AIPIA World Congress 2024, som ble arrangert av Active & Intelligent Packaging Industry Association (AIPIA) i samarbeid med AWA Alexander Watson Associates, fant sted 18. og 19. november på Novotel RAI i Amsterdam. Harry van Deursen, redaktør for det nederlandske emballasjemagasinet Verpakkingsmanagement, var der. Vi publiserer noen rapporter derfra.
Konferansen ga en plattform for å diskutere de siste innovasjonene og trendene innen sektoren smart emballasje. Eef de Ferrante, administrerende direktør i AIPIA informerte i et intervju om den viktigste utviklingen og innsikten på feltet.
I år flyttet kongressen til et nytt sted i Amsterdam. Tidligere har du vært på Beurs van Belage, et tradisjonsfylt anlegg som ikke har noen tilknytning til et hotell. Ifølge De Ferrante var valget av Novotel RAI en praktisk løsning. – En fordel med dette stedet er at deltakerne møtes uformelt oftere, for eksempel i heisene, restauranten eller baren, noe som fremmer nettverksbygging, sier De Ferrante.
Dette året så også en organisatorisk endring: AIPIA jobbet nå med AWA Alexander Watson Associates, et forsknings- og konsulentfirma fokusert på emballasje-innovasjoner.
Økt oppmerksomhet på samarbeid og dataintegrasjon
Et viktig tema i år var samarbeid mellom teknologileverandører.
– Tiden da en bedrift tilbyr en isolert løsning er forbi. Samarbeid mellom ulike teknologier er viktig, sier De Ferrante.
– En konkret anvendelse av dette er integrering av data i forsyningskjeder. Deling av data mellom ulike lenker blir sett på som et nødvendig skritt for å øke effektiviteten og redusere avfall. Datadeling er nøkkelen.
Et eksempel som ble presentert under konferansen er TrackVision, en plattform som muliggjør sporing på tvers av hele kjeden. Bruk av holdbarhetsindikatorer i stedet for faste holdbarhetsdatoer ble også diskutert. Et pilotprosjekt med kyllingprodukter er for tiden under utarbeidelse i Nederland.
Lansering av Smart Food Chain-prosjektet
Under kongressen fant det første møtet i prosjektet «Smart Food Chain» sted, et felles initiativ fra AIPIA og konsulentselskapet Berenschot. Dette prosjektet, som starter i januar 2025 dersom det mottar nødvendige midler fra EU, har som mål å forbedre næringskjeden gjennom smarte emballasjeløsninger. Initiativet omfatter førti selskaper, alt fra produsenter av emballasjemateriale til sensorutviklere og forhandlere.
– Samarbeid i alle aspekter av forsyningskjeden er avgjørende for å minimere matsvinn, sier De Ferrante.
Rollen til AI i smart emballasje
Ikke overraskende tok Kunstig Intelligens (KI) en tydelig plass på konferansen. KI brukes til å lage spådommer, for eksempel hvor mange produkter som trengs og hvilke materialer og sensorer som er best egnet for spesifikk emballasje. Ifølge De Ferrante er KI et viktig ledd i videre automatisering og optimalisering av prosesser.
Utsiktene for 2025
For neste utgave av kongressen, som finner sted på Steigenberger Hotel i Amsterdam 19. og 20. juni 2025, planlegger AIPIA et større fokus på rollen til smart emballasje i bærekraftig emballasje.
– Budskapet om at smart emballasje kan bidra til bærekraftig emballasje bør bli enklere og tydeligere for merkevareeiere, sier De Ferrante. AIPIA World Congress er en viktig plattform for smartemballasjesektoren, hvor teknologisk fremgang og samarbeid står sentralt.