IFFA viser trender i emballasjeteknologi

PUBLISERT: 28 april 2016
OPPDATERT: 26 januar
||

Besøkende på IFFA i Frankfurt 7.-12- mai kan blant annet se moderne pakkemetoder som er utviklet spesielt for kjøtt, pølser, kylling og fisk.

Når emballasjeløsningene skreddersys til produktene som skal emballeres, oppnår man bedre mattrygghet, kvalitet og hygiene, samt enklere håndtering av produktene gjennom verdikjeden frem til forbrukeren.

Økende etterspørsel etter convenience
Mange matprodusenter utvikler smartere, mer attraktiv og mer multifunksjonell emballasje for kjøtt, pølser, kylling, fisk og ferdigretter, for å gjøre produktene mer attraktive og for å komme inn på nye markeder.

Driverne for denne utviklingen gjennom flere år har vært trendene: Enklere produkter, mindre porsjoner for single husholdninger og pensjonister, samt måltider som er enda raskere og enklere å forberede.
Samtidig må hygiene, mattrygghet, holdbarhet og kvaliteten på maten kunne garanteres og forbedres kontinuerlig.

Nå domineres markedet av film-, skin- og/eller vakuumpakking, da disse kan gi den ønskede beskyttelsen samtidig som de presenterer produktene på en ypperlig måte.

Sparer tid ved matlaging
Produktene pakkes i helautomatiske dyptrekkere, termoformingsmaskiner, skålforseglere og vakuumkammermaskiner. Disse maskinene er tilknyttet andre maskiner og linjer for pakking i D-pak og palletering.

Hensikten med convenience-produkter er å spare tid når man lager mat. Høyteknologiske filmer kan brukes i temperaturer fra -60 til +218 grader Celsius. Dermed kan samme emballasjefilm brukes til lagring av mat ved lav temperatur og tilberedning i ovn eller mikrobølgeovn.

Når mat oppvarmes i en forseglet film, vil kjøtt og fisk bevare safter, aroma, vitaminer og mineraler. Oppvarmingstiden reduseres med 30 prosent. Emballasje med flere rom er populært for ferdigmat.

Reduksjon av bakterievekst
Mikroorganismer finnes overalt hele tiden og kan ikke unngås fullstendig ved bearbeiding og pakking av fersk mat. Men det er viktig at man holder bakterienivået under toksikologisk kritiske grenseverdier.

Oksygennivået i omgivelsesluften og oksidasjon forårsaket av lys og fuktighet kan ødelegge maten for tidlig. Aktive filmer med integrerte oksygenabsorbenter, barriere mot oksygen- og vanndampgjennomtrengning og antimikrobielle belegg kan stoppe dette.

Automatisk regulering av relativ fuktighet i emballasje for fersk kjøtt oppnås med å bruke ufarlige stoffer som kalsium og sodiumklorid i filmen. Disse stoffene stopper kondens og dermed også mugg og bakterier.

Spesialbelegg med aktive antimikrobielle agenter på innsiden av pakkefilmen er en annen metode for å bekjempe mikrobiologisk nedbrytning.

MAP-pakking og ultralydsveising
Emballasje med modifisert atmosfære (MAP) bruker en blanding av oksygen, nitrogen og karbondioksid som er spesielt tilpasset spesifikke produkter. Når MAP brukes riktig, forsinkes aldringsprosessen på kjøtt, mens misfarging og uønsket smak/ lukt forhindres.

Vakuumpakking gir lengre holdbarhet ved å holde luften borte. Dette gjør at emballasjefilmen sitter tett på produktet for å redusere svinn av blod og safter. Dermed bevares kvalitet og vekt under lagring.

Fargede belegg på filmer kan gjennom fargeendring indikere om holdbarhetsdatoen er iverskrevet eller om kjølekjeden har blitt brutt.

Forsegling av termoplast ved hjelp av ultralydsveising blir stadig mer populært sammenlignet med varmeforsegling. Årsaken er raskere syklustider, tette sømmer og evnen til å sveise gjennom matrester, fett og sauser. Metoden gir også bedre utnyttelse av filmen.

Om IFFA
IFFA er kjøttindustriens fremste møteplass. I hall 11 kan man treffe ledende leverandører av emballasje, måleutstyr og veieteknologi, med mer. Utstillere av bearbeidingsutstyr vil være i hall 11.1.
Fra 7.-12. mai samles cirka 960 utstillere fra 45 land for å presentere produkter og løsninger for hele verdikjeden.

Tips: Expertreiser har satt opp tur til messen 10.-12 mai.

 

 

 

Les mer

Strategiskt samarbeid for å utvikle nedbrytbare matemballasjer

Walki har inngått et strategisk partnerskap med det franske oppstartsselskapet Lactips for å lage fullstendig biologisk nedbrytbar, plastfri matemballasje ved bruk av naturlige polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx

Sverige: Urettferdig plastposeskatt avviklet

Den mislykkede skatten i Sverige som også rammet nye, ikke-fossile og komposterbare poser er nå fjernet. Nå stiger salget av de bærekraftige alternativene som ser ut som, men ikke er de tradisjonelle plastposene.
Gaia-1x

Flying start for Epsons etikettsatsing

Epson har produsert etikettpresser i over et tiår, men i Norden har selskapets fokus vært mer på tradisjonell trykking. Inntil nå. For rundt et år siden ble det også gjort en etikettsatsing her nord.
Epson-3-1024x683

Lexit viste ny løsning for 2D-strekkoder

Lexit Group tilbyr løsninger for digitale etiketter og industriell merking. På Scanpack viste de en helt ny maskin fra den franske partneren Markem Imaje.
Lexit-1-1024x683

Siste nytt

Strategiskt samarbeid for å utvikle nedbrytbare matemballasjer

Walki har inngått et strategisk partnerskap med det franske oppstartsselskapet Lactips for å lage fullstendig biologisk nedbrytbar, plastfri matemballasje ved bruk av naturlige polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx

Sverige: Urettferdig plastposeskatt avviklet

Den mislykkede skatten i Sverige som også rammet nye, ikke-fossile og komposterbare poser er nå fjernet. Nå stiger salget av de bærekraftige alternativene som ser ut som, men ikke er de tradisjonelle plastposene.
Gaia-1x

Flying start for Epsons etikettsatsing

Epson har produsert etikettpresser i over et tiår, men i Norden har selskapets fokus vært mer på tradisjonell trykking. Inntil nå. For rundt et år siden ble det også gjort en etikettsatsing her nord.
Epson-3-1024x683

Lexit viste ny løsning for 2D-strekkoder

Lexit Group tilbyr løsninger for digitale etiketter og industriell merking. På Scanpack viste de en helt ny maskin fra den franske partneren Markem Imaje.
Lexit-1-1024x683