Slik skal du forstå de nye merkereglene for mat

PUBLISERT: 16 mars 2016
OPPDATERT: 26 januar


Mattilsynet har nå utarbeidet både en veileder om allergenmerking, fakta-ark og en video for å forklare de nye merkereglene som er innført i EU og Norge.

I desember 2014 ble det innført nye felles merkeregler i EU og Norge. Reglene skal gjøre merkingen bedre for forbrukere.

Lettere å lese
Blant annet er bokstavene større og lettere å lese, ingredienser som kan være allergifremkallende skal fremheves i ingredienslisten, og produsentene må oppgi hvilke type olje som er brukt, for eksempel palmeolje.

Det blir også krav om å oppgi næringsinnhold på de fleste matvarer fra desember 2016.

– Vi håper informasjonsmateriellet vi har utviklet vil gi god informasjon i tillegg til tips og råd til alle som lager eller selger mat, samt forbrukere som vil vite mer om merkereglene, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

– Vår erfaring så langt er at mange er flinke til å følge det nye regelverket, men også at det fortsatt er mange virksomheter som trenger informasjon.

Næringsinnhold
Det innføres krav om obligatorisk næringsdeklarasjon for de fleste matvarer fra desember 2016. Næringsdeklarasjonen skal angi innholdet av energi, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt (alt natrium skal oppgis som «salt»).

Næringsinnholdet skal angis pr 100 g eller pr 100 ml av matvaren. Dersom matvaren er merket med tilberedningsmåte, kan næringsinnholdet angis pr 100 g eller pr 100 ml av spiseferdig produkt. Alle opplysningene skal gis samlet.

Næringsinnholdet kan gjentas for eksempel på forsiden av emballasjen, og da enten bare energiinnholdet, eller innholdet av energi, fett, mettet fett, sukkerarter og salt.

Lesbarhet
Alle obligatoriske merkekrav må skrives med bokstaver som er minimum 1,2 mm høye. Hvis emballasjen er mindre enn 80 cm², kan bokstavhøyden reduseres til 0,9 mm.

De aller fleste matvarer må ikke merkes med opplysning om opprinnelsen. Regelverket sier at hvis forbrukerne blir villedet uten denne opplysningen, skal matvaren merkes med opprinnelsesland eller opphavssted.

Gir merkingen av et produkt inntrykk av en bestemt opprinnelse fordi det for eksempel benyttes flagg eller nasjonale kjennetegn skal opprinnelsen oppgis hvis denne ikke er den samme som forbrukerne får inntrykk av.

Det samme gjelder hvis betegnelsen på matvaren gir geografiske føringer.

Opprinnelsesmerking
I tillegg vil det bli innført et nytt obligatorisk krav om opprinnelsesmerking av ferskt eller kjølt kjøtt av svin, sau, geit og fjærfe, ikke bare for kjøtt av storfe, slik det er i dag. Det er usikkert når dette kravet vil tre i kraft i Norge.

Det vil også bli innført et nytt krav om merking med opprinnelse i tilfeller der et næringsmiddel er opprinnelsesmerket på frivillig basis, og dette stedet ikke er det samme som opprinnelseslandet eller opphavsstedet til produktets hovedingrediens.

Andre særnorske og EØS-baserte obligatoriske krav om opprinnelsesmerking av matvarer som for eksempel frisk frukt, bær, grønnsaker, poteter, fisk og honning vil fortsatt gjelde.

Allergenmerking
Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i ingredienslisten, ved bruk av for eksempel fet eller kursiv skrift, for økt synlighet.

Det er de 14 vanligste allergenene som omfattes av dette kravet. Disse er glutenholdige kornslag, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk, nøtter, selleri, sennep, sesamfrø, svoveldioksid/sulfitter, lupin og bløtdyr.

Det skal også for matvarer som ikke er ferdigpakkete gis skriftlig informasjon om innholdet av disse 14 stoffene som kan fremkalle allergi eller intoleranse.

Alle former for omsetning av ikke-ferdigpakket mat er omfattet av kravet, det vil si eksempelvis restauranter, kafeer, gatekjøkken, take-away-steder, cateringfirmaer, boder, butikker og institusjoner.

Andre nye regler
* Kravene til bruk av samlebetegnelser i ingredienslisten, som «vegetabilsk olje eller fett», er endret noe. Heretter må også plantesorten oppgis, som eksempelvis «palmeolje».

* Kjøtt- og fiskeprodukter som fremstår som ett helt stykke kjøtt eller fisk, men som er laget av sammensatte biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med «sammensatte stykker av fisk/kjøtt».

* Kjøttprodukter, bearbeidet kjøtt, fiskerivarer og bearbeidede fiskerivarer som fremstår som ett stykke, en filet, en stek eller lignende, men som er tilsatt over 5 % vann, skal være merket med opplysninger om dette i tilknytning til matvarens betegnelse.

* Kjøttprodukter, bearbeidet kjøtt og fiskerivarer som er tilsatt proteiner av en annen animalsk opprinnelse, skal merkes med opplysninger om dette i tilknytning til matvarens betegnelse.

* Innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og frosne uforedlede fiskerivarer.

* Matvarer som er laget med andre ingredienser enn det som vanligvis brukes, skal tydelig merkes med dette. For eksempel pølser lages vanligvis av kjøtt, men hvis kjøttet helt eler delvis er erstattet av soyaprotein, skal dette fremgå tydelig av merkingen.

* Obligatoriske opplysninger skal være tilgjengelige på nettsidene innen kjøpet er avsluttet ved nettsalg/fjernsalg

Mer informasjon finner du på Mattilsynet og Matportalen.
Se video om riktig merking av mat.

 

 

 

Les mer

IPACK-IMA 2025 tilbyr gratis inngang

Med hallene fulle til randen og alle utstillingsflater utsolgt, er besøkskampanjen i full gang, og tilbyr gratis inngang for de som registrerer seg i løpet av februar måned.
IPACK-IMA 2025

Trumps stål- og aluminiumstoll kan gi flere PET-flasker

Donald Trumps handelstariffer, som inkluderer 25 prosent på stål og aluminium, kan bety at det vil bli produsert flere PET-flasker. Det melder avisen Washington Post.
coca-har

Storsatsing på drikkebegere i retursystem i Glasgow

Vi har fortalt om flere retur-/gjenbrukssystemer for kaffekopper og andre matserveringsbeholdere. Selv om mange av disse hadde bredere ambisjoner på regional eller til og med nasjonal skala (som ikke fungerte), er den siste trenden at "Closed Loop"-systemer skal rulles ut i et mer lokalt miljø som en by eller på et større sted.
Glasgow

Trump vil ikke ha "latterlig støtte til papirsugerør"

Stort og smått, slik kan man utvilsomt oppsummere Donald Trumps start på presidentperioden sin. Nå er sugerørene i fokus!
sugrorx

Siste nytt

IPACK-IMA 2025 tilbyr gratis inngang

Med hallene fulle til randen og alle utstillingsflater utsolgt, er besøkskampanjen i full gang, og tilbyr gratis inngang for de som registrerer seg i løpet av februar måned.
IPACK-IMA 2025

Trumps stål- og aluminiumstoll kan gi flere PET-flasker

Donald Trumps handelstariffer, som inkluderer 25 prosent på stål og aluminium, kan bety at det vil bli produsert flere PET-flasker. Det melder avisen Washington Post.
coca-har

Storsatsing på drikkebegere i retursystem i Glasgow

Vi har fortalt om flere retur-/gjenbrukssystemer for kaffekopper og andre matserveringsbeholdere. Selv om mange av disse hadde bredere ambisjoner på regional eller til og med nasjonal skala (som ikke fungerte), er den siste trenden at "Closed Loop"-systemer skal rulles ut i et mer lokalt miljø som en by eller på et større sted.
Glasgow

Trump vil ikke ha "latterlig støtte til papirsugerør"

Stort og smått, slik kan man utvilsomt oppsummere Donald Trumps start på presidentperioden sin. Nå er sugerørene i fokus!
sugrorx