Finske VTT er på hugget. Her om dagen kunne vi fortelle om et prosjekt for å produsere plastråstoff fra resirkulert karbondioksid. Nå starter de et prosjekt som blant annet ser på hvordan man kan utvikle bærekraftige alternativer for pappemballasje.
VTT sier at prosjektet vil være banebrytende når det gjelder å få til en lavkarbon, vanneffektiv teknologi med potensial til å redusere vannforbruket med opptil nitti prosent og det totale energiforbruket med mer enn halvparten.
VTT Technical Research Centre i Finland tar et nytt initiativ for å møte utfordringene med energi- og ressursforbruk i skog- og tekstilindustrien. Målet med Energy First-satsingen er å tjene som utgangspunkt for en helt ny teknologi, som legger forholdene til rette for produksjon av lavkarbon, energieffektive og resirkulerbare fiberbaserte produkter.
Med den fortsatte veksten av for eksempel global netthandel, forventes etterspørselen etter ulike fiberbaserte emballasjeløsninger å vokse med fem til ti prosent årlig, ifølge data fra Statista Market Insights og eMarketer. Det er behov for å utvikle skalerbar emballasje av høy kvalitet som er enkel å resirkulere samtidig som karbonavtrykket reduseres betydelig. Innen non-wovens, som brukes i for eksempel servietter og våtservietter, forventer VTT en stor endring fra tradisjonelle produkter som inneholder plast til cellulosebaserte produkter.
Budsjett på tjue millioner euro
Med et budsjett på rundt tjue millioner euro de neste fire årene, består initiativet av flere prosjekter og vil etablere en ny innovativ pilotlinje med åpen tilgang i Jyväskylä. Samarbeidsforskningen har som mål å utvikle og teste kommersielt levedyktige, bærekraftige alternativer for pappemballasje, hygieneprodukter og ikke-vevde stoffer.
– Dette nye initiativet er et avgjørende skritt mot mer bærekraftige og konkurransedyktige fiberbaserte produkter, og har potensial for stor gjennomslagskraft, takket være mer enn femti industrielle partnere. Vi er begeistret for muligheten for kommersielle 1:1-prosjekter med selskaper som driver innovasjon innen energieffektiv kartongproduksjon. VTTs formål er å bringe mennesker, næringsliv, vitenskap og teknologi sammen og bane vei for en bærekraftig fremtid. Energy First-temaet har som mål å gjøre nettopp det, sier Atte Virtanen, visepresident for biomaterialbehandling og produkter i VTT.
Nye utfordringer
Skognæringen står overfor nye utfordringer, blant annet økende energikostnader og mangel på trefiber. Energy First-temaet har som mål å overvinne disse hindringene for bærekraftige produkter ved å utvikle en produksjonsprosess med minimalt med vann- og energibruk. Foreløpige estimater fra VTTs forskere indikerer at den nye produksjonsprosessen vil gi en potensiell reduksjon i vannforbruket på opptil nitti prosent og en betydelig reduksjon i karbondioksidutslipp. Samlet sett er målet å redusere energiforbruket med opptil femti prosent.
Produkter produsert ved hjelp av den nye prosessen er designet for å være kompatible med eksisterende resirkuleringsmetoder. Videre er fiberbasert emballasje produsert på en måte som gjør den til et bærekraftig alternativ til gjenbruksemballasje. EUs emballasje- og emballasjedirektiv krever at både råmaterialet og produksjonsprosessen er bærekraftig, og resirkulerbare biobaserte emballasjeløsninger må gjennomgå en bærekraftsvurdering.
I tillegg til å redusere vann- og energiforbruket, har prosjektet som mål å redefinere miljøpåvirkningen fra skogindustrien og øke konkurranseevnen til fiberbaserte produkter. For eksempel, ved å gjøre produktene lettere, kan flere produkter produseres for forbrukerbruk av samme mengde tre, noe som forbedrer ressurseffektiviteten.
Rask implementering
– Prosjektet har flere svært interessante deler som ligger tett opp til Valmets nåværende forsknings- og utviklingsmål. Energieffektivitet, investeringer i nye 3D-fiberbaserte strukturer og styrken til fiberprodukter er tett på linje med Valmets nåværende forsknings- og utviklingsmål. Programmets globale samarbeidsnettverk sikrer at alle spennende prosjektresultater raskt kan implementeres i praksis, sier Sampo Immonen, FoU-direktør, Valmet.
– Vi føler at Energy First-prosjektet er et av de første stegene for å frigjøre det fulle potensialet til airlaid-teknologi i bærekraftige engangs- og bærekraftige produktkategorier. Anpap har satt standarden for airlaid-industrien de siste førti årene, og vi har en sterk forpliktelse til å fortsette å utvikle teknologien for å muliggjøre overgangen til neste generasjon bærekraftige produkter. Sammenlignet med wetlaid, er airlaid baneforming fleksibel og bruker dramatisk mindre naturressurser, som vann, noe som reduserer miljøpåvirkningen fra produksjon samtidig som den tilfredsstiller forbrukernes behov, sier Tuukka Vihtakari, CTO, Anpap.
Initiativet er finansiert av EU, ERDF, VTT og samarbeider forgulvet. Konsortiet er også aktivt involvert i EU-prosjekter, som EU SteamDry, med et totalbudsjett på 9,84 millioner euro over 3,5 år. VTT vil aktivt fortsette å utvikle nye prosjekter som en del av initiativet, inkludert bilateralt samarbeid med industripartnere.