Den indiske staten Karnataka har innført forbud mot å servere og pakke fersk mat i plastemballasje, noe som skaper problemer for restaurantene.
Kjeder som Cafe Coffee Day, Mc Donald’s og KFC måtte endre emballasjestrategien over natten, da det ikke ble gitt noen tidsfrust. Staten tillater biologisk nedbrytbar plastemballasje, men denne koster 18-30 prosent mer. Nå frykter de at forbudet skal spre seg over hele India.
Frykter dominoeffekt i India
– Slik tiltak har ofte en dominoeffekt over hele India. Vi mangler alternative løsninger som oppfyller regelverket, sier Amuleek Bijral i Chai Point til Indiatimes.com.
Chai Point bruker bagassebasert nedbrytbar plast i tallerkener og rørepinner, mens kalde drikker serveres i glass i stedet for plastkopper. Men bagasse-emballasje fungerer ikke til alle formål, og bruk av glass og bioplast koster mer, sier Bijral.
Ifølge Freedonia Group omsettes det emballasje for 575 millioner USD i det indiske matservice-markedet. Leverandører av biologisk nedbrytbare tallerkener sier at forbudet skal øke etterspørselen etter slike produkter.
Men tilbudet av alternativer skal være dårlig.