Emballasjegiganten Hans Rausing (93) har gått bort

PUBLISERT: 6 september 2019
OPPDATERT: 26 januar

Hans Rausing var en av industrilederne som la grunnlaget for den moderne emballasjeindustrien.

31. august kom meldingen om at Hans Rausing, som i mange år var administrerende direktør for Tetra Pak, hadde gått bort. Han ble 93 år gammel.


Bo Wallteg, sjefredaktør i Packnews, har laget et minneportrett om Hans Rausing, og her er et oversatt utdrag av det:

Hans Rausing ble VD for Tetra Pak i 1954 og fortsatte i ledelsen i over 30 år. I disse årene ble selskapet utviklet fra et tapsprosjekt med sju ansatte til å bli en av verdens største emballasjeleverandører med 36.000 ansatte.

Tetra Pak har sitt utspring i Åkerlund & Rausing som begynte å utvikle plastbelagt kartong til næringsmiddelemballasje på 40-tallet. Tetra Pak ble startet i 1050 som en ren følge av dette. Det var Hans Rausings far, Ruben Rausing som utnevnte sønnen til VD i 1954.

Til tross for skepsis fra mange hold beviste Rausing at han var rett mann for jobben. Likevel fikk ikke selskapet økonomisk suksess før på 70-tallet.

Lanseringen av den firkantede Tetra Brik-kartongen på 60-tallet var et viktig skritt i utviklingen av aseptisk emballeringsteknologi. Den innebar at behovet for en kjølt forsyningskjede ikke var like stort. Det bidro til at næringsmidler kunne transporteres til steder med stort behov for mat.

I 1995 solgte Hans Rausing sin del av Tetra Pak til broren Gad for 70 milliarder kroner. Deretter gikk han i gang med et nytt pakkesystem sammen med Åke Rosen, gründeren av Ecolean som produserer pakkesystemer for flytende næringsmidler.

Han ble dermed en konkurrent med sitt tidligere selskap, men i en svært liten skala. I dag eier familien Rausing selskapet Ecolean, som i likhet med Tetra Pak har hatt en treg start men nå utvikles veldig raskt på global basis.

Da Hans Rausing i slutten av forrige uke sovnet inn i sitt hjem i England, var han trolig den siste av de gjenlevende industrilederne som la grunnlaget for vår moderne emballasjeindustri.

– Global næringsmiddel- og emballasjeindustri har mye å takke Hans Rausing for, avslutter Bo Wallteg sitt minneportrett.

Du kan lese hele minneportrettet, som blant annet omfatter Bo Walltegs personlige møte med Hans Rausing på den svenske PackNews-siden.

Les mer

Produksjon av papir og kartong dalte i 2022

Foreløpig statistikk for 2022 utgitt av Cepi, Confederation of European Paper Industries, viser effektene av høye energipriser og erodering av økonomisk vekst i EU og verden. Sektoren kan imidlertid dra nytte av positive langsiktige trender, som EUs grønne industriplan kan få fart på.
Pappersproduktion

Sopp omvandler tre til filmmateriale

wood-film-utvald

Metsä Board tredubbelt belönat för sitt arbete inom hållbarhet

Metsä Board har för andra gången trippelbelönats för sitt ambitiösa hållbarhetsarbete av den globala ideella miljöorganisationen CDP.
metsa-cdp-utvald

Sveriges Bryggerier efterlyser blåbackar och returglasflaskor

Inför de kommande storhelgerna vädjar nu Sveriges Bryggerier till allmänheten: lämna in era returbackar och returglasflaskor!
blue-back-utvald

Siste nytt

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Teknikknerding med Galli på Scanpacks scener

Hun er en teknologinerd. Hun er ekspertstemmen med masse energi, og latteren er aldri langt unna. Dette er nok de beste grunnene til å ikke gå glipp av Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina-Gallix

DS Smith inngår partnerskap med svenske Jonsac

DS Smith inngår avtale med svenske Jonsac. Partnerskapet innebærer et samarbeid for å akselerere overgangen fra plast- til papirposer i netthandelsmarkedet i Europa.
Assets-imagesDS-Smith-Emballage-032-2024x

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa