
Weber, kjent for sine skjære- og pakkelinjer for matvarer, hever digitaliseringsnivået og tilfører en rekke nyheter til sine pakkelinjer. Det kom frem på en pressekonferanse på interpack.
Administrerende direktør og medeier i familiebedriften, Tobias Weber, forteller at de i en årrekke har jobbet intensivt med å koble alle sine produksjonslinjer med Internett (IoT). Dette betyr at en hel produksjonslinje, som for eksempel består av slicer, stabler, transportbånd, buffer, plukker, pakker, kvalitetskontroll og plassering i esker, kan styres, samt stoppes og startes fra hvilken som helst arbeidsstasjon langs produksjonslinjen, eller for den saks skyld fra en hvilken som helst annen arbeidsstasjon.
På interpack valgte de å introdusere en rekke nyheter, hvor vi fokuserer på fire av dem her.
Inline etikettapplikasjon
Nyheten som var klart øverst på listen til Tobias Weber var en ny etikettapplikasjonsmodul. En stor andel av Webers kunder trenger normalt etiketter på matemballasjen og må derfor kjøre dem gjennom en ekstra prosess for å få til dette. Det er ikke lenger nødvendig da det nå kan håndteres inline i pakkelinjen. Modulen kan settes inn nesten hvor som helst i produksjonslinjen og kan påføre etiketter i flere forskjellige bredder og på flere brett samtidig. Etikettene er selvklebende etiketter på ruller.
Modulen heter WeLabel 5000 og kan påføre etiketter på både topp og bunn samtidig. Det betyr for eksempel at du kan ha en mer fargerik etikett øverst med innhold og prisinformasjon, mens du nederst kan sette sporingsinformasjon, datomerking, strekkoder med mer.
Den digitale tvillingen øker produktiviteten og bærekraften
For noen år siden utviklet Weber sine egne kniver for skjæring av pålegg med mer. De produserer dem selv og de går under navnet DuraBlade for å understreke deres lange holdbarhet. Men selv om holdbarheten er lang, må de likevel slipes fra tid til annen. I stedet for å vente på at kniven blir sløv og så slipe den til den ser skarp ut igjen, har Weber utviklet en «digital tvilling» for hvert knivblad de produserer.

Hvert blad har en inngravert strekkode som gjør den unik. Fordi de kjenner produksjonsprosessen og materialene og har mer enn 10 års data om hvordan kniver slites, kan de lage modeller som svært nøyaktig forutsier når en kniv nærmer seg tiden for sliping. Den digitale sliperen (WeSharp 7000) kan også utføre en helt perfekt sliping (vinkel og dybde), som gjør at du ikke sliper mer enn høyst nødvendig. På denne måten kan du unngå uforutsette produksjonsstopp og sikre en lengre holdbarhet på knivene.
Når kniven er slipt oppdateres dataene om kniven slik at statusen til kniven kan ses når som helst i Webers IoT-baserte system.
Overvåking for optimalisering
Weber demonstrerte også hvordan systemet deres kan utstyres med overvåkingskameraer som er direkte integrert i systemet. Du velger selv hvor og hvor mange kameraer du vil bruke, og det gir deg muligheten til å overvåke kritiske prosesser og hvis du opplever en definitiv produksjonsstans, lagres dataene automatisk, slik at du kan hente frem opptakene og se hva som gikk galt.

Ikke-invasiv testing av pakket mat
Sist men ikke minst introduserte Weber en ikke-invasiv test av de forseglede matpakkene. Testen foregår ved å forsiktig suge folien inn i en liten boble, som deretter belyses og analyseres spektralt for å bestemme oksygeninnholdet. Du velger selv hvilke intervaller testen skal gjennomføres i, da den senker produksjonshastigheten.

Tobias Weber avsluttet med å understreke at Weber produserer alle maskinkomponenter og systemer selv, noe som er med på å gi dem den innsikten som gjør det mulig å oppnå den høye integrasjonsgraden de har oppnådd.
Tekst: Søren Winsløw