
Stadig flere kjøtt- og kyllingprodukter fra Nortura har mindre fett og salt enn før. Hele 307 Nøkkelhulls-produkter kommer nå fra den norske bonden.
Like før jul undertegnet Nortura-sjef Arne Kristian Kolberg en avtale med helseministeren. Det skal bli lettere å finne matvarer med Nøkkelhull og flere andre med mindre salt. Alle er enige om at mindre salt og mettet fett i kostholdet er bra for helsa vår, og dette vil Nortura bidra til.
Bærebjelke i kostholdet
Kjøtt og kjøttprodukter er en viktig matvaregruppe i norsk kosthold. Kylling har etablert seg godt, og utgjør nå en stor andel av kjøttforbruket.
Samlet gir kjøtt, både rødt og hvitt, viktig protein av høy kvalitet, jern, en rekke vitaminer og mange andre mineraler og sporstoffer som trengs i hverdagskosten.
– Særlig er jern fra kjøtt viktig å fremheve for barn, unge jenter og kvinner, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, som er kommunikasjonssjef i Nortura.
– Jern fra animalske matvarer blir langt bedre utnyttet av kroppen, og dette kan motvirke tretthet, slapphet og styrke immunforsvaret, sier hun.
307 med Nøkkelhull
Opptelling viser at 307 produkter fra Nortura har Nøkkelhull, noe som gjør at Nortura er største bidragsyter av Nøkkelhulls-produkter i norske butikker.
Mange er kjente og kjære hverdagsprodukter merket Gilde eller Prior.
– Vi er inne i en god flyt med å tenke på Nøkkelhulls-merking når vi utvikler nye produkter, sier Kringlebotn. – Så det vil stadig komme flere med avsender Nortura.
Trangere nøkkelhull
I det siste har helsemyndighetene fortalt oss at Nøkkelhullet har blitt trangere, i den forstand at det nå er enda strengere krav om mindre mettet fett, salt og sukker, og mer fiber – i de produktene som har et naturlig innhold av disse næringsstoffene.
– I Nortura har vi vært i forkant, så alle våre Nøkkelhulls-merkede matvarer kommer inn i det trange nøkkelhullet, sier Åse Kringlebotn.
Fjernet 400 000 kilo salt
Nortura er også med i helseministerens samarbeid som kalles «saltpartnerskapet». I løpet av de siste fire år har 400 tonn salt blitt fjernet fra de eksisterende produktene, særlig gjelder dette hverdagsprodukter som pålegg, pølser og kjøttkaker.
– Vi tar ned litt og litt salt, siden vi lettere venner oss til mindre salt i maten når det går gradvis, avslutter Kringlebotn.