KI gir coboten menneskeliknende oppfattelsesevne

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 22 november 2023
OPPDATERT: 22 november
UR cobot plukker hos Apotea. Foto: Element Logic

KI (kunstig intelligens) er ikke noe nytt, men de siste årene med maskinvareutvikling har banet vei for et KI-gjennombrudd. Mens chatbots fortsatt er i de tidlige stadiene av å endre måten vi kommuniserer og samler informasjon på, gjør KI-teknologi allerede en forskjell på en annen arena: produksjonsindustrien. Dette ofte sammen med samarbeidende roboter (cobots). Det slår Universal Robots fast.

Fordelene med synergien mellom KI og cobots er flere. Produsenter som ønsker å bruke automatisering til å løse sine forretningsutfordringer, som mangel på arbeidskraft, forbedre ansattes trivsel eller øke kvalitet eller produktivitet, kan nå løse ekstremt komplekse oppgaver, takket være KI. KI-produkter gir produsentene et helt nytt nivå av fleksibilitet og enkelhet, samtidig som kvaliteten og påliteligheten øker ettersom KI gjør det mulig for cobots å håndtere variasjoner i posisjon, form eller bevegelse.

Coboten får menneskelignende oppfatning

KI gjør det mulig å skape menneskelignende oppfatning i coboten. Folk kan se på uordnede gjenstander og umiddelbart se forskjellen og forstå hvilke som kan håndteres. En robot har ikke tidligere klart å håndtere dette. Derfor har plukking av ustrukturerte objekter tradisjonelt vært ansett som et svært vanskelig problem å løse.

Ved hjelp av skannere og kameraer kan synssystemer identifisere objektene og informere coboten om den raskeste og sikreste måten å håndtere dem på. Coboten er utstyrt med posisjonsestimering og baneplanleggingsdata som sikrer at roboten tar en sikker, kollisjonsfri vei for å nå målet. Dan Lämkull hos Volvo Cars ser «binpicking» som et neste skritt i automatisering for dem.

– I dag gjøres binpicking av kolleger som står hele dagen og sorterer små detaljer, noe en cobot med vision-system kunne gjort. Hver del veier kanskje bare noen få kilo, men den repeterende handlingen resulterer i at ansatte løfter flere titalls tonn i løpet av en uke, sier Dan Lämkull, som jobber med strategi og innovasjon i klargjøringsorganisasjonen i Volvo Cars.

Stadig og automatisk forbedret

Etter hvert som coboten fungerer samler KI-applikasjonen inn data, og ved hjelp av dataene kan algoritmen kontinuerlig optimere, justere og forbedre robotens ytelse.

Selvlæringen gjør at automatiseringsløsningen blir bedre for hver dag som går, uten at man trenger å bruke tid og penger på oppdateringer eller oppgraderinger av løsningen. Et eksempel på selvlæring er løsningen utviklet av RightHand Robotics og Apotea: en cobot som setter sammen unike bestillinger. Coboten trenger ikke å programmeres for hver spesifikke kombinasjon, men KI-algoritmen lærer etter hvert som den velger. Ved å slippe å bruke tid på å lære opp eller programmere roboten får bedriftene enda større fleksibilitet og kan endre hvilke objekter som håndteres uten å måtte bruke tid på omprogrammering.

– Det er kombinasjonen av KI, kamera og cobot som er nøkkelen. Du kan se det som hjerne, øye og hånd og hvordan de fungerer sammen. Vi lager noe vi kaller «oppskrifter», når løsningen vår ser et objekt, bruker den en av oppskriftene, og så lærer den hvor vellykket den var med å fullføre valget. Vi tar lærdommen fra alle plukkene fra hele verden og lager nye oppskrifter. Så sender vi oppskriftene ut til kundene, og det krever ikke at en tekniker kommer ut for å lære bort det eller implementere noe. Det blir bedre, smartere og mer effektivt helt automatisk, sier David Schwebel Head of Sales and Strategic Business Development i RightHand Robotics.

KI forbedrer kvaliteten i produksjonen gjennom bildeanalyse

KI koblet til cobots forbedrer ikke bare montering, plukking og palletering. Det kan også forbedre kvaliteten. Det svenske selskapet Gimic fra Växjö «setter digitale øyne i produksjonslinjene». Gimic bruker cobots fra Universal Robots for enten å holde kameraet og være fleksibel med det eller for å plukke opp detaljer og bringe dem til kameraet. Bildet blir deretter analysert med KI.

– Det vi gjør er å lage bildeanalyser av produserte produkter, for eksempel kvalitetskontroll. Gimics bildeanalyse, som gjør med KI, kan urenheter som formendringer oppdages på tusende nivå. Vi gjør som mennesker, vurderer og tar beslutninger. Det er samarbeidet mellom KI og coboten som gjør dette mulig, sier Henrik Arvsell som er administrerende direktør i Gimic.

Terskelen for automatisering senkes

– KI gjør programmering enda enklere. Jo mer det utvikler seg, jo mindre kunnskap og opplæring vil det kreves for å kunne automatisere og på denne måten blir terskelen for automatisering enda lavere. KI er et ekstra teknisk hjelpemiddel for å øke automatiseringsgraden i Sverige, sier Ola Mellström, Universal Robots’ salgssjef i Sverige.

– Det er klart at KI allerede har innvirkning på industriell automasjon, men det er bare begynnelsen. Fremtiden er kanskje her, men det beste ligger fortsatt foran oss, sier Anders Billesø Beck, Vice President Strategy & Innovation hos Universal Robots.

Les mer

Nå kommer Pabocos "Next Gen Paper Bottle"

Under mottoet "Let’s paper up business!" lanserer Paboco, The Paper Bottle Company, nå Next Gen Paper Bottle med å starte fullskala produksjon neste år. De er klare til å møte markedet med en flaske som er fullt resirkulerbar i papirstrømmen.
Paboco moves into full-scale production

Kan roboter og KI løse våre største produksjonsutfordringer?

Når R-24, en av de største europeiske robotmessene, finner sted i Odense i Danmark mars, vil fokuset være på KI, den grønne omstillingen og fremtidens arbeidsmarked.
R24_01

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Nå skal det bli andre (kjøtt)boller

I dag lanserte Nortura seks spennende og smakfulle nyheter, deriblant "Slakterens Beste kjøttboller" fra Gilde. På innpakningen er det en QR-kode som gir deg inspirasjon til bruken av det de kaller "Gildes beste kjøttboller noensinne".
nortura_kjottboller

Siste nytt

World Packaging Organisation gir global stemme til emballasjeindustrien

Den nye presidenten for World Packaging Organization, Luciana Pellegrino, har tiltrådt – den første kvinnen i denne rollen i den globale organisasjonens historie. Her deler hun sin strategi og visjon med Lindy Hughson, sjefredaktør for det australske magasinet Packaging News.
Pellegrionx

Siste nytt fra bioplastindustrien presenteres i København 11. april

11. april arrangeres Nordic Bioplastic Conference 2024 i København, et arrangement som vil ta for seg innovasjoner innen biobaserte og biologisk nedbrytbare plastmaterialer.
Industriens-hus-1024x468-1

4. april samles den nordiske flexotrykkbransjen i Helsingør

4. april samles flexotrykkbransjen på Marienlyst Strandhotel like utenfor Helsingør. Absolute Flexo Future 2024 er organisert av det danske Flexo Forum og SweFlex.
marienlyst-2

CCL Industries åpner ny sleeveproduksjon

CCL Industries, en produsent av spesialetiketter, sikkerhets- og emballasjeløsninger, har offisielt åpnet sitt nye etikettsenter i Dornbirn, Østerrike, og fullfører flyttingen fra Hohenems, Tyskland.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x