Tetra Pak lanserer nå C38 Pro, en ny kork laget av sertifiserte resirkulerte polymerer. Den gjenlukkbare og fremtidssikre korken er utviklet for å sitte fast på pakken og forhindre forsøpling.
Valio, Finlands største meieriselskap, blir Nord-Europas første matprodusent som bruker C38 Pro med 30 prosent resirkulerte polymerer på emballasjen. Korkene vil være på Tetra Top-emballasjen og inneholde Valios PROfeel-proteindrikker og Latte-kaffedrikker.
– Vi er veldig stolte av å være pionerer innen sirkulering. Denne nye løsningen stemmer godt overens med vårt bærekraftsmål for emballasje. Innen 2030 skal alle engangsprodukter vi produserer og selger være laget av fornybare eller resirkulerte materialer. Vi er overbevist om at dette styrker vår posisjon i markedet for melkeprodukter, sier Juhana Pilkama, leder for emballasjeutvikling, i Valio.
I 2022 ble Tetra Pak den første emballasjeprodusenten av kartong som tilbyr løsninger med sertifisert resirkulert plast. De resirkulerte polymerene som brukes i korker, topper og laminat i Tetra Paks kartonger er produsert i henhold til ISCC-metoden for sporbarhet. Det betyr at plasten er laget av en blanding av resirkulerte og ikke-resirkulerte materialer, men at den resirkulerte delen kan spores gjennom hele Tetra Paks distribusjonskjede.
– ISCC-sertifiseringen sikrer at plastavfallet har blitt gjenvunnet i begynnelsen av verdikjeden. Kilden til det resirkulerte materialet er blandet plastavfall fra forbrukere, sertifisert via ISCC, sier Anna Ilomäki, salgsdirektør hos Tetra Pak i Finland, og fortsetter:
– Resirkulerte polymerer er et viktig skritt i Tetra Paks arbeid for sirkularitet, som blant annet inkluderer: minimal avhengighet av fossilbaserte ressurser, ansvarlig innkjøp av råvarer, emballasjedesign som tilrettelegger for resirkulering og forhindrer forsøpling, og fremmer samarbeid for å bygge en effektiv global infrastruktur for innsamling og resirkulering.
Hva betyr «sertifiserte resirkulerte polymerer»?
- Plastavfall blir kjemisk resirkulert (dermed oppfylles matsikkerhetsforskriftene), behandlet av plastprodusenter sammen med ny plast og gjenbrukt i produksjonsprosessen for ny kartongemballasje.
- Den blandede plasten leveres til utvalgte Tetra Pak-produksjonsanlegg, sertifisert i henhold til en tredjeparts sporbarhetsmetode (massebalanse).
- Tetra Pak-kartonger produsert ved disse produksjonsanleggene kan derfor ha en tredjeparts sertifiseringsetikett som bekrefter at sluttproduktet benytter sertifiserte resirkulerte polymerer.
Nytt direktiv om faste lokk og hetter
EUs engangsplastikkdirektiv (SUP) krever at engangsdrikkebeholdere laget av plast kun er tillatt på markedet dersom korkene og lokkene er festet til emballasjen, og trer i kraft i juli 2024. Direktivet er en del av EUs større initiativ som ble varslet i Unionens Plaststrategi og utgjør en viktig del av EUs handlingsplan for sirkulær økonomi.