Nyheten om disse planene ble først sluppet av Jens Olav Flekke på Emballasjedagene 2021. Prosjektleder Bjarte E. Grostøl røper nå noen detaljer.

– Vi leter etter en tomt på 50 mål for å kunne bygge anlegget som vil koste 650 millioner kroner og gi jobb til 30-40 ansatte, fortalte prosjektleder Bjarte E Grostøl på et møte i regi av Forum for fossilfri plast 7. desember.
– Anlegget er designet for å kunne sortere 90.000 tonn fordelt på mer enn 10 plastfraksjoner, fortalte han.
Det nye anlegget skal bygges med den samme teknologien som brukes av ROAF og IVAR i Norge, og det nye sentralsorteringsanlegget i Sverige. Plastretur velger å bygge et slikt sorteringsanlegg fordi de mener at det trengs og de ikke kan se at noen andre kommer til å gjøre det.
– Formålet med et slikt anlegg er å drive materialgjenvinningen opp. Anlegget vil være konkurransedyktig i forhold til europeisk industri, sa Grostøl som håper å sette spaden i jorden til høsten. Det forutsetter at de finner en egnet tomt raskt nok.
Et nytt sorteringsanlegg vil trolig gi bedre kvalitet på resirkulert plast, men det må mer til for å kunne øke materialgjenvinning av plast. Det finnes nemlig flere flaskehalser i verdikjeden, og de blir ifølge Grostøl trangere og trangere bakover i verdikjeden. – Den største utfordringen er å få tak i nok plast fra husholdningene, sa prosjektlederen.
Ny rapport fra Mepex og Norner

Mepex har sammen med Norner laget en rapport kalt «Materialgjenvinning av norsk plastavfall – 50 % i 2o25»
– Den viser blant annet vi må flytte 140.000 tonn fra forbrenning til materialgjenvinning årlig. Vi skal hente ut mer emballasje enn i dag, men det er også andre sektorer der det er mye å hente, som tekstilbransjen, forklarte daglig leder Frode Syversen i Mepex.
I dag er verdikjeden for plast mest lineær, ifølge rapporten. Husholdningsplast utgjør en vesentlig andel, men mye av denne plasten er uegnet for gjenvinning.
– Hensynet til gjenvinnbarhet bør inn i designfasen, og man bør også designe for å bruke mindre plast. Gjenvinning i lukkede sløyfer bør innføres på definerte produkter, kommenterte Syversen.
I rapporten har man også sammenlignet nytten ved enten å bygge fem nye regionale sorteringsanlegg eller et nasjonalt sorteringsanlegg for finsortering.
Kommunene mangler penger
Skal målene om 50 prosent materialgjenvinning nås innen 2025, må det også gjøres noe for å øke innsamlingen av plast i kommunene. En felles merkeordning vil gjøre det enklere for forbrukerne å sortere riktig. Men trolig må det flere tiltak til for at det skal monne, ifølge Svein Kamfjord, direktør i Samfunnsbedriftene.
– Det foreligger krav om 70 prosent utsortering, men det koster mye penger, som kommunene ikke har og som de ikke kan hente noe sted i dag, kommenterte han.. Dagens system er ikke godt nok skrudd sammen, sa han.
Stig Ervik , administrerende direktør i Norsirk, påpekte at det ikke er avklart i Avfallsforskriften paragraf 7 hvem som eier emballasjeavfallet.
Forum for fossilfri plast drives av Zero som arrangerer frokostseminarer om aktuelle emner som angår resirkulering av plast og bruk av bioplast.