To organisasjoner har gitt ut en rapport som viser at 4.000 – 6.000 kjemikalier brukes i amerikansk matemballasje, og de fleste blir ikke sikkerhetskontrollert.
Det er nonprofit miljø- og helseorganisasjonene Clean Water Action og Clean Water Fund som står bak rapporten «What’s in the package? -Unveiling the toxic secrets of food and beverage packaging”, skriver Food Packaging Forum, som formidler vitenskapelig stoff om matemballasje.
Minst 175 kjemikalier kan være hormonforstyrrende
Mellom 4.000 og 6.000 kjemikaler brukes I matemballasje i USA, og de fleste av disse «indirekte mattilsetningsstoffene» har ikke blitt undersøkt. Ifølge Food Packaging Forum er minst 175 amerikanske emballasjekjemikalier kjente for eller mistenkt for å være hormonforstyrrende.
EDC-tilsetninger (endocrine disrupting chemicals), som for eksempel BPA og ftalater, kan migrere fra emballasje til mat. Ifølge rapporten har man funnet EDC i blod og urin hos mange amerikanere. Dermed slår rapporten fast at amerikanerne blir utsatt for kjemisk påvirkning gjennom maten.
Rapporten hevder også at det amerikanske mattilsynet FDAs reguleringsprogram for matkontaktmaterialer (FCS) og regelverket for GRAS (Generally Recognised as Safe) beskytter forretningshemmeligheter.
Klare anbefalinger
Dermed får verken FDA eller amerikanske borgere vite hva som finnes i matemballasjen og om maten er trygg.
Rapporten konkluderer med at transparens kan være en driver for at selskapene reduserer bruken av kjemikalier som er kjent for å være giftige når de introduserer nye produkter. Den anbefaler at innhold av kjemikaler skal baseres på forekomst og ikke på et estimat for hva man utsettes for.
Rapporten anbefaler forbud mot forretningshemmeligheter for matemballasjekjemikalier som forbrukes direkte og at emballasjens ingredienser skal stå på produktetiketten. Den anbefaler også en lovendring for å styrke FDAs reguleringsprogram.