
– 40.000 nye arbeidsplasser kan skapes dersom Miljødirektoratets forslag om at alle kommuner må sortere plast- og matavfall, sier Henrik Lystad, fagsjef i Avfall Norge.
Henrik Lystad var en av foredragsholderne på Mat & Emballasje-messa på Lillestrøm onsdag 8. februar og startet med å definere hva gjenvinning egentlig er.
Likestiller energi- og materialgjenvinning
– I Forurensningsloven heter det at gjenvinning omfatter både material- og energigjenvinning. I Norge går nesten ingenting til deponi, alt blir gjenvunnet, fastslo han.
I dag har verken Bergen eller Trondheim sortering av matavfall. Forslaget fra Miljødirektoratet innebærer at ikke bare alle husholdninger, men også alle restauranter, kantiner og matbutikker må sortere ut matavfallet.
– Et slikt system vil gi en økning på 2 prosent i BNP og 7 prosent kutt i klimautslippene, sa Lystad.
Automatisk sortering
I dag blir 81 prosent av plastemballasjen sortert, mens 65 prosent av matavfallet sorteres. Og når de spørres, mener åtte av ti at sortering og gjenvinning har en gevinst.
Mens sortert matavfall komposteres i Norge, blir mye av plastavfallet sendt til videre sortering i Sverige og Tyskland. På ROAFs anlegg på Skedsmokorset blir plast sortert ut fra restavfallet fra husholdningene.
– Basert på sine funn i anlegget, gir ROAF tilbakemeldinger til merkevareeierne om emballasje som ikke kan sorteres automatisk. Dette har vært nyttige tilbakemeldinger for mange, sa Lystad.
Bama har for eksempel begynt å kjøre testrunder på ROAFs anlegg for å sjekke om ny plastemballasje kan sorteres automatisk.
Plastposer har kommet med havstrømmer
Henrik Lystad sa at funn av plastposer på strender og nylig i magen på en hval, er avfall som er fraktet med havstrømmer fra andre land.
Han slår fast at nedbrytbar bioplast ikke er egnet i dagens eksisterende avfallsstrømmer og at det ikke er realistisk å bygge opp en egen strøm for bioplast i Norge.
– Kan bioplasten komposteres, må den komposteres sammen med matavfall, sa han.
Moderator Bo Wallteg poengterte dessuten av mikroplast som finnes i havet ikke er emballasje men partikler fra hjuldekkslitasje, kunstgressbaner og kosmetikk, med mer.