
Ved å blande finknust eggeskall med en miks av bioplast har amerikanske forskere fremstilt et nytt emballasjematerial til næringsmidler og forbrukervarer.
– Vi bryter ned eggeskallene til deres absolutt minste partikkelstørrelser og blander dem deretter inn i en spesiell blanding av bioplast, sier Vijaya Rangari, som leder forskningen ved Tuskegee University i Alabama, USA.
Lette etter et nedbrytbart alternativ
Rangari og hans forskerkolleger lette etter en metode for å fremstille et biologisk nedbrytbart emballasjematerial som kunne erstatte næringsmiddelemballasje og plastposer laget av oljebasert plast.
De fant ut at de fleste emballasjer og andre produkter som er laget av bioplast fra mais, poteter og sukkerrør, riktignok er komposterbare og biologisk nedbrytbare, men dessverre mangler den rive- og belastningsstyrken som emballasjebrukerne krever.
Forskerne i Alabama fant ut at eggeskall knust i nanostørrelse tilsatt en blanding av bioplast fra blant annet PLA, kan brukes til å lage et emballasjematerial som har de ønskede egenskapene. Samtidig er materialet komposterbart og biologisk nedbrytbart.
Sterkt og fleksibelt
– Disse eggeskallpartiklene i nanostørrelse består av den naturlige og nedbrytbare kjemiske sammensetningen kalsiumkarbonat (kalk) som gir styrke til materialet og gjør det mer fleksibelt enn andre bioplaster på markedet, sier Vijaya Rangari.
– Vi tror at disse egenskapene sammen med den biologiske nedbrytbarheten i jord, vil gjøre dette til et meget attraktivt emballasjematerial, sier han.