Weber øker kontrollen og fleksibiliteten

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 22 mai 2023
OPPDATERT: 22 mai
Administrerende direktør Tobias Weber var spesielt stolt av deres nye inline-etikettløsning, WeLabel 5000. Foto: Søren Winsløw

Weber, kjent for sine skjære- og pakkelinjer for matvarer, hever digitaliseringsnivået og tilfører en rekke nyheter til sine pakkelinjer. Det kom frem på en pressekonferanse på interpack.

Administrerende direktør og medeier i familiebedriften, Tobias Weber, forteller at de i en årrekke har jobbet intensivt med å koble alle sine produksjonslinjer med Internett (IoT). Dette betyr at en hel produksjonslinje, som for eksempel består av slicer, stabler, transportbånd, buffer, plukker, pakker, kvalitetskontroll og plassering i esker, kan styres, samt stoppes og startes fra hvilken som helst arbeidsstasjon langs produksjonslinjen, eller for den saks skyld fra en hvilken som helst annen arbeidsstasjon.
På interpack valgte de å introdusere en rekke nyheter, hvor vi fokuserer på fire av dem her.

Inline etikettapplikasjon

Nyheten som var klart øverst på listen til Tobias Weber var en ny etikettapplikasjonsmodul. En stor andel av Webers kunder trenger normalt etiketter på matemballasjen og må derfor kjøre dem gjennom en ekstra prosess for å få til dette. Det er ikke lenger nødvendig da det nå kan håndteres inline i pakkelinjen. Modulen kan settes inn nesten hvor som helst i produksjonslinjen og kan påføre etiketter i flere forskjellige bredder og på flere brett samtidig. Etikettene er selvklebende etiketter på ruller.

Modulen heter WeLabel 5000 og kan påføre etiketter på både topp og bunn samtidig. Det betyr for eksempel at du kan ha en mer fargerik etikett øverst med innhold og prisinformasjon, mens du nederst kan sette sporingsinformasjon, datomerking, strekkoder med mer.

Den digitale tvillingen øker produktiviteten og bærekraften

For noen år siden utviklet Weber sine egne kniver for skjæring av pålegg med mer. De produserer dem selv og de går under navnet DuraBlade for å understreke deres lange holdbarhet. Men selv om holdbarheten er lang, må de likevel slipes fra tid til annen. I stedet for å vente på at kniven blir sløv og så slipe den til den ser skarp ut igjen, har Weber utviklet en «digital tvilling» for hvert knivblad de produserer.

Denny Wolf er arkitekten bak WeSharp-systemet, som holder DuraBlade-knivene skarpe og sikrer lengst mulig levetid. Foto: Søren Winsløw

Hvert blad har en inngravert strekkode som gjør den unik. Fordi de kjenner produksjonsprosessen og materialene og har mer enn 10 års data om hvordan kniver slites, kan de lage modeller som svært nøyaktig forutsier når en kniv nærmer seg tiden for sliping. Den digitale sliperen (WeSharp 7000) kan også utføre en helt perfekt sliping (vinkel og dybde), som gjør at du ikke sliper mer enn høyst nødvendig. På denne måten kan du unngå uforutsette produksjonsstopp og sikre en lengre holdbarhet på knivene.

Når kniven er slipt oppdateres dataene om kniven slik at statusen til kniven kan ses når som helst i Webers IoT-baserte system.

Overvåking for optimalisering

Weber demonstrerte også hvordan systemet deres kan utstyres med overvåkingskameraer som er direkte integrert i systemet. Du velger selv hvor og hvor mange kameraer du vil bruke, og det gir deg muligheten til å overvåke kritiske prosesser og hvis du opplever en definitiv produksjonsstans, lagres dataene automatisk, slik at du kan hente frem opptakene og se hva som gikk galt.

Weber kan overvåke hele produksjonen fra en enkelt arbeidsstasjon og innhente data om energiforbruk, tilstanden til knivene og gjennomgå videosekvenser fra produksjonen. Foto: Søren Winsløw.
Ikke-invasiv testing av pakket mat

Sist men ikke minst introduserte Weber en ikke-invasiv test av de forseglede matpakkene. Testen foregår ved å forsiktig suge folien inn i en liten boble, som deretter belyses og analyseres spektralt for å bestemme oksygeninnholdet. Du velger selv hvilke intervaller testen skal gjennomføres i, da den senker produksjonshastigheten.

De blå «føttene» holder folien nede, mens et vakuumsug ved den røde pilen trekker folien litt opp slik at den kan skytes gjennom for å teste oksygeninnholdet. Foto: Søren Winsløw

Tobias Weber avsluttet med å understreke at Weber produserer alle maskinkomponenter og systemer selv, noe som er med på å gi dem den innsikten som gjør det mulig å oppnå den høye integrasjonsgraden de har oppnådd.

Tekst: Søren Winsløw

Les mer

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Flere smarte og intelligente emballasjer

Del to av rapporten fra AIPIAs Active & Intelligent Packaging Industry Association konferanse og utstilling i Amsterdam.
AIPIA-overzichtx

AIPIA etablerer One-stop shop for Smart Food Chain

Rapport fra Active & Intelligent Packaging Industry Associations - AIPIA som nylig gikk av stabelen i Amsterdam.
a1x

Domstol i Canada stanser forbudet mot engangsplast

En kanadisk domstol slo forrige uke fast at en forskrift som klassifiserer visse plastprodukter som giftige er ugyldig. Det er en kjennelse som kan stoppe Ottawas forbud mot engangsplastartikler som poser, sugerør og gafler.
Kanada

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx