Satser 100 millioner på nytt etikettrykkeri

Foto: Bo Wallteg
PUBLISERT: 31 januar 2024
OPPDATERT: 31 januar
Sten-Inge Fredin investerer kun egenkapital i NicEtikett.

I den lille byen Kattarp, en drøy kilometer nord for Helsingborg skjer det noe merkelig. På en idyllisk gård bygges et helt nytt etikettproduserende selskap fra bunnen av, og det investeres mye penger.

NicEtikett er en unik satsing som, ifølge dem selv, vil ryste opp etikettmarkedet. Selv ser de gjerne på seg selv som et alternativ til de store, mer upersonlige label-gigantene som konsolideringene har skapt. Det ligger rutine bak investeringen.

Tre tusen to hundre kvadratmeter store lokaler bygges om til et supermoderne trykkeri. Eiendommen omfatter femten tusen kvadratmeter tomt og mer enn to hundre eple- og pæretrær skaper en atmosfære som kundene forhåpentligvis vil sette pris på.

I en årrekke har konsolideringen i den svenske, og for den saks skyld hele den nordiske, etikettbransjen vært merkbar, og i dag er det en rekke større konstellasjoner som dominerer markedet. Det gir åpninger for de som ønsker å være det mer fleksible, raske og kanskje mer personlige alternativet. Det er i hvert fall tanken bak NicEtikett.

Rutine

Det er ikke en uerfaren person som står bak satsingen. Sten-Inge Fredin grunnla og drev i mange år Scandstick i Helsingborg, en ledende produsent av laminater til etikettbransjen. For noen år siden solgte han virksomheten til brasilianske Beontag, der sønnen Niclas Fredin var administrerende direktør. Etter noen diskusjoner om hvordan Beontag ville utvikle seg mot nye markeder, bestemte Niclas seg for å gå ut av virksomheten.

Det er mildt sagt uvanlig at et helt nytt etiketttrykkeri av denne størrelsen etableres fra bunnen av. Det krever kapital, kunnskap og tro på fremtiden, og det gjelder NicEtikett. Så langt har de investert rundt hundre millioner svenske kroner (ca. det samme i norske kroner), og det stopper ikke der. Interessant nok er dette med egenkapital, ingen banklån er involvert.

Det beste som penger kan kjøpe

– Vi har investert i den aller nyeste teknologien. Siden oktober har vi produsert med to Mark Andy Performance Series P7 med en sporvidde på 508 mm, sier Sten-Inge Fredin.

Man skulle tro at dagens økonomi ville vekke en viss bekymring for Sten-Inge Fredin, men han er rolig og følger mottoet om at «det ordner seg».

– Vi skaper våre egne muligheter. Jeg har vært partner i nok etikettselskaper til å vite hva som skal til for å starte en bedrift. Får vi bare kompetent personell, burde det ikke være noe problem med maskineriet vårt, og så langt har vi merket stor interesse for å jobbe med oss.

Les mer

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Det ble kraftig vekst i etikettbransjen under koronapandemien, men nå har det roet seg. Likevel er dette et interessant segment i vekst og flere aktører melder seg nå på i utviklingen av ende-til-ende løsninger.
etikettspesial-1

Bobst vil se seg som et programvareselskap

Bobsts administrerende direktør, Jean-Pascal Bobst, hadde en melding til journalister på selskapets pressekonferanse på Drupa. "Vi ønsker å se på oss selv som et programvareselskap, vi er ikke lenger et stål- og maskinselskap", sa han, og det er tydelig at der hevet journalistene på øyenbrynene.
Jeanx

Heidelberg vil forløse ditt potensial

Det blir verdenspremiere på den nye generasjonen Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen skal muliggjøre autonom trykking også innen emballasjeproduksjon.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Uro i grafisk bransje når det utdannes for få

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Siste nytt

Du går vel ikke glipp av Packnorth Award 2024?

Bidragene til Packnews Award kommer nå inn til Packnews tett i tett. Det er fjerde gang konkurransen arrangeres og i år er prisutdelingen tilbake på Scanpack. Årets konkurranse byr på nyheter.
PNA-head-240627x

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Miljøvennlig, resirkulerbar fiskekasse

Nå som David Beckham er i Norge og fisker kan det kanskje være på plass med en fiskenyhet?
DryPack_2024_sRGB

RK Grafisk først i Norden med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter for etterbehandling med dellakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Avtalen ble gjort på Drupa og installasjonen vil være den første i Norden.
KM-RK-Grafisk