
– Folk er veldig opptatt av at varene skal være bærekraftige, men de mangler kunnskap til å gjøre riktige valg, sier Johan Rabe i Tetra Pak, som gjør noe med dette.
På sosiale medier, en ny nettside og gjennom annonsekampanjer skal Tetra Pak nå vise forbrukerne hva som er bra med emballasjen og hvorfor produsentene har valgt å bruke nettopp disse emballasjene.
– Folk vet ikke hvilke materialer som er fornybare. Mange tror at glass og metall er fornybart, men ikke kartong. Vi har en jobb å gjøre, fastslår Rabe, Managing Director i Tetra Pak Nordics.
Helt fornybar kartong
Tetra Pak lanserte verdens første helt plantebaserte kartong i 2015, med finske Valio som kunde. I Norge var TINE først med ta i bruk en tilsvarende kartong.
Her er belegget som beskytter kartongen og skrukorken laget av fornybar plast. Rabe forteller at Tetra Pak skal gå ut i alle kanaler med å fortelle forbrukerne om denne gode emballasjen.
– Plantebasert emballasje er klimasmart, og ved å skifte ut den fossile plasten i kartongen med fornybar plast kan CO2-utslippet reduseres med 50 prosent. Og dette gjelder i en emballasje som i utgangspunktet er bra, sier Rabe.
Miljø er grunnpilaren
Johan Rabe har en fartstid på 22 år i Tetra Pak og forteller at miljøtanken på ingen måte er ny i konsernet.
– Miljø er en grunnpilar i alt vi foretar oss. Vår grunnlegger Ruben Rausing sa at en god emballasje skal «spare mer enn den koster». Vår CEO Dennis Jönsson har fulgt opp med å sette opp bærekraft som en av fire grunnleggende kjernestrategier i selskapet, sier han.
Tetra Pak har 32 markedsselskaper globalt, og Johan Rabe er sjef for Norden, som i denne sammenhengen er utvidet med Baltikum og Færøyene. I 2015 bestemte selskapet seg for å bygge opp en kommunikasjonsplattform mot forbrukerne.
– Vi startet opp i Sverige og har nå rullet den ut i Sverige og Baltikum. I Norge kommer dette nå i samarbeid med Zero, og det nye er at vi henvender oss direkte til konsumenten. Det samme gjøres i sosiale medier, med en helt ny nettside på Facebook. Vi er også på Twitter, Instagram og YouTube.
Den gode storyen
Johan Rabe sier at Tetra Pak skal bli flinkere til å fortelle om seg selv, siden det er en «veldig bra story». De skal blant annet fortelle at kartong kan gjenvinnes 7-8 ganger, selv om den er belagt med laminat, fordi den i Norden er laget av jomfruelige fibre.
De 100 prosent fornybare kartongene lanseres nå også utenfor Norden, men ifølge Rabe vil det også komme flere nordiske lanseringer i tiden som kommer.