TTIP-avtale truer norsk matproduksjon

PUBLISERT: 6 november 2016
OPPDATERT: 26 januar


Matproduksjonen i Norge kan bli redusert med om lag en tredjedel ved en TTIP-avtale. For å opprettholde matproduksjonen må budsjettstøtten økes dramatisk.

Det viser en rapport som NIBIO/NUPI presenterte 3. november.

-Rapporten viser at TTIP vil kunne endre norsk jordbruk dramatisk. Ved en TTIP-avtale vil Stortingets mål om å øke norsk matproduksjon i realiteten være skrinlagt. Spørsmålet vil bli hvilket jordbruk som i det hele tatt kan bestå, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. 

Rapport
NIBIO leverte 3. november en rapport som vurderer hvilke konsekvenser en TTIP-avtale vil ha for norsk jordbruk. Ved inngåelse av en TTIP-avtale vil det meste av importvernet på jordbruksprodukter falle bort, og lønnsomheten reduseres dramatisk.

Norge må forhandle om å få beholde noe tollbeskyttelse på noen av de viktigste produktene for jordbruket. Skal matproduksjonen opprettholdes på dagens nivå, har NIBIO beregnet at budsjettstøtten må økes i et betydelig omfang.

-Det er urealistisk at norsk landbrukvil produsere like mye med en så svekket lønnsomhet som det framgår av rapporten, sier Bartnes.

– Rapporten legger til grunn at matproduksjonen kun kan opprettholdes gitt sterk politisk vilje til svært store økninger i budsjettstøtten. Det vil være helt uforsvarlig av regjeringa å gå inn i TTIP tilpasninger på et slikt grunnlag, når resultatet kan bli at norsk jordbruk og matproduksjon blir rasert, sier Bartnes.

Urealistiske forventninger
NIBIO er tydelig på at uten kompensasjon for den store prisnedgangen, vil effektene for jordbruk og matindustri bli dramatiske. Rapporten sier likevel at velferdseffekten er positiv, men da er ikke tapet av kulturlandskap, matvareberedskap, levende bygder og matsikkerhet tatt med.

Det er kun en antakelse om reduserte priser og større vareutvalg til forbruker som skal gi positiv effekt.
-Når vi vet at etterspørselen etter norske og lokale produkter øker, og tap av matsikkerhet, kulturlandskap og beredskap ikke er regnet inn, er det ikke mulig å si at en tilpasning gir positiv velferdseffekt, påpeker Lars Petter Bartnes.

-Det er en svært usikker antakelse at forbruker vil få nyte godt av hele prisreduksjonen som et redusert importvern vil gi. Det er heller ingen ting som tyder på at matvarekjedene vil endre sine konsepter om begrenset vareutvalg selv om tilgangen på importerte varer øker. Utvalget vil derimot bli annerledes, norske produkter vil erstattes med importerte.

Usikkerhet om hvordan landbruket kan komme til å se ut
Rapporten er basert på mange forutsetninger som det kan vise seg ikke er realistiske eller mulige å nå.

-Det er ikke noen garanti for at økt støtte vil gi opprettholdelse av den typen produksjon vi har i dag, med et landbruk over hele landet og et mangfold av større og mindre gårder. Rapporten underbygger at en TTIP-avtale vil gi svært alvorlige utfordringer for norsk landbruk, avslutter Lars Petter Bartnes.

 

 

 

Les mer

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx