Sealed Air ser strategisk skifte i emballasjeutvikling

PUBLISERT: 24 januar 2023
OPPDATERT: 1 februar

Matvarebransjens dagligvarehandlere i Europa har snudd i synet på hvordan emballasjer kan bli mer miljøvennlige. Det mener Stephanie Poole, senior forretningsutvikler hos Sealed Air. Hun peker ut fire områder som hun ser har kommet inn i bransjen for å forbedre emballasjens ytelse og for å redusere avfall og CO2-utslipp.

Dagligvarehandlere i matbransjen tenker annerledes i dag om emballasjens rolle og hvordan det kan føre til forbedret bærekraft. Det sier Sealed Airs Stephanie Poole, senior forretningsutvikler og retail manager for forretningsområdet Food Care i Nordvest-Europa, i en pressemelding.

I Sealed Airs arbeid med en rekke matvareforhandlere i Europa, sier de at de ser et strategisk skifte i hvordan man nærmer seg bærekraft i emballasjeutvikling. Og det dreier seg ikke bare om selve emballasjematerialet og dets gjenvinnbarhet. Flere aspekter ved emballasjens ytelse – deriblant mattrygghet, holdbarhet, produktpresentasjon og effektivitet i forsyningskjeden – blir stadig viktigere. Det er også viktig for hvordan bedrifter utvikler sine bærekraftstrategier, noe som går hånd i hånd med at forbrukere stiller stadig høyere krav til bærekraft.

Beskyttende emballasje

Stephanie Poole sier at fremskritt innen resirkulering og tilgjengeligheten av flere resirkuleringssentraler oppmuntrer til et nytt syn på plastemballasje og en større vilje til å betrakte plast som et bærekraftig valg. Dels gjennom muligheten for å redusere avhengigheten av jomfruelige ressurser. Dels når plast på en enkel måte kan resirkuleres. Hun forteller at dette igjen fører til en større interesse for plastemballasjens beskyttende egenskaper og forståelse for hvordan dette kan øke bærekraften.

”Matemballasje med høy ytelse kan gi utmerket motstandskraft og bidra til å forhindre potensielle rifter og punkteringer under lagring, håndtering og distribusjon for å beskytte maten mot ekstern forurensning. Matemballasje danner også en beskyttende barriere mot oksygen for å beskytte aroma, smak og produktets generelle integritet. Begge disse beskyttelsesnivåene kan bidra til å forbedre holdbarheten ved å minimere matsvinn på grunn av ødeleggelse.”

Forlenget holdbarhetstid

Det å forhindre at oksygen kommer inn i emballasjen spiller også en viktig rolle for å forlenge holdbarheten til matvarer, noe som reduserer svinnet ytterligere, spesielt ved salg av ferske matvarer som kjøtt og andre proteiner. Dette kan for eksempel gjøres med en vakuumpakkemaskin for såkalt skin-pack emballasje. Maten legges på et brett i bunnen og brettet er vakuumlukket og varmeforseglet med en overdratt gjennomsiktig vakuumfilm. Denne emballasjeløsningen låser friskheten ved å fjerne oksygen som ellers kan føre til at kjøttets kvalitet, farge og smak raskt forringes. Dette kan forlenge holdbarheten med opptil 20 dager, forklarer Stephanie Poole.

Skin pack.

Presentasjonen av emballasjen

Hvordan produktet presenteres med emballasjen sin er et annet ekstremt viktig aspekt, ikke minst for merkevarebygging. Spesielt påpeker Stephanie Poole at i butikkganger leter butikker etter emballasje som hindrer damp i å danne seg på dem, helt enkelt for å sørge for at produktene skiller seg ut i hyllene og ser tiltalende ut i kjøleskapene. Butikker vurderer også høyglans emballasjefilmer som forbedrer presentasjonen, samt lufttett vakuumemballasje som reduserer den totale pakningsstørrelsen. Avfallsbevisste forbrukere kan bli avskrekket av det de opplever som overdreven emballasje, sier hun.

Redusere den totale størrelsen av emballasjen

Det fjerde punktet Stephanie Poole fremhever er at mindre, tettsluttende emballasje foretrekkes av dagligvareforhandlere som ønsker å redusere karbonutslipp i hele forsyningskjeden. Som eksempel nevner hun at emballasje med modifisert atmosfære (MAP) benyttes mye for å pakke kjøtt i europeiske dagligvarebutikker. Selv om disse pakkene har fordeler med tanke på å bevare friskheten, inneholder pakkene mye tomrom. Men her har forhandlerne begynt å tenke nytt, ifølge Stephanie Poole, som tror flere går over til skin-pack emballasje som kan pakkes forsiktig og tett rundt hver kontur av kjøttet. Dette reduserer den totale pakkestørrelsen – i noen tilfeller med opptil 50 prosent – ​​slik at forhandlere kan optimalisere transport- og kjøleplass og redusere CO2-utslipp, sier hun.

 

Sealed Air ser at skin pack-løsninger er et voksende emballeringsalternativ i dagligvarebransjen. Foto: Pressebilde

 

Les mer

Kunstig intelligens vil være avgjørende for bedriftenes overlevelse

I den kommende tiden skal vi se nærmere på hvordan kunstig intelligens (AI/KI) implementeres i allerede eksisterende grafiske løsninger. Hva kan den, hvilke behov oppfyller den og hvilke muligheter og utfordringer åpner den for på lang sikt? Packnews' danske redaktør, Søren Winsløw starter med å hilse på Heidelberg.
Heidelberg-AI

Papirposer med trykk – også i små serier

Under pandemien eksploderte bruken av emballasje til take away-mat fullstendig. Drammensbedriften Absolutt Emballasje så da muligheten til å levere til en ny kundegruppe: Små aktører som kan få trykket logoen sin på papirposen uten å måtte bestille store kvanta.
Absolutt-1-1024x683

Resirkulert plast reduserer bruken av ny plast med 1000 tonn årlig

I desember endret den folkekjære Pepsi MAX 0,5 L drakt, da Ringnes gikk over til flasker med 80 prosent resirkulert plast. Nå kan man også nyte Solo, Villa og Eventyrbrus på 0,5 L flasker laget med tilsvarende mengde resirkulert plast. Med dette reduserer Ringnes i sum bruken av ny plast med 1000 tonn årlig.
Orkla-Pepsi

Kjemisk gjenvinning av plast får tommelen ned fra forskere i USA

Forskere i USA har sett på mulighetene for kjemisk gjenvinning og konstaterer at teknologien bare gjør miljøproblemene verre.
Avfall

Siste nytt

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Ny ubestrøket kartongkvalitet fra Holmen Iggesund

Invercote Touch er en ny ubestrøket plate fra Holmen Board & Paper. Det er en kvalitet som er utviklet for å møte den økende etterspørselen etter holdbare og visuelt tiltalende emballasjematerialer, samtidig som utskriftsvennligheten opprettholdes.
Igge-touchx

Orkla starter panting av emballasje i Sverige

Orkla Confectionery & Snacks Sverige og Orkla Care Sverige starter et samarbeid med gjenvinnings-appen Bower. Det betyr at forbrukere kan pante sin chipspose fra OLW, tannkremtube fra Jordan og såpepakke fra Family Fresh og få penger tilbake.
OLW-pantx