Internasjonal forskergruppe skal redusere matsvinn

PUBLISERT: 27 juni 2016
OPPDATERT: 26 januar


I april opprettet forskere fra hele verden en gruppe med felles interesse for emballasjens rolle når de gjelder å redusere matsvinn og kasting av mat.

Gruppen, som blant andre består av to norske forskere, ble opprettet i Karlstad med støtte fra BillerudKorsnäs, Paper Province og det svenske fondet Formas. Navnet er Packaging Saves Food Research Group.

Emballasjens rolle
Forskningsgruppen består av dedikerte og engasjerte akademikere og vitenskapsfolk fra hele verden, som ønsker å dele kunnskap, ferdigheter og erfaring for å skape en forståelse for emballasjens rolle når det gjelder bærekraftig utvikling.

Gruppen vil drive frem en positiv ending i samfunnet som gir nye tanker og samtaler om emballasjens innvirkning på den globale matforsyningen.

– Vi vil levere kunnskap, rådgivning og løsninger som kan være et betydelig bidrag til å bygge en bærekraftig klode som kan gi mat til sin befolkning, skriver forskerne i en pressemelding.
– Målet er å informere politikere, næringsliv og folket om emballasjens rolle og påvirkning for en bærekraftig utvikling.

Lidenskap for emballasje
Packaging Saves Food Research Group består av eksperter fra Norden, Storbritannia, USA og Austrialia. Dermed samles et vidt spekter av akademiske disipliner, som materialvitenskap, supply chain management, design, matkvalitet, forbrukerpsykologi og miljøvitenskap.

– Vi deler dessuten lidenskapen for emballasje og er dedikert til å håndtere matsvinn, skriver de.

Her er deltakerne:
Dr Helén Williams, Karlstad Universitet, Sverige (gruppeleder)
A. Prof Fredrik Wikström, Karlstad Universitet, Sverige
A. Prof Karli Verghese, RMIT University, Australia
A. Prof Rafael Auras, Michigan State University, USA
Dr. Marit Kvalvåg, Nofima, Norge
Prof Renee Wever, Linköping Universitet, Sverige
Dr. Hanne Møller, Østfoldsforskning, Norge
Prof Annika Olsson, Lund Universitet, Sverige
Prof Risto Soukka, Lappeenranta University of Technology, Finland
Dr. Stephen Clune, Lancaster University, Storbritannia

 

 

 

Les mer

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx

Siste nytt

New Yorks statsadvokat saksøker PepsiCo for forsøpling

New Yorks Attorney general anla et søksmål for noen uker siden og anklaget PepsiCo for å skade publikum og unnlate å advare forbrukere om miljø- og helsetrusler fra engangsplastemballasjen.
pepsico1x

Fra fossilt til biobasert i belysningsemballasjer

Paptic, Secto Design og Woamy har utviklet en ny løsning for beskyttende emballasje i belysningsindustrien. Den redesignede emballasjen er resirkulerbar og samsvarer med prinsippene for sirkulær økonomi.
SectoDesign-Sectomo-Paptic-2381_newslx

Stilmiks med dopaminkick skal selge nyttig pizza

For å få pizza uten brød til å virke fristende, hyret matprodusenten For Real! Foods inn byrået Pond Design. Med mange års erfaring innen emballasjedesign og identitetsskaping kunne byrået guide pizzaprodusenten til rett vei i fastfood-jungelen. Vi snakket med teamet i Pond Design om designprosessen.
Pond_For-Real-Food_01

Komposterbare ølkrus på Formel 1-finalen

På Formel 1-finalen i Abu Dhabi nylig var Helsingborg-selskapet Gaia Biomaterials ansvarlig for en unik del av arrangementets bærekraftssatsing. Arrangementets 150 000 ølkrus ble laget av selskapets komposterbare plasterstatning Biodolomer.
GAIAxx