De fleste dagligvarer kommer og går fort. Et hederlig unntak er Viking Melk, som med sine 125 år er det lengstlevende produktet i norsk dagligvarehandel.
Norske Doktor Olav Johan Sopp lyktes i 1891 å utvikle en metode for å produsere hermetisert, kondensert melk uten tilsatt sukker. Viking Melk ble raskt en suksess, og tidlig på 1900-tallet gikk hele 15 prosent av den årlige norske melkeproduksjonen med til å produsere produktet.
Kjøpt av Nestlé i 1898
Fra melkefabrikken på Kapp ved Mjøsa ble det revolusjonerende produktet i sin tid solgt verden over, på eksotiske destinasjoner som Cuba og Panama til Kina, Filippinene, og Japan.
Blant de første investorene i Sopps banebrytende innovasjon fant man flere pengesterke nordmenn, inkludert kongefamilien, statsråd Hans Rasmus Astrup, verkseier Thune, ølbrygger Ringnes og tobakkshandler Andresen.
Allerede i 1898 kjøpte imidlertid sveitsiske Nestlé opp selskapet, som sin første investering utenfor hjemlandet, og et første skritt til å bli det som i dag er verdens største mat- og drikkevareselskap.
Hermetikk var praktisk før kjøleskapet kom
Hermetisert melk var praktisk i tiden før folk flest fikk kjøleskap hjemme, og et populært produkt både til sjøs og i skauen. I dag, 125 år etter lanseringen, peker pilene igjen oppover for salget.
– Viking Melk har fortsatt egenskaper som gjør den særlig godt egnet til matlaging, og melken er en like viktig ingrediens i klassiske norske retter som i konditoren Pascals lekre glasurer, forteller Erik M. Melsom i Nestlé Norge, som fortsatt produserer Viking Melk.
Søndag 11. september markeres begivenheten der det hele begynte – på Melkefabrikken på Kapp, ved Mjøsas bredder.
Nestlé Norge inngår i Nestlé SA som er verdens ledende næringsmiddelkonsern innen ernæring, helse og velvære. Selskapets historie i Norge strekker seg helt tilbake til 1898 og oppkjøpet av Viking Melk.