Skapte blest med 5 meter høy melkekartong

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 14 mars 2023
OPPDATERT: 15 mars
En fem meter høy melkekartong utenfor Oslo S vakte oppsikt. Pressebilde.

De privateide Q-meieriene er Tines største konkurrent om melk og en del andre meieriprodukter. De begynte med skrukorker på melkekartongene, noe Tine etter hvert kopierte. Nylig plasserte Q-meieriene en fem meter høy melkekartong foran Østbanehallen ved Oslo S for å sette fokus på konkurranse, innovasjon og valgfrihet i meierihyllene.

Melkekartongen var produsert og installert av Adpoint på oppdrag for ClearChannel. Tiltaket kan ses på som et svar på Tines konsernsjefs påstand om at deres omstrukturering i fjor med nedbemanning om oppsigelsen ble begrunnet med at Tine har måttet gi fra seg en del av omsetning som subsidier til sine konkurrenter.

Bakgrunn

Landbruksministeren har tatt til orde for at konkurransen i meieriutvalget må styrkes. Den største aktøren er Tine, som har en markedsandel på 76 prosent. Konkurrentene, deriblant Q-meieriene fikk et oppsving da regjeringen i 2007 lagde en ordning for å skape konkurranse på meierisektoren.

Fra 2007 ble Tine pålagt å omfordele millioner av kroner til sine konkurrenter gjennom en intrikat prisutjevningsordning (PU). En prisutjevningsordning som egentlig skal sikre lik pris til bonden uansett hvor i landet bruket ligger, og uansett hva melka brukes til.

Formålet med disse nye konkurranserettede tilskuddene i PU var å få til konkurranse så Synnøve Finden, Q-meieriene, Rørosmeieriet og andre skulle komme seg på markedet.

Tiltaket har ført til at konkurrentene til Tine har bidratt med kategoriutvikling i flere segmenter. Eksempler er skivet og revet ost, Skyr og type gresk yoghurt, økologiske produkter og emballasjeutvikling.

Tine nedbemanner

10. november 2022 varslet Tine omstrukturering og oppsigelser. Konsernsjef Gunnar Hovland pekte da på fallende melkeforbruk, betydelig import av meieriprodukter og 200 millioner kroner i årlige «sentraliserende subsidier» til konkurrentene som årsak til nedbemanningen. Det er PU-ordningen Hovland da refererer til. De største konkurrentene, Q-meieriene og Synnøve Finden slo kraftig tilbake mot påstandene.

– Tine bruker deres nedbemanning aktivt for å påvirke Landbruksdirektoratets pågående utredning om konkurransefremmende tiltak – tiltak som er helt avgjørende for å sikre at det skal være norske konkurrenter til Tine, skrev administrerende direktør Trond Haug i Synnøve Finden i en pressemelding. – Hovlands utspill er rett og slett manipulerende, og i verste fall utslettende for den lille norske konkurransen som er i meierisektoren i dag, fortsatte Haug.

I desember 2022 la Landbruksdirektoratet frem den omtalte utredningen om de konkurransefremmende tiltakene.

I forbindelse med aksjonen med den store melkekartongen i februar 2023 viste Q-sjef Kristine Aasheim til en undersøkelse fra desember 2022 gjennomført av analyseselskapet Opinion, der det går frem at av de 1000 spurte svarte 53 prosent at de mener Tine har for stor makt i sektoren, kun 14 prosent er uenig i dette. Den viser også at 40 prosent av befolkningen har fått med seg meierikampen, og av disse er over 80 % bekymret for at konkurrentene kan forsvinne.

– Det vitner om at vi ikke er alene om å mene at konkurransen i meierisektoren er svak, skriver Aasheim. – Dette blir også bekreftet av konkurransetilsynet, Landbruksdirektoratet, Forbrukerrådet, flere økonomer og jurister fra akademia. Folk reagerer på angrepet Tine gjør mot aktører som er 12 ganger mindre enn dem selv, hevder Aasheim.

– Vi håper og forventer at regjeringen lytter til faglige råd, slik at det ikke blir mindre konkurranse. At konkurransen er viktig for rett priser, mangfold og valgfrihet, er noe folk kjenner på hver dag, avslutter hun.

Les mer

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx

Fremtidssynsing i emballasjeindustrien

Emballasjesektoren vokser med en vekstrate på 1,7 prosent frem til 2027. Raske endringer og trender, innovasjoner og ny EU-lovgivning driver. Dette ble avslørt på emballasjekonferansen "Shaping the Future with Packaging" som ble arrangert i Brussel 9. – 10. mars.
brussel_konferanse_mars

Spennende program på Nordic Bioplastic Conference i København

Torsdag 13. april er det tid for årets utgave av Nordic Bioplastic Conference arrangert av blant annet Nordic Bioplastic Association. Et imponerende program venter på deltakerne, og lokalet blir som i fjor Industriens Hus i København.
CPH

Siste nytt

Fra plastposer til papirposer i fruktavdelingen

Dagligvarekjeden Meny tester nå ut et pilotprosjekt der de erstatter de gjennomsiktige plastposene med poser i papir i kjedens fruktavdelinger.
sma-grep-gir-plastkutt-pa-100000-kg

Ny serie traupakkere fra Multivac med premiere på interpack

De nye traupakkerne fra Multivac i TX6-serien er et supplement til TX-serien som ble lansert i 2019 med den helautomatiske TX 710. Det er en serie som passer for bedrifter med liten plass, fotavtrykket er lite men kapasiteten sies å være høy.
TX-620

HP med ny digitalpresse

I dag, 21. mars 2023 lanserer HP den nye HP Indigo 200K digitalpressen, som ifølge selskapet har en 30 prosent forbedret hastighet og skal kunne gi 45 prosent økning i produktivitet.
C0125.00_03_42_04.Still005

Store endringer i Nordisk Bioplastforenings styre

Da Nordisk Bioplastforening holdt årsmøte 15. mars var det store endringer i valget av styre. Magnus Hedenmark ble ny styreleder etter Hans Friedsam og ellers ble det valgt et helt nytt styre, bortsett fra to medlemmer.
Delar-av-nya-styrelsenx