Aluminiumsformer til fisk og tomme makrellbokser er verstingene blant avfall som ikke skulle ha vært kastet i restavfallet – men kildesortert ut.
83 prosent av befolkningen sier de kildesorterer metallemballasjen sin, ifølge forbrukerundersøkelser Kantar gjør for Norsk Metallgjenvinning. Men plukkanalyser viser et annet bilde. Returselskapet Norsk Metallgjenvinning gjennomfører jevnlig plukkanalyser som viser at folk dessverre ikke alltid er så flinke som de sier i undersøkelser. Analysene viser at det er alt for mange aluminiumsformer fra ovnsbakt fisk og tomme makrellbokser som havner i restavfallet framfor returordningen.
Ofte er det igjen rester av maten når fisk i aluminiumsformer har vært en runde i ovnen, og servert ved middagsbordet. Det er prosessen med å få aluminiumsformen helt ren før kildesortering som muligens er årsaken til at man heller velger å kaste den i restavfallet.
– Er de brukt til å varme mat i ovnen, kan det ofte være fastbrente matrester som folk synes det er vanskelig å fjerne. Et godt råd fra oss er derfor å sette dem i vann etter bruk, eller legge litt bakepapir under maten før den stekes, sier daglig leder i Norsk Metallgjenvinning, Ylva Erbach.
Aluminium er et veldig resirkulerbart metall, det smeltes om i nye former som beholder like god kvalitet hver gang det gjenvinnes.
– Vi skulle ønske at flere ble enda flinkere til også å kildesortere denne emballasjen riktig. Makrellboksene og aluminiumsformene er verdifulle for oss, og de er like gode å gjenvinne som annen metallemballasje, sier Erbach.
– Hva er egentlig rent nok når det kommer til metallemballasje?
– Vi pleier å si at er den ren nok for deg, så er den ren nok for oss. Hvis du synes det er greit å ha den noen dager i boksen eller posen du samler tom glass- og metallemballasje i inne, så er den ren nok for at vi kan bruke metallet på nytt, forklarer Erbach.
Metallemballasje skal leveres i returordningen for glass- og metallemballasje. Stadig flere kommuner innfører egen dunk hjemme, noe som har økt innsamlingsmengdene. I kommunene som fortsatt har returpunkter så er disse ofte plassert utenfor butikker, på parkeringsplassen til leilighetsbygg og andre sentrale steder.
Når metallemballasjen er samlet inn sammen med glassemballasjen, fraktes det til et stort moderne sorteringsanlegg på Øra i Fredrikstad. Her blir stål, blikk og aluminium sortert fra glasset. Deretter blir de forskjellige metalltypene smeltet ned og brukt til produksjon av nye produkter.