Gaia Biomaterials lanserer nå et nytt, komposterbart materiale for sugerør. Det nye materialet er stabilt, stivt og varmebestandig og gjør det mulig for produsenter å produsere miljøvennlige sugerør til alle typer drikker. Uten ettersmak av papir…
Siden fossile plastsugerør ble forbudt har det dukket opp mange alternative løsninger, men i de fleste tilfeller har de ikke fungert videre. Noen fiberbaserte har for eksempel løst seg opp til en deigaktig klump i drikken og noen av dem har en uønsket tendens til å feste seg til leppene ved bruk og gi en lett ettersmak av papir. Helsingborg-baserte Gaia Biomaterials hevder nå å ha løsningen via en variant av selskapets krittbaserte materiale Biodolomer. Materialet etterlater ingen mikroplast og er sertifisert komposterbart av både BPI i USA og europeiske kontrollorganer.
Den nye varianten er spesielt utviklet med tanke på varme drikker som Irish Coffee og varm sjokolade. Materialet tåler temperaturer på over 80°C uten merkbart redusert stabilitet eller stivhet.
Det er gjennomført tester med sugerørprodusenter i USA og Europa og resultatene var så lovende at fullskalaproduksjonen starter opp nå i sommer.
– Sugerør har vært et problem for mange, sier administrerende direktør i Gaia Biomaterials, Peter Stenström. Ifølge forbrukerne har de nedbrytbare alternativene rett og slett ikke vært gode nok. Men snart er det mulig å bruke sugerør igjen. Med god samvittighet og uten den tydelige ettersmaken av papir…