Slutt på plastinnpakket frukt og grønnsaker i U.K.?

PUBLISERT: 10 januar 2024
OPPDATERT: 10 januar
Fremtiden for detaljhandelen i Storbritannia? Foto: Unsplash.

Innpakket frukt og grønnsaker kan bli utestengt fra supermarkeder i Storbritannia hvor regjeringen nå vurderer nye regler.

Tanken er at ved å unngå ferdig innpakket frukt og grønt kan man også unngå matsvinn samtidig som man reduserer bruken av emballasje. I tillegg blir det påbudt å selge maten i resirkulerbare poser. Intensjonen er å innføre disse reglene allerede i år.

Det er British Wrap (en NGO) som foreslo dette og satte som mål at tretti prosent av frukt og grønnsaker skal selges i løs vekt i 2025 og tallet skal øke til femti prosent i 2030. Samtidig sier de at enkelte frukter og grønnsaker, for eksempel en del myk frukt, fortsatt kan pakkes i plast for å opprettholde kvaliteten.

– Vi vet at løsvektsalg gjør at forbrukere kaster mindre ved å ikke kjøpe mer enn de trenger. I tillegg reduserer vi engangsplast, kommenterer Catherine David, direktør for atferdsendring og forretningsprogrammer i Wrap.

– Vi må gjøre om på matsystemene våre og behandle maten som den verdifulle ressursen den er.

Nærmere elleve millioner tonn mat kastes i Storbritannia hvert år. Dette genererer omtrent atten millioner tonn klimagasser. Frukt og grønnsakerutgjør i denne sammenhengen cirka 70 000 tonn med «vanskelig resirkulerbar» plast.

I Frankrike vil salget av frukt og grønnsaker pakket i plast bli forbudt i slutten av juni 2026.

Redaktørens merknad: Spørsmålet er hvor mye ødelagt frukt og grønt som i stedet øker under transport til butikk og i løpet av tiden maten er utsatt i butikk uten beskyttelse?

Les mer

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

Mikrobølger et alternativ ved plastgjenvinning

Når det gjelder resirkulering av plastemballasje, er alternativene mekanisk eller kjemisk resirkulering. På Drupa ble det presentert en annen metode, et alternativ til kjemisk resirkulering, hvor mikrobølger gjør jobben.
Florian-Turkx

Svensk rapport viser minsket miljøpåvirkning fra bryggerienes emballasjer

Svenske bryggerier fortsetter å redusere sitt klimaavtrykk i nesten alle typer emballasje. Det viser siste livssyklusanalyse (LCA) av drikkevareemballasje fra bransjeforeningen Sveriges Bryggerier.
sveriges-bryggerierx

KI gir Amazon mer effektive emballasjer

Amazon har utviklet et kunstig intelligens (KI) system kalt Package Decision Engine, som endrer måten produkter pakkes og leveres på over hele verden. Systemet reduserer skader på transporterte produkter og forbruk av emballasjemateriale.
amazonx

Siste nytt

Du går vel ikke glipp av Packnorth Award 2024?

Bidragene til Packnews Award kommer nå inn til Packnews tett i tett. Det er fjerde gang konkurransen arrangeres og i år er prisutdelingen tilbake på Scanpack. Årets konkurranse byr på nyheter.
PNA-head-240627x

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

RK Grafisk først i Norden med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter for etterbehandling med dellakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Avtalen ble gjort på Drupa og installasjonen vil være den første i Norden.
KM-RK-Grafisk