Miljøavtrykket fra papirsekker forbedres stadig

PUBLISERT: 31 januar 2024
OPPDATERT: 31 januar
Eurosac_CO2-Footprint_Graphic_2023

Mellom 2007 og 2021 sank karbonintensiteten til en enkelt papirsekk med 28 prosent, ifølge den europeiske kraftpapir og papirsekkindustrien. Dette er resultatet av den siste karbonfotavtrykkanalysen av europeiske papirsekker.

Analysen er utført av svenske RISE på oppdrag fra European Paper Sack Research Group (ESG), et samarbeid mellom EUROSAC og CEPI Eurokraft. I tillegg gikk den fossile karbonpåvirkningen per tonn kraftpapirbaserte sekker ned med 26 prosent i løpet av samme tid.

Den nylige LCA-studien av RISE rapporterer en konsekvent nedadgående trend i den fossile karbonpåvirkningen fra vugge til grav fra gjennomsnittlige europeiske kraftpapir- og papirsekker. Fra 2018 til 2021 fortsatte denne nedgangen: Effekten per tonn sekkekraftpapir ble forbedret med 5 prosent – ​​fra 442 kilo CO2e til 421 kilo CO2e. Det fossile karbonavtrykket til papirsekker så også en liten forbedring på 1 prosent, fra 87 gram CO2e i 2018 til 86 gram CO2e per sekk i 2021. Med 61 prosent er utslipp fra produksjon av kraftpapir den dominerende faktoren i ytelsen til en gjennomsnittlig europeisk papirsekk.

Mot klimanøytralitet

Når man sammenligner de siste dataene med resultatene av den første LCA utført av ESG i 2007, er det en betydelig reduksjon i fossilt karbonpåvirkning per tonn sekk-kraftpapir med rundt 26 prosent – ​​fra 570 kilo CO2e til 421 kilo av CO2e. Årsakene til dette er først og fremst færre utslipp fra netto innkjøpt elektrisitet og fra forbrenning av brensel som forbrukes av fabrikkene. Sett per papirsekk er reduksjonen enda høyere, fra 118 gram CO2e per sekk i 2007 til 86 gram CO2e per sekk i 2021. Dette er en forbedring på 28 prosent. Det kan tilskrives redusert sekkevekt og forbruk av fossilt brensel.

– Det er greit å merke seg at selv små skritt fører til store endringer på sikt. Fordi medlemmene våre er forpliktet til kontinuerlig å forbedre bærekraften i produksjonsoperasjonene deres, har vi sporet vår industris energibruk og utslipp i mer enn femten år. Disse dataene gir oss en forståelse av hvilke spaker vi skal trekke for å nå neste nivå for å redusere vår miljøpåvirkning, forklarer Catherine Plitzko-Kerninon, generaldelegat, EUROSAC.

– Etter hvert som hele verdikjeden blir viktig for bærekraftig virksomhet, bruker flere og flere interessenter dataene våre for å få innsikt i hvordan man mestrer veien til klimanøytralitet.

Mest fornybar energibruk

Avhengigheten av fossilt brensel i sekk-kraftproduksjonen minker. Det eksterne forbruket av fossilt brensel har gått ned med 9 prosent fra 2015 til 2021. Det brukes høy grad av fornybare energikilder i 2021. Totalt utgjør biodrivstoff 92 prosent av alt drivstoff som forbrukes på stedet, hvorav 78 prosent er generert i fabrikken under produksjonsprosessen. I tillegg produserer fabrikkene 59 prosent av sitt eget strømbehov. Av det innkjøpte strømnettet som ble brukt i 2021, ble 29 prosent identifisert som «grønn» strøm.

Lavkarbonløsning

Når unge trær vokser, absorberer de karbondioksid (CO2) fra atmosfæren. Karbonet lagres i skogprodukter som f.eks. papirsekker i løpet av livssyklusen. Når man tar hensyn til biogen fjerning fra vugge til grav, så vel som utslipp, vil karbonavtrykket til og med være negativt.

– Dette forsterker det faktum at papirposer er en lavkarbonløsning, potensielt til og med en karbonnegativ løsning, kommenterer Catherine Plitzko-Kerninon.

Også å vurdere scenariene for utgåtte papirsekker ville til og med gi et mer komplett bilde fra vugge til grav. Denne metoden er imidlertid problematisk på grunn av datanøyaktigheten.

– I en sirkulær økonomi er resirkulering selvsagt det foretrukne scenarioet. Resirkulering av papir- og pappprodukter har en annen fordel: det forsinker den lagrede CO2-en fra å returnere til atmosfæren, sier Catherine Plitzko-Kerninon.

Les mer

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

De fleste forbrukerne prioriterer ikke gjenbruks-emballasje

Det britisk-baserte globale konsulentfirmaet PA Consulting (PA) gjennomførte nylig en undersøkelse blant 4000 forbrukere i Storbritannia og USA. Denne avslørte ny innsikt i forbrukernes holdninger til emballasje i fast food restaurantbransjen.
Reusable-cup

Nå kommer Pabocos "Next Gen Paper Bottle"

Under mottoet "Let’s paper up business!" lanserer Paboco, The Paper Bottle Company, nå Next Gen Paper Bottle med å starte fullskala produksjon neste år. De er klare til å møte markedet med en flaske som er fullt resirkulerbar i papirstrømmen.
Paboco moves into full-scale production

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x