En livssyklusanalyse utført av BASF sier at stiv plastemballasje genererer mer CO2 enn myk.
Kjemikalieselskapet BASF har utviklet en livssyklusanalyse for å undersøke miljøpåvirkningen som en mozzarellapakke laget av alternative råvarer kan ha ved produksjon av matgodkjent plast. Analysen viser at mozzarella-emballasjen laget av hardplast produserer tre ganger mer karbondioksid i løpet av levetiden enn en myk flerlags-emballasje.
Emballasjeformatet spiller en viktig rolle for miljøet. Metoden som brukes for å produsere den harde plastemballasjen står for en potensielt svært høy miljøbelastning i nesten alle kategorier sammenlignet med den myke flerlagsemballasjen, som består av betydelig mindre råstoff og dermed gir mindre emballasjeavfall i henhold til BASFs LCA.
– Denne analysen hjelper oss til bedre å forstå miljøpåvirkningen av både selve emballasjen og råvaren innenfor hele livssyklusen til en mozzarellapakke, sier Dr. Paul Neumann, som er ansvarlig for studiet ved BASF.
De alternative råvarene som brukes i produksjonen tilsettes plasten via en sertifisert massebalansemetode og studien sammenligner en myk flerlags emballasje med samme emballasje basert på fossilt råmateriale. I tillegg ble en fossilbasert mozzarella-emballasje i hardplast undersøkt. Ulike tekniske og metodiske scenarier, som bruk av grønn strøm og kjemisk eller mekanisk resirkulering ved slutten av produktets levetid, er også undersøkt i studien.
Studien er gjennomgått av et panel med tre uavhengige eksperter.
Utslipp/1000 pakninger
Hardplast 23,1 kg CO2
Myk flerlags plast 7,6 kg CO2