært under utvikling i fire år og inneholder mye av den velkjente Heidelberg-teknologien. Men det er også utviklet nye løsninger for blant annet å sikre at det ikke blir ringvirkninger mellom to produksjoner. Derfor er hver Print Deck utstyrt med to trykksylindere, så mens en jobb skrives ut, kan den neste klargjøres.

Når en jobb er fullført, bytter maskinen umiddelbart og går videre til neste. Dette kan gjøres fordi IntelliMatch-skanneren og programvaren har lest neste rull, både for å oppdage feil og for å sikre et optimalt oppsett for den kommende produksjonen. I følge Matthias Boog resulterer dette i en periode mellom to produksjoner på 2-3 meter kartong uten at det sløses med tid. Han anslår at maskinen på denne måten kan nå en oppetid på 90 prosent.

Resultat av en tett kundedialog

Ludwin Monz forklarer at Heidelberg har hatt en tett dialog med kundene under utviklingen av Boardmasteren og at det derfor har handlet mer om å gi kundene det de ønsket enn det som var mulig å gjøre. Og kundene har tre fokusområder: kostnadsreduksjoner, mangel på (faglært) arbeidskraft og bærekraft.

Når en utskriftsjobb er ferdig i maskinen, starter den neste umiddelbart. IntelliMatch-skanneren og programvaren har allerede lest neste rull. Foto: Pressebilde

Med Boardmaster mener de å ha svart på kundenes ønsker. Flexo er generelt en kostnadseffektiv teknologi som har oppnådd et meget høyt kvalitetsnivå. Med Heidelbergs Push-to-stop-teknologi har Boardmaster blitt en maskin som ikke krever langvarig eller spesialisert opplæring. Og til slutt har både energiforbruk og avfall blitt kraftig redusert.

Fargene er vannbaserte og tørkingen skjer med varmluft, som resirkuleres for bedre energieffektivitet.

Tekst: Søren Winsløw

Les mer

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Flere smarte og intelligente emballasjer

Del to av rapporten fra AIPIAs Active & Intelligent Packaging Industry Association konferanse og utstilling i Amsterdam.
AIPIA-overzichtx

AIPIA etablerer One-stop shop for Smart Food Chain

Rapport fra Active & Intelligent Packaging Industry Associations - AIPIA som nylig gikk av stabelen i Amsterdam.
a1x

Buchs starter ny etikettproduksjon i Danmark

Det er litt oppsiktsvekkende å starte et nytt etikettrykkeri i Danmarks etikettby nummer 1, Randers, men nå etablerer selskapet Buchs-produksjon i byen.
buchs_01x

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx