REACH-komiteen i EU-kommisjonen har foreslått at BPA skal klassifiseres som en reproduktiv toksikant. Dermed kan BPA bli ulovlig.
EU-kommisjonens REACH-komite, som vurderer og godkjenner kjemikalier som brukes i matkontaktmaterialer, har tatt forslaget om at BPA skal klassifiseres som en reproduktiv toksikant inn i et tillegg i reguleringen av EC 1272/2008.
EU-parlamentet skal nå vurdere utkastet i løpet av tre måneder, før det eventuelt sendes tilbake til kommisjonen for iverksetting.
Vurderer alle kjemikalier
Stoffer som er kreftfremkallende, mutagene eller giftige er forbudt i forbrukerprodukter i EU, og BPA kan altså havne i denne kategorien. Stoffer kan også kategoriseres som «substances of very high concern»(SVHC) og bli lagt til Candidate List i REACH.
Non-profittorganisasjonen European Enviromental Bureau har sendt ut en pressemelding der de ønsker EU-kommisjonens og medlemslandenes beslutning velkommen. De mener at man nå må prioritere å fase ut BPA og erstatte det med andre stoffer.
BPA har i 40 år blitt brukt til å herde plast som brukes i mobiltelefoner, hvitevarer, kjøretøy, leker, bøker, magasiner og tapet, med mer. Det har også vært brukt BPA i hermetikkbokser og i foringen på lokket i barnemat, men dette ble forbudt i 2011.
Epidemiologiske undersøkelser har påvist at over 90 prosent av jordas befolkning har BPA i kroppen, og det antas at dette kommer gjennom matkontaktmaterialer som plastbeholdere.
Brukes ikke i norsk matemballasje
Ifølge de norske emballasjeekspertene Ole Jan Myhre i Norner og Morten Sivertsvik i Nofima, brukes det ikke BPA i norsk matemballasje.
BPA er godt undersøkt av EU, som har ment at stoffet er ufarlig for mennesker så lenge det daglige inntaket er under toleransegrensene. Nylig ble anbefalt daglig inntak nedjustert fra 50 til 4 mikrogram/kg, med begrunnelse om at det ikke er noen helsefare i noen aldersgrupper forbundet med BPA i de mengder det forekommer med i dag.
Dersom BPA blir forbudt, må plastprodusentene ta i bruk erstatningsstoffer, og disse stoffene vet man ikke så mye om foreløpig. Det er altså usikkert om erstatningsstoffene er tryggere enn BPA.