Joikakaker og Gilde Bog er blant produktene som heretter skal pakkes i pappkartong med ny pakketeknologi fra Tetra Pak.
– Vi gjør dette først og fremst for miljøet, sier Lisbeth Helene Nilsen, fagsjef for emballasje i Nortura i et intervju med NRK.
Tetra Recart
Ved å bytte ut nesten fire millioner hermetikkbokser med kartong for langtidsholdbar mat reduseres CO2-utslippene fra emballasje med inntil 80 prosent.
Det er Tetra Pak som har utviklet teknologien Tetra Recart som Nortura nå tar i bruk. Ifølge en pressemelding er de først i verden med å introdusere rene kjøttprodukter i denne emballasjen.
– Nortura har ambisiøse målsettinger for å redusere vårt klimaavtrykk og vi ser kontinuerlig etter nye måter å bli mer bærekraftige på. Å investere i klimasmart emballasje er derfor en prioritet for oss, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.
Hermetikkboksen har en over 200 år gammel historie. Byttet til de nye kartongene reduserer klimautslippene med inntil 80 prosent. Fordi den nye emballasjen er vesentlig mer plasseffektiv, vil det bli færre biler på veiene.
Bare på inntransport av emballasjen vil man spare ni av 10 lastebiler sammenlignet med i dag.

Produktene er de samme
I 2019 produserte Nortura 3,8 millioner av disse hermetikkproduktene, tilsvarende 300?000 kg metall. Tetra Recart-kartongen er laget av fornybar råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger. Den er resirkulerbar og enkel å kildesortere som papp.
– Med så store volum som vi årlig selger av disse produktene, så er det et stort miljøbidrag når vi nå endrer emballasjen, sier Panengstuen.
Produktene som nå leveres i ny emballasje vil være de samme, men Nortura tror at enkelte vil oppfatte dem som friskere og mer delikate.