Emballasje er en del av løsning for å få bukt med matsvinnet og ikke en del av problemet. Det fastslår det britiske industrirådet for forskning på emballasje og miljø, INCPEN.
INCPEN tar initiativ til å ta tak i en del av mytene som har oppstått om emballasje og effekten som dette har på miljøet.
Misforståelser og feilinformasjon
Organisasjonen sier at misforståelser og feilinformasjon om emballasje kan ha en negativ påvirkning på dens evne til å levere varige, bærekraftige fordeler.
– For mange mennesker mener fortsatt at emballasje er et stort miljøproblem, sier direktør i INCEN, Jane Bickerstaffe.
– På grunn av dette, er det en stor fare for at dens verdifulle bidrag til en mer bærekraftig livsstil blir oversett.
Mer svinn uten emballasje
Bickerstaffe mener at det nåværende fokuset på å redusere matsvinn er et godt eksempel.
– Folk mener ofte at pakking av produkter som kan selges uten emballasje, som epler og tomater, er et eksempel på unødvendig emballasje, forklarer hun.
– I virkeligheten er det slik at en mye høyere andel av varer som selges løse blir skadet og kastet. Det er 27 prosent høyere svinn på epler som selges løse enn på dem som selges i skåler som pakkes inn.
Ifølge INCPEN kan man håndtere problemet med matsvinn mer effektivt hvis man fokuserer mer på å forhindre at det oppstår, enn å finne ut hvordan man skal håndtere det etter at det har skjedd. Her har emballasjen en viktig rolle.
– Emballasje kan bidra til å skire at matprodukter er effektivt beskyttet og bevart gjennom hele leveringskjeden, slik at de kan ankomme hjemmene i best mulig tilstand, påpeker hun. – Like viktig er det at produktene kan vare så lenge som mulig i hjemmet, på grunn av emballasjen.
INCPEN mener at å forby eller begrense visse typer emballasje – eller å unngå emballert mat – er misforstått. Et eksempel er at kokker i London vil forby EPS-beholdere.
Flest mulig emballasjematerialtyper
I virkeligheten er EPS et ideelt material for å bevare ferskhet på fisk og holde den i god stand gjennom sin reise fra sjøen til restauranten. Den har også det laveste karbonavtrykket av alle plasttyper. Og selv om den ikke er lett å gjenvinne, blir 21 prosent av avfallet i London energigjenvunnet.
– Matprodusenter trenger å kunne velge blant flest mulig emballasjematerialer og formater slik at de kan finne den rette løsningen for sitt produkt, sier Bickerstaffe.
– Overemballering er i seg selv litt av en myte, da det ikke finnes none produsenter ved sine fulle fem som bruker mer enn absolutt nødvendig på emballasje. Det gjelder spesielt i dag, hvor konkurransen i markedet er hard.
Viktig at emballasjen blir verdsatt
Fordelene med emballasje er godt demonstrert ved å sammenligne effekten den har hatt i industriland mot utviklingslandene. Der kan matsvinnet være opptil 50 prosent, mens det bare er 3 prosent av maten i Storbritannia som går tapt mellom gården eller fabrikken og dagligvarelageret.
– Med et stadig større fokus på problemet med matsvinn, er det viktig at emballasjens evne til å levere løsninger blir skikkelig verdsatt, konkluderer Jane Bickerstaffe.