Eva Almenar og hennes team ved Michigan State University (MSU) School of Packaging har gjort fremskritt som kan holde grønnsaker friskere over lengre tid.
Resultatene fra Almenars team forskning ble presentert i «International Journal of Food Microbiology» nylig og viser at forbedringer kan øke mattryggheten og forbedre kvaliteten på forskjellige grønnsaker, skriver Science Daily.
Oppskåret og forbruksklar løk
– Vi fokuserte på forbruksklar løk, som har blitt en de mest solgte grønnsakene det siste tiåret, sier Almenar, som også er forsker på AgBioResearch ved MSU.
– Vi fant ut at en kombinasjon av emballering og desinfisering gjør kuttet løk salgbar etter to ukers lagring.
Kontrollert atmosfære i emballasjen og desinfisering av grønnsaker er ingen ny teknologi. Men å finne den optimale kombinasjonen av de to eksisterende metodene har aldri blitt testet før. Til dette brukte forskerne de mest omfattende evalueringsteknikkene som noen gang er brukt.
Atmosfære
I prosjektet kom de frem til at den beste emballasjen er den som opprettholder en atmosfære med høyt nivå av CO2 og lavt nivå av oksygen. Kombinert med desinfiseringsbehandling med blekemidler (sodiumhypoklorid) kan løken holde tilfredsstillende kvalitet selv etter i to uker i emballasjen.
– Av alle variantene vi prøvde, var det denne som redusert mikrobiell vekst, respirasjon og misfarging, samtidig som den bevarte den ønskede aromaen, sier Almenar til Science Daily.
– Det er vanskelig å pakke grønnsaker, men det er derfor jeg liker denne jobben – fordi det er vanskelig!
Ikke bare løk
Teknologien er ikke bare forbeholdt løk, men gir også innsikt når det gjelder pakking av mange andre typer grønnsaker. Almenar er i full gang med å forske på gassblandingen i emballasjen og beholdere laget av fornybare ressurser som eggehvite, hveteproteiner og biprodukter fra egg- og osteindustri.
School of Packaging får topp rangering for sin innsats i U.S. News & World Report.
– Vi produserer materialer, fyller og forsegler forpakninger og kjører all testing her, som om vi var en industripartner, sier Almenar.
– Vi vurderer forholdene i forsyningskjeden som produktene vil bli utsatt for og bygger emballasje som kan motstå disse forholdene.
Natilie Page, Elliot Ryser og Janice Hart er de andre MSU-forskerne som har deltatt i prosjektet, sammen med Jaime Gonzalez-Buesa fra Unversitet i Zaragoza i Spania.