Tine oppfordrer oss til ikke å kaste mat i påsken

PUBLISERT: 17 mars 2016
OPPDATERT: 26 januar

Påsken er en av høytidene der det selges, lages og kastes mye mat. Mange fridager med familie og venner fører til ekstra handling og mer kasting.

– Lange frokoster og lunsjer hører gjerne feriene til, men husk at mat som står i romtemperatur raskere forringes og kan bidra til økt matkasting. Små grep kan bidra til å redusere matkastingen i ferien. For eksempel kan det være lurt og vente med å sette mat og drikke på bordet til rett før den skal inntas, oppfordrer Bjørn Malm leder for samfunnsansvar i TINE på vei inn i påsken.

Kaster fløte og melk
Østfoldforskning kom i desember med Rapport Matsvinn i Norge 2015, som viser en positiv utvikling i matkastevanene.

– Fra 2014 til 2015 er matkastehyppigheten blant forbrukerne redusert med 10 prosent eller mer for alle varegrupper, bortsett fra for bakervarer, tørrvarer og majones/dressing der matkastehyppigheten er uendret, skriver Østfoldforskning i rapporten.

Forbrukere oppgir å kaste mest av gryterester, melk/fløte og frukt og grønnsaker, og minst av kjeks, egg og ferske fiskeprodukter.

Forbrukernes oppfatning av hva som er viktigste årsak til at mat kastes varierer noe mellom de ulike varegruppene, men «utgått på dato» etterfulgt av «redusert produktkvalitet» går igjen for de fleste varegruppene.

Alt merket «best før»
TINE har merket samtlige av sine produkter med «Best før» og ikke «Siste forbruksdag». Forskjellen kan synes liten, men bak uttrykket «Best før» ligger det at ved riktig oppbevaring er det fullt mulig at «Siste forbruksdag» ikke er nådd.

– Husk å se, lukte og smake på maten før man eventuelt kaster den, oppfordrer Tine i en pressemelding.

Mat som oppbevares kaldt holder seg lenger enn mat som står i romtemperatur. Er man flink til å holde maten kjølig med riktig temperatur i kjøleskapet, vil man oppdage at mange produkter kan være friske og gode lenge etter «Best før»-datoen.

Ost er et eksempel på et produkt som i uåpnet tilstand, ved lagring i kjøleskap, kan leve lenger enn «best før»-datoen.

Bruk opp meieriproduktene
Samtidig som melkeprodukter som inntas i fersk forstand selvsagt skal være friske, går det godt an å bruke meieriprodukter som har fått noe lukt som ingredienser i matlaging.

Både vafler, pannekaker og annet bakverk kan være like gode eller bedre selv med melk eller fløte som har tyknet, se gjerne tine.no for oppskrifter. Også rømme og ost har bruksverdi i denne sammenhengen etter «Best før»-dato.

TINE er en ledende, norsk merkevareleverandør som daglig leverer produkter over hele Norge. 12.500 bønder på 10.000 gårdsbruk er fundamentet for TINEs forretningsdrift. 
 

 

 

 

Les mer

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx