Det fastslår 2022-utgaven av håndboken fra Norsk klimastiftelse, som nettopp er ferdig. Den er utgitt i samarbeid med ledende norske forsknings- og kunnskapsinstitusjoner.
I håndboken kan man lese at klima- og naturkrisen er den største utfordringen menneskeheten har stått overfor, og noe av det som vil forme hverdagen for dagens barn og ungdom i tiårene som kommer. Hvor vi bor, hva vi spiser, hvilke jobber vi har og hvordan vi reiser vil alt bli påvirket når klima og natur er i endring. Med klima- og naturkrisen følger det også mange og vanskelige valg vi må ta som samfunn.
Fortsatt mulig å være optimistisk
– Vi mener det fortsatt er mulig å være optimistiske. Verden blir aldri helt som før, men vi har begynt snuoperasjonen, og vi kan bremse klimaendringene og unngå katastrofen sier direktør for Norsk klimastiftelse, Lars-Henrik Paarup Michelsen.
-Men det er viktig å vite hvor vi står, og hvilke muligheter vi har fremover. Det krever kunnskap, og det er det <2°C-prosjektet handler om. Det er derfor vi gir ut dette magasinet. Det er en fortelling om klimaendringene, fra årsakene, via konsekvensene til hvordan vi kan bremse dem.
Magasinet er på 44 sider, og kan bestilles i gratis klassesett så langt beholdningen rekker. Alle kan også laste ned magasinet som PDF. Distribusjonen er dekket av klimastiftelsens samarbeidspartnere, men det er styrt etter redaktørplakaten. Det vil si at redaksjonen har hatt full frihet, og alt er basert på den beste tilgjengelige forskningen, med kilder fra Norges fremste forskningsmiljøer på klimafeltet.
Distribueres gratis
<2°C ble utgitt første gang i 2012. De siste årene har magasinet blitt distribuert gratis til lærere over hele landet som ønsker å ta <2°C i bruk i undervisningen. Bjerknessenteret for klimaforskning, Norges Handelshøyskole, Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger er prosjektets faglige samarbeidspartnere. I tillegg til dette magasinet inkluderer <2°C-prosjektet tematiske kunnskapsnotater, løpende publisering av ekspertintervjuer og Klimavakten.