
Hans-Wilhelm Steinfeld hadde salen i sin hule hånd men nevnte ikke emballasje før i spørsmålsrunden. Det gjorde de andre, og kravene kommer til å endres.
Årets konferanse for gjenvinningsbransjen hadde sirkulær økonomi, produsentansvar og design for gjenvinning på programmet. Grønt Punkt Norge startet med å presentere ferske tall og aktuelle saker, før de overlot scenen til aktører som Hans-Wilhelm Steinfeld, Hege Oldbergsveen og Rasmus Hanson.
Fortsatt tid til innspill fra bransjen
Hege Oldbergsveen fra Miljødirektoratet fortalte om prosessen i EU med endringer i Emballasjedirektivet og Rammedirektivet for avfall. Hun sa at dette innebærer at emballasjedugnaden nå er over i en ny fase: Designdugnaden.
– Det handler om design for gjenvinning. Det betyr at det ikke er nok å si at man har gått over til bioplast. Emballasjen må kunne gjenbrukes og materialgjenvinnes, sa hun.
Det er ennå såpass tidlig i prosessen at det er tid for å kunne påvirke EU, men det krever innspill fra bransjen innen midten av mars.
Bygg videre på det vi har!
Mr Plast himself, Peter Sundt i Epro, sa at vi i Norge gjerne kan bygge videre på det vi har selv om det kommer nye signaler fra EU.
– Vi trenger ikke å lese direktivene så nøyaktig som noen gjør. Det er bare rammen som kommer fra Brussel, og vi skal fylle den med innhold, sa Sundt.
Han sa også at til og med Russland har begynt å tenke produsentansvar, mens USA kjemper i mot det de kaller en «kommunistisk, europeisk oppfinnelse». Budskapet var ellers at vi må få kildesortering i hele Norge og vi må skjerpe oss og bli flinkere.
– Men ikke så flinke at all plasten forsvinner til Antwerpen fordi ingen tør å investere i gjenvinning i Norge, sa han.
Hva sa så Steinfeld?
Etter å ha bodd i Russland i 20 år med sin familie, tegnet Hans-Wilhelm Steinfeld et dystert bilde av gigantnaboen i øst. Det finnes ikke noen kultur for vedlikehold, det bygges hus kun for de rike og forurensningen av vann og luft er stor.
– Det er mye dritt i Russland, sa Steinfeld rett ut. Og det verste er manglende vedlikehold av atomkraftverkene som har gått ut på dato. Og det finnes ingen kildesortering av emballasje eller annet avfall.
– Menns selvbilde ligger 80 år bak Norge og det ville kreve åtte oljefond å få ryddet opp i Russland, tordnet den gamle journalisten.
Oppfordrer til Utopia
Og selv om en opprydning i Russland virker utopisk, oppfordret Ove Jacobsen ved Nord Unversitet på til nettopp utopisk tankegang, men med et annet motiv.
– Utopi handler ikke om noe uoppnåelig, men en måte å se verden utenfra, ikke fra innsiden slik vi vanligvis gjør. Utopi er ikke umulig. Det som er umulig er å fortsette som nå. Vi må utvikle nye løsninger basert på helhetstenkning, sa han.
– Hvis vi får problemer med det som kommer ut, skyldes det hva vi putter inn. Ved å bruke ting om igjen, blir det et kretsløp. Dette krever kunnskap og verdier. Men verdier mangler dessverre i en lærebok om økonomi.