Et europeisk forskerteam har laget det første bioplastmaterialet av myse som blir til overs ved osteproduksjon og som kan brukes til emballasje for meieriprodukter.
«Life Wheypack» har som mål å finne bruksområder fro overskuddsprodukter fra produksjon av ost. Nå mener de at meieriindustrien kan profitere på produksjon av skreddersydd emballasje fra polyhydroxbutyrat (PHB), som lages ved fermentering av overskuddsmyse fra osteproduksjonen.
Biologisk nedbrytbar plast
Wheypack tar også sikte på å vise miljømessige og sosioøkonomisk fordeler ved det biobaserte og biologisk nedbrytbare matemballasjematerialet. Forskerne mener at materialet bidrar til lavere CO2-utlsipp og har lavere miljøavtrykk enn petroleumsbasert matemballasje.
Forskerne mener også at PHB som utvinnes ved Central Quesera Montesinos i Spania kan brukes til å erstatte tradisjonell plastemballasje på deres egne meieriprodukter. Tanken er at den nedbrytbare plasten skal gi lavere miljøpåvirkning samtidig som den gir nødvendig produktbeskyttelse og er økonomisk gjennomførbar.
Det europeiske prosjektet er finansiert av LIFE-programmet og koordinert av AINIA teknologisenter. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Spania og Portugal og involverer meieriet Central Quesera Montesinos (Spania), AIMPLAS (Spania) og emballasjeleverandøren EMBALNOR (Portugal).
Reduserer matsvinn
I Europa produseres det 75 millioner myse årlig, og selv om mye denne blir brukt i produksjon av andre meieriprodukter, ender 40 prosent av mysen opp som matsvinn. Gjennom dette prosjektet kan meieriene ta hånd om eget avfall ved å lage emballasje av det.
Pressemeldingen fra Wheypack sier ingenting om hvordan emballasjeavfallet skal tas hånd om for å sikre at det brytes ned biologisk uten å ødelegge eventuelt eksisterende plastavfallstrømmer.