Satser 100 millioner på nytt etikettrykkeri

Foto: Bo Wallteg
PUBLISERT: 31 januar 2024
OPPDATERT: 31 januar
Sten-Inge Fredin investerer kun egenkapital i NicEtikett.

I den lille byen Kattarp, en drøy kilometer nord for Helsingborg skjer det noe merkelig. På en idyllisk gård bygges et helt nytt etikettproduserende selskap fra bunnen av, og det investeres mye penger.

NicEtikett er en unik satsing som, ifølge dem selv, vil ryste opp etikettmarkedet. Selv ser de gjerne på seg selv som et alternativ til de store, mer upersonlige label-gigantene som konsolideringene har skapt. Det ligger rutine bak investeringen.

Tre tusen to hundre kvadratmeter store lokaler bygges om til et supermoderne trykkeri. Eiendommen omfatter femten tusen kvadratmeter tomt og mer enn to hundre eple- og pæretrær skaper en atmosfære som kundene forhåpentligvis vil sette pris på.

I en årrekke har konsolideringen i den svenske, og for den saks skyld hele den nordiske, etikettbransjen vært merkbar, og i dag er det en rekke større konstellasjoner som dominerer markedet. Det gir åpninger for de som ønsker å være det mer fleksible, raske og kanskje mer personlige alternativet. Det er i hvert fall tanken bak NicEtikett.

Rutine

Det er ikke en uerfaren person som står bak satsingen. Sten-Inge Fredin grunnla og drev i mange år Scandstick i Helsingborg, en ledende produsent av laminater til etikettbransjen. For noen år siden solgte han virksomheten til brasilianske Beontag, der sønnen Niclas Fredin var administrerende direktør. Etter noen diskusjoner om hvordan Beontag ville utvikle seg mot nye markeder, bestemte Niclas seg for å gå ut av virksomheten.

Det er mildt sagt uvanlig at et helt nytt etiketttrykkeri av denne størrelsen etableres fra bunnen av. Det krever kapital, kunnskap og tro på fremtiden, og det gjelder NicEtikett. Så langt har de investert rundt hundre millioner svenske kroner (ca. det samme i norske kroner), og det stopper ikke der. Interessant nok er dette med egenkapital, ingen banklån er involvert.

Det beste som penger kan kjøpe

– Vi har investert i den aller nyeste teknologien. Siden oktober har vi produsert med to Mark Andy Performance Series P7 med en sporvidde på 508 mm, sier Sten-Inge Fredin.

Man skulle tro at dagens økonomi ville vekke en viss bekymring for Sten-Inge Fredin, men han er rolig og følger mottoet om at «det ordner seg».

– Vi skaper våre egne muligheter. Jeg har vært partner i nok etikettselskaper til å vite hva som skal til for å starte en bedrift. Får vi bare kompetent personell, burde det ikke være noe problem med maskineriet vårt, og så langt har vi merket stor interesse for å jobbe med oss.

Les mer

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Coca-Cola tester flasker uten etikett i Storbritannia

Coca-Cola har startet en midlertidig prøveperiode i Storbritannia om å fjerne etikettene fra 500 ml Sprite-flasker for å forenkle resirkuleringsprosessen.
sprite

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x