
Ny forskning som ble lansert på World Economic Forums årsmøte i Davos i januar 2017 presenterer tre strategier for å øke gjenbruk og gjenvinning av plastemballasje til 70 prosent.
Plast har blitt en integrert del av den globale økonomien. På grunn av funksjonelle egenskaper og lav kostnad, har produksjonen av disse materialene blitt mer en 20-doblet i løpet av de siste 25 årene.
Men på tross av udiskutable fordeler, har plast også noen økonomiske og miljømessige ulemper som har fått store aktører til å tenke nytt om det globale plastsystemet.
The New Plastics Economy
Ellen Mac Arthurs Foundation og McKinsey & Co lanserte en ny forskningsrapport på World Economic Forum som viser at kun 14 prosent av plasten på det globale markedet samles inn for gjenvinning.
De har derfor gått inn for et nytt initiativ, the New Plastics Economy, der de presenterer tre strategier for å øke gjenbruk og gjenvinning av plastemballasje til 70 prosent.
1. Fundamental redesign og innovasjon kreves for småformat plastemballasje som poser, lokk og wrap for godteri. Slik emballasje representerer 30 prosent av markedet når det gjelder vekt men havner ofte utenfor innsamlingssystemene og ender dermed opp i naturen.
2. Gjenbruk er økonomisk attraktivt for minst 20 prosent av plastemballasjen, for eksempel ved å erstatte engangs plastposer med gjenbrukbare alternativer.
3. Gjenvinning representerer en viktig økonomisk mulighet for 50 prosent av plastemballasjen hvis man forbedrer designen av plastemballasje og systemene som skal håndtere den etter bruk.
Flere globale aktører er med
Følgende emballasjeprodusenter og merkevareeiere er med i prosjektet New Plastics Economy:
Amcor, Coca-Cola Company, Danonen, Mars, Novamont, Unilever og Veolia.