En rapport fra VKM viser at vi trenger mer kunnskap om norske forhold og aktive norske forskningsmiljøer for å sikre trygg mat og beskytte miljøet i Norge.
Det fremgår av en rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), som oppsummerer kunnskapshull som er avdekket i VKMs risikovurderinger fra 2016 og 2017.
– Forskning og overvåkingsdata fra andre land er ikke nødvendigvis representativt eller relevant for Norge, sier leder av Hovedkomiteen i VKM, Jan Alexander.
– Vi må selv fremskaffe kunnskap om særnorske forhold. Det forutsetter at vi har aktive norske forskningsmiljøer innenfor fagområder som er viktige for å sikre trygg mat og beskytte miljøet.
Klimaendringer, antimikrobiell resistens og kostholdsundersøkelser
Blant kunnskapsmangler som er avdekket i risikovurderinger fra 2016 – 2017, peker VKM spesielt på kunnskap om hvordan klimaendringer og globalisering påvirker mattrygghet og matproduksjon, naturressurser og biologisk mangfold i Norge.
VKM løfter også frem behov for kunnskap om utvikling og spredning av antimikrobielle resistens.
Ifølge VKM trenger vi også flere nasjonale kostholdsundersøkelser som kan belyse hvordan kostholdet påvirker helsa. I tillegg trenger vi kunnskap om nivå av radioaktivitet i norsk mat og drikkevann.
Fem hovedområder
Rapporten deler inn kunnskapsbehov i fem hovedområder:
* landbruk og matproduksjon
* fiskeri, havbruk og sjømatproduksjon
* human helse
* biologisk mangfold
* overvåking av mat og kosthold
Oppsummeringsrapprt på norsk
Oppsummering på engelsk
Hovedrapporten gir utfyllende beskrivelser av konkrete behov.