Et team med forskere på Tufts universitet i Boston i Massachusetts, USA mener at silke kan være fremtidens emballasjematerial for frukt og grønnsaker.
Teamet har utviklet en smak- og luktløs spray laget av fibroin, et protein som finnes i silke, som gir et beskyttelsesbelegg på salater og holder den fersk over lengre tid.
Gir silken styrke og beskytter frukt
Det er dette proteinet som gir silken styrke, og som også kan beskytte frukt og grønnsaker når det sprayes på.
Forskerne har eksperimentert med å spraye jordbær og bananer og lagre dem i romtemperatur sammen med ubehandlet frukt.
Resultatet var oppsiktsvekkende: Etter ni dager var den ubehandlede bananen som myk at den lett kunne moses, mens den belagte frukten var fast og hvit på innsiden.
Forlenger holdbarheten
De ubehandlede jordbærene lignet mest på tørkede versjoner av sitt tidligere seg, mens de belagte jordbærene var like vakre og saftige.
– Disse resultatene tyder på at fibroinbelegg kan forlenge ferskheten av bedervelig frukt ved å redusere hastigheten på fruktens respirasjon, forlenge fastheten og forhindre dehydrering, skriver forskerne i sin rapport.
Dersom sprayen kan produseres i industriskala vil den kunne bidra til å redusere matsvinn. Produktet forventes ikke å komme i butikkene med en gang, men det kan tenkes at slike produkter kan vøre en del av fremtidens bærekraftige emballasje.